Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών στο Λίβανο, στη Γεωργία, στη Σερβία, στην Κύπρο, στην Ινδία, στο Μαρόκο, στην Αλγερία, στο Μαυρίκιο, στη Μοζαμβίκη, στην Ερυθραία, στο Κιργιστάν, στη Μαδαγασκάρη, στη Βενεζουέλα, στην Ουκρανία και στην Μποτσουάνα.
Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλανγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών». Μαζί με την ομάδα του δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους.
Είναι δε κάτοχος της πρωτοποριακής ευρεσιτεχνίας «Kalangos Ring», που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας.
Είναι ιδρυτής του φιλανθρωπικού οργανισμού «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους»), ενός ελβετικού οργανισμού που τον Ιούνιο του 1998 αναδιαμορφώθηκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα, με σκοπούς:
1. Να χειρουργούνται δωρεάν άπορα παιδιά στις χώρες κυρίως του Τρίτου Κόσμου,
2. Να δημιουργείται νοσηλευτική υποδομή και
3. Να εκπαιδεύεται στην καρδιοχειρουργική μια μεγάλη ομάδα από το ιατρικό δυναμικό κάθε χώρας.
Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ζωή σε 12.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μαθητής του Αλέν Καρπεντιέ και του Μαγκντί Γιακούμπ, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάστηκε στενά, ο Αυξέντιος Καλανγκός κατέχει διευθυντική θέση στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης.
Αποφοίτησε το 1984, σε ηλικία 23 ετών, από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο Λονδίνο και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε επιπλέον χρόνια σπουδών προκειμένου να αφοσιωθεί στην καρδιοχειρουργική παιδιών και νεογνών στο Παρίσι και στις ΗΠΑ, για να γίνει τελικά τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, στα 40 του.
Έχασε την μητέρα του σε ηλικία μόλις 10 ετών. Ο πρώτος άνθρωπος που του έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας ήταν όπως αποκαλύπτει ο ίδιος ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος αρχίατρος του παιδικού νοσοκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησε κατά γράμμα τα λόγια του, να μην έχει ως σκοπό τη ζωή του τα χρήματα αλλά τα έργα.
Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του: «Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι ταπεινός, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή».
Αυξέντιος Καλανγκός : Προσφέρει ζωή με μοναδική αμοιβή ένα παιδικό χαμόγελο
Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας παιδοκαρδιοχειρούργος που πρόσφερε ζωή σε πάνω από 12 χιλιάδες αδύναμα παιδιά σε όλο τον κόσμο μοιράζεται τη βιωματική του δράση με τους αναγνώστες του «Εκ-Παιδεύω»
Εκ-Παιδεύω: Κύριε καθηγητά μιλήστε μας λίγο για το παιδικό σας όνειρο, για το ταξίδι της παιδικής σας φαντασίας.
Αυξέντιος Καλανγκός: Το παιδικό μου όνειρο το ανακάλυψα ένα πρωί του Δεκεμβρίου του 1967, σε ηλικία 7 ετών, όταν διάβασα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας για την πρώτη μεταμόσχευση του Κρίστιαν Μπάρμαν. Αυτό το συγκεκριμένο γεγονός με οδήγησε στον προορισμό της ζωής μου, ο οποίος είναι η ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι.
Εκ-Παιδεύω: Έχετε εγκάρδιους φίλους – παιδιά ακόμα και στις πιο απόμακρες και παραμελημένες περιοχές του πλανήτη στην Ερυθραία, την Γεωργία, τη Μοζαµβίκη, τη Μαδαγασκάρη, το Μαρόκο, τις Ινδίες, το Κιργιστάν, το Βιετνάμ… Γιατί βάλατε στις προτεραιότητες δράσης σας αυτές τις περιοχές;
Αυξέντιος Καλανγκός: Έχω πολλούς εγκάρδιους φίλους σε αυτές τις περιοχές του κόσμου, οι οποίοι με βοήθησαν να πραγματοποιήσω την ανθρωπιστική ιατρική στις αναπτυσσόμενες χώρες και να δίνω ζωή σε άρρωστα παιδιά, με τους οποίους μοιράζομαι τις ίδιες αρχές και τα ίδια ιδανικά. Όλα τα παιδιά που χειρούργησα, τα βλέπω τακτικά στις φιλανθρωπικές αποστολές μου. Διάλεξα αυτές τις περιοχές γιατί ο παιδικός πληθυσμός δεν έχει καμία πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.
Εκ-Παιδεύω: Στην περίπτωσή σας μοιάζει το ακατόρθωτο, το αδύνατο να γίνεται δυνατό: Καρδιές παιδιών καταδικασμένες σε γρήγορο και αιφνίδιο θάνατο, αλλάζουν ρότα και βαδίζουν στη ζωή. Πραγματοποιούνται επεμβάσεις εκεί που οι οικογένειες των παιδιών είναι ανήμπορες να τις υποστηρίξουν γιατί είναι εξαθλιωμένες. Επεμβάσεις πολύωρες και κοπιαστικές, με μεγάλο ρίσκο, μετωπική αναμέτρηση με τον θάνατο. Γιατρέ, ποιο είναι το μυστικό σας; Πώς τα καταφέρνετε;
Αυξέντιος Καλανγκός: Το μυστικό μου είναι η πίστη στον Θεό, το να είμαι πιστός στις αρχές μου ως το τέλος της ζωής μου. Γι’ αυτό η φιλανθρωπία είναι βίωμά μου.
Εκ-Παιδεύω: Συγγενείς καρδιοπάθειες. Πόσο διαδεδομένες είναι, τι κινδύνους περιέχουν και πόσο η σημερινή επιστήμη διαθέτει τα μέσα για την αντιμετώπισή τους;
Αυξέντιος Καλανγκός: Η επίπτωση των συγγενών καρδιοπαθειών αφορά περίπου μεταξύ 8 έως 12 άτομα ανά 1000 γεννήσεις. Το 80% αυτών των καρδιοπαθειών διορθώνονται, επιτρέποντας στα παιδιά να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. Για τα υπόλοιπα παιδιά ωστόσο, η παιδοκαρδιοχειρουργική επέμβαση βελτιώνει απλώς τα συμπτώματα για μια ορισμένη περίοδο της ζωής τους.
Εκ-Παιδεύω: Μιλήστε μας για το επιστημονικό σας έργο και ιδιαίτερα για το «Kalangos Ring», το πρωτοποριακό σας δημιούργημα, το «δαχτυλίδι», που τοποθετείται στην παιδική καρδιά, επιδιορθώνοντας τις βλάβες της µιτροειδούς βαλβίδας.
Αυξέντιος Καλανγκός: Ο δακτύλιος «Καλανγκός» εισάγεται μέσα στον μιτροειδή δακτύλιο, όπου και σταδιακά λειώνει μέσα στους πρώτους 6 μήνες, αφήνοντας στη θέση του ένα περιφερειακό τοίχωμα, που ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να υποστεί μια άλλη επέμβαση. Αυτός ο δακτύλιος επιτρέπει επιπλέον, τα παιδιά να αποφεύγουν τα αντιπηκτικά.
Εκ-Παιδεύω: Πόσα παιδιά έχετε βοηθήσει μέχρι σήμερα; Από πού αντλείτε δύναμη; Τι είναι αυτό που σας ανταμείβει και τι πιθανόν σας απογοητεύει στην πολύχρονη αυτή σας προσπάθεια;
Αυξέντιος Καλανγκός: Έχω ξεπεράσει τα 12.000 παιδιά. Η δύναμή μου προέρχεται από την πίστη μου και αυτό που με ανταμείβει είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και η ευγνωμοσύνη που μου εκφράζουν. Αυτό που με απογοητεύει είναι το γεγονός που δεν έχω την δυνατότητα να εξυπηρετήσω όλα τα 6.000.000 παιδιά που περιμένουν ιατρικές φροντίδες και καρδιακή επέμβαση.
Εκ-Παιδεύω: Ποιοι είναι οι στόχοι της Ένωσης «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους») που δημιουργήσατε πριν περίπου από 15 χρόνια και πως θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει το έργο σας;
Αυξέντιος Καλανγκός: Η ένωση «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους») ιδρύθηκε το 1998. Οι στόχοι της είναι η εκπαίδευση του τοπικού ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, η ιατρική φροντίδα στα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και η ίδρυση καρδιολογικών ινστιτούτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Για τις δωρεές τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό:
“Coeurs pour tous” Banque cantonale de Genève IBAN : CH32 0078 8000 0503 0260 5 Swift : BCGECHGGXXX
Εκ-Παιδεύω: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για την κλιμάκωση των προσπαθειών σας;
Αυξέντιος Καλανγκός: Τα επόμενα σχέδια είναι να αποκτήσουμε την επέκταση της ιατρικής φροντίδας σε περισσότερα άρρωστα παιδιά.
Εκ-Παιδεύω:Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους τους, τους αναγνώστες του «Εκ-Παιδεύω» σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στις κοινότητες της ελληνικής ομογένειας σε ολόκληρο τον κόσμο;
Αυξέντιος Καλανγκός: Το μήνυμά μου είναι, ότι ο καθένας πρέπει να αφουγκράζεται τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια και την ανάγκη.