Σε έκτακτη ανάγκη για όλη τη βδομάδα η Νέα Νότια Ουαλία

pyrkagia_australia_1Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μία εβδομάδα κήρυξε την αυστραλιανή πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας η πρωθυπουργός της λόγω των καταστροφικών πύρινων μετώπων και του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές στο ανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, καθώς το Σαββατοκύριακο αναμένονται μεγάλες θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι.

Από το Σεπτέμβριο συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 1.200 σπίτια έχουν καεί. Τουλάχιστον 17 πολίτες αγνοούνται αυτή την εβδομάδα αυξάνοντας τους φόβους για αύξηση των θυμάτων. Χιλιάδες άλλοι έχουν φύγει από μια μεγάλη ζώνη στη Νέας Νότιας Ουαλίας στη «μεγαλύτερη μετεγκατάσταση από την περιοχή».

«Θα μπορούσε να είναι μια φρικτή μέρα»

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσει στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής και θα διαρκέσει για επτά ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η κήρυξη θα επιτρέψει στις τοπικές αρχές να πραγματοποιούν υποχρεωτικές εκκενώσεις, να κλείνουν δρόμους και «οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να κάνουμε ως κράτος για να κρατήσουμε τους κατοίκους και τις ιδιοκτησίες τους ασφαλείς».

«Δεν παίρνουμε εύκολα αυτές τις αποφάσεις, αλλά θέλουμε επίσης να βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε κάθε προφύλαξη για να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι θα μπορούσε να είναι μια φρικτή μέρα το Σάββατο» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της πολιτείας προειδοποίησε ότι οι συνθήκες είναι πιθανό να είναι «τουλάχιστον τόσο κακές» όσο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν.

Νωρίτερα, αρμόδιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από παραθεριστές να εγκαταλείψουν επειγόντως ακτές μήκους 260 χιλιομέτρων, ενώ ο υπουργός Μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να οδηγούν αργά λόγω του πυκνού καπνού.

Μεγάλες ουρές αυτοκινήτων έχουν κλείσει τους αυτοκινητόδρομους, Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν ουρές αναμονής και για βενζίνη στην πόλη Μπέτιμανς Μπέι, ενώ οι προμήθειες καυσίμων μειώθηκαν.

Πολλά σημεία του οδικού δικτύου παρέμειναν αποκλεισμένοι λόγω των συνεχιζόμενων πυρκαγιών, πεσμένων δέντρων και άλλων αντικειμένων. Υπάλληλοι εργάζονται για να καθαρίζουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Επικρίσεις από πολιτικούς και ακτιβιστές

Πολιτικοί και ακτιβιστές σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η πρώην Αμερικανίδα πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Μπέρνι Σάντερς, και η Σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την κρίση στην Αυστραλία σημειώνοντας ότι η καταστροφή αποτελεί επείγουσα υπενθύμιση της έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή.

Η συγγραφέας Ναόμι Βολφ κοινοποίησε ένα μήνυμα του πατέρα της ,που είχε παγιδευτεί από τις πυρκαγιές, προς τον Σκότ Μόρισον, τον οποίο χαρακτήρισε «άχρηστο πρωθυπουργό». Ο τελευταίος έχει επικριθεί έντονα τις τελευταίες εβδομάδες για τη διαχείριση της κατάστασης και την κυβερνητική πολιτική σχετικά με το κλίμα που κατά τον ίδιο είναι επαρκής.

(Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από BBC και Gaurdian)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399