Έκτακτη συνεδρίαση ΠΟΥ: Και τρίτη μετάλλαξη που μπορεί να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση

REUTERS/Denis Balibouse

REUTERS/Denis Balibouse

Τις νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορωνοϊού καθώς και το πλαίσιο για πιθανό εμβολιασμό ταξιδιωτών εξετάζει μέσω τηλεδιάσκεψης εδώ και δυο ώρες, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση του Covid 19 που συγκλήθηκε για 6η φορά από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ βάσει του Διεθνούς Κανονισμού Υγείας .

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, βρίσκονται  οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορούν σήμερα στον κόσμο.

Το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50, ενώ αυτών στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική σε 20, υπολογίζει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται μάλλον των πραγματικών.

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για την ανακάλυψη ενός τρίτου στελέχους στην Αμαζονία της Βραζιλίας, που εντοπίστηκε σε τέσσερις ταξιδιώτες στην Ιαπωνία.

Αυτή η μετάλλαξη θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση και θα πρέπει να μελετηθεί πιο πολύ εις βάθος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην ίδια συνεδρίαση η επιτροπή του Π.Ο.Υ θα επανεξετάσει την παγκόσμια κατάσταση της πανδημίας και όσον αφορά στα ταξίδια και θα διατυπώσει στην συνέχεια συστάσεις στις χώρες ώστε να ανταποκριθούν στην πανδημία.

Ο ρόλος της επιτροπής είναι να παρέχει συμβουλές για τη δημόσια υγεία ή να προτείνει επίσημες προσωρινές συστάσεις, ανάλογα με την περίπτωση στον Γενικό Διευθυντή, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση. Στην επιτροπή συμμετέχουν 31 συνολικά επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι 19 είναι τακτικά μέλη της επιτροπής και άλλοι 12 ειδικοί σύμβουλοι.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2020. και τότε δεν κατέληξε σε συμπέρασμα καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες ήταν ακόμη περιορισμένες. Δεδομένου ότι υπήρχε απόκλιση απόψεων, η επιτροπή αποφάσισε να επανέλθει εντός 10 ημερών. Τελικά στις 30 Ιανουαρίου 2020, μετά τη δεύτερη συνεδρίασή του, ο Γενικός Διευθυντής κήρυξε πανδημία.

Εν τω μεταξύ η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που θέλει να παρακινήσει τα εργαστήρια να αναζητήσουν συγκεκριμένες μεταλλάξεις ιών υψηλής μεταδοτικότητας. Για το σκοπό αυτό, θέλει να παράσχει 200 ​​εκ. ευρώ, για τη λεγόμενη αλληλουχία γονιδίων. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, ότι οι θετικές δοκιμές θα πρέπει να ελέγχονται για να προσδιοριστεί εάν είναι οι μεταλλάξεις ιών που ανακαλύφθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία ή τη Νότια Αφρική. Οι παραλλαγές αυτές του ιού θεωρείται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικές από τις προηγούμενες γνωστές μεταλλάξεις του παθογόνου.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399