Πάτρα: Δάσκαλοι δεν επέτρεψαν σε παιδιά να πλησιάσουν μαθητές του Ειδικού Σχολείου – Σε σχολική εκδρομή

ekdromiΤο περιστατικό σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα. Σύμφωνα με την καταγγελία μαθητές του Ειδικού Σχολείου και μαθητές του γενικού σχολείου  συναντήθηκαν στο ίδιο μέρος εντελώς τυχαία αφού και τα δυο σχολεία πήγαν εκδρομή. 

Κάποια στιγμή καθηγήτρια του Ειδικού Σχολείου άκουσε έναν συνάδελφο της να προτρέπει τους μαθητές του Γενικού Σχολείου να μην πλησιάζουν τα παιδιά του Ειδικού. Και φυσικά μιλάμε για παιδιά του Δημοτικού.

Η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Κωφών Βαρήκοων Πάτρας Αγγελική Νικολοπούλου δημοσιοποίησε το θέμα και έκανε το ακόλουθο σχόλιο στην προσωπική της σελίδα στο Facebook:

Είναι πάρα πολύ λυπηρό, να πηγαίνουμε τους μαθητές μας εκδρομή, να είναι στον ίδιο χώρο, τυχαία με μαθητές γενικού σχολείου, ίδιας ηλικίας και ν ακούς τους συναδέλφους του γενικού σχολείου να λένε στους μαθητές τους «μην πηγαίνετε κοντά τους». Έλεος δεν έχουν χολέρα, δεν είναι μεταδοτική η κώφωση. Συντονιστές, ξεκινήστε σεμινάρια στους συναδέλφους των γενικών σχολείων, όλων των βαθμίδων. Τι που κάνατε τις ειδικές τάξεις, τις τάξεις ένταξης και μετά την παράλληλη στήριξη, τίποτα δεν κάνατε. Μια τρύπα στο νερό. Ο ρατσισμός καλά κρατεί και η αδιαφορία βασίλισσα!!!!! Τα λόγια πληγώνουν, γίνονται καρφιά!!! Θα πω σε αυτούς τους συναδέλφους, προσέξτε έχει ο καιρός γυρίσματα…

(Πηγή: dete.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάτρα: Δάσκαλοι δεν επέτρεψαν σε παιδιά να πλησιάσουν μαθητές του Ειδικού Σχολείου – Σε σχολική εκδρομή

Λείπουν 177 καθηγητές από τα σχολεία του Πειραιά – Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα

kathigitesΜέσα Οκτώβρη και η κανονικότητα των κενών και της αδιοριστίας παραμένει!

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά των μόνιμων εκπαιδευτικών και την πραγματοποίηση ήδη δύο φάσεων προσλήψεων αναπληρωτών, η πραγματικότητα των χαμένων διδακτικών ωρών επαναλαμβάνεται για μια ακόμα χρονιά.

Σύμφωνα με τον πίνακα των κενών και πλεονασμάτων που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΔΙΔΕ Πειραιά, τη στιγμή που γράφεται η παρούσα ανακοίνωση λείπουν

177 καθηγητές στην Α΄, Β΄ και Γ΄ Πειραιά!

Ειδικότερα, τα κενά κατανέμονται σε  148 κενά στην Α’ Πειραιά, 20 κενά στη Β’ Πειραιά, 1 κενό στη Γ’ Πειραιά και 8 κενά στην Ειδική Αγωγή. Χαρακτηριστικά, να αναφέρουμε ότι λείπουν 15 Φιλόλογοι, 18 Μαθηματικοί, 11Φυσικοί, 8 Χημικοί, 11 Βιολόγοι, 12 Μηχανολόγοι, 16 Πληροφορικής, 9 Κοινωνιολόγοι, 6 Μουσικής, 7 Γυμναστές, 5 Καλλιτεχνικών και πολλές ειδικότητες του κλάδου υγείας των ΕΠΑΛ (14 κενά συνολικά). Φυσικά, σε αυτά τα κενά δεν περιλαμβάνονται τα κενά σε ψυχολόγους και 2ο εκπαιδευτικό στην τάξη στα ΕΠΑΛ.

Συνεπώς, παρά τις τυμπανοκρουσίες της παρούσας κυβέρνησης περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, προκειμένου να ξεκινήσει η χρονιά χωρίς προβλήματα, δεκάδες είναι τα μηνύματα που φτάνουν από όλη την Ελλάδα για τραγικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που εμποδίζουν ακόμα και την  τυπική λειτουργία των σχολικών μονάδων.  Όσο και αν η κυβέρνηση, όπως και οι προκάτοχοι της,  προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί το πρόβλημα της αδιοριστίας με β΄ και γ΄ αναθέσεις, με κατάργηση διδακτικών αντικειμένων (βλέπε Νέο Λύκειο), με μείωση διδακτικών ωρών στο γυμνάσιο, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η πραγματικότητα τους  διαψεύδει. Κατά τ’ άλλα, κάθε φορά που γίνεται κάποια μαθητική κινητοποίηση, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και κόπτονται για την αναπλήρωση των «χαμένων» διδακτικών ωρών!  Για τις χαμένες διδακτικές ώρες που χάνονται αυτή τη στιγμή από δεκάδες σχολεία του Πειραιά, τι έχουν άραγε να πουν;

Την ίδια ώρα που φέρνουν «αναπτυξιακά» νομοσχέδια στη βουλή για να ταΐσουν με ζεστό χρήμα το Κεφάλαιο και να το ελαφρύνουν με φοροαπαλλαγές,  πετάνε ψίχουλα για την Παιδεία του λαού. Προσπαθούν με τις προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών, που με μισά δικαιώματα και φρούδες υποσχέσεις περί διορισμών γυρνάνε απ’ άκρη σε άκρη την Ελλάδα του Airbnb, να κρύψουν την αλήθεια, ότι  εδώ και δέκα χρόνια έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Φτάνει η κοροϊδία!  Δεν είναι ευθύνη και δουλειά των εκπαιδευτικών να καλύπτουν τα κενά όπως-όπως, μπαίνοντας από λίγο στα τμήματα που λείπει καθηγητής, για να προχωράει η ύλη. Έχει ευθύνη το υπουργείο να εξασφαλίζει καθηγητές για όλα τα σχολεία, για όλες τις τάξεις.

Απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-όχι στα κριτήρια απολύσεων
  • Κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λείπουν 177 καθηγητές από τα σχολεία του Πειραιά – Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα

Κατά 19.000 λιγότεροι οι καθηγητές την τελευταία δεκαετία- Μονιμοποίηση αναπληρωτών ζητάει η ΟΛΜΕ

monimopiisi_kathigiton«Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα για τον άμεσο διορισμό των συναδέλφων αναπληρωτών ως μόνιμων. Επί σειρά ετών προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους συνήθως σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με πενιχρούς μισθούς μακράν των εστιών και οικογενειών τους.»

Προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών απο το 2020 ζήτησε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ.Τσούχλος μιλώντας στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο κ.Τσούχλος,η ΟΛΜΕ θεωρεί ως απόλυτα αναγκαίες νεες πιστώσεις για  απασχόληση εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά, των οποίων ο αριθμός παραμένει σημαντικός. Η λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, οι οποίοι είναι απαραίτητο να εκκινήσουν το 2020. Κατά τη μνημονιακή δεκαετία έχουμε έλλειμμα 19.000 καθηγητριών- καθηγητών. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα για τον άμεσο διορισμό των συναδέλφων αναπληρωτών ως μόνιμων. Επί σειρά ετών προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους συνήθως σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές με πενιχρούς μισθούς μακράν των εστιών και οικογενειών τους.

Παράλληλα καθίστανται επιτακτικοί οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή εντός του 2019. Η Ο.Λ.Μ.Ε. μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες και παραμερίζοντας κάθε συντεχνιακό συμφέρον ζητά τη δίκαιη κατανομή των θέσεων, η οποία θα βασίζεται στο ποσοστό των προσλήψεων του προηγούμενου σχολικού έτους. Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι και η εφετινή ποσοστιαία αναλογία στη Β/ Εκπαίδευση δικαιώνει πλήρως την έντιμη πρόταση της Ομοσπονδίας μας.

Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις για την εκπαίδευση που έφερε το υπουργείο Παιδείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες αλλαγές στον «Συνδικαλιστικό νόμο» τονίζοντας την πλήρη αντίθεσή των εκπαιδευτικών, που συμπαρατάσσονται  με τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ.

«Όπως είχαμε εκφράσει την πλήρη διαφωνία μας για το νόμο που είχε ψηφισθεί επί υπουργίας της κας Αχτσιόγλου, έτσι τώρα είμαστε αντίθετοι με τον προτεινόμενο από την Κυβέρνηση νόμο. Για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία και έχουμε ενημερώσει τις Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των Εκπαιδευτικών, από τις οποίες αναμένουμε στήριξη και συμπαράσταση», είπε.

Ακόμα ο κ.Τσούχλος τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί «είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει τη Δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση και η επιβολή τους αντιβαίνει στην συνταγματική επιταγή, αλλά επιπλέον και επειδή η κατοχή μεταπτυχιακών τίτλων πριμοδοτεί σημαντικά τους διορισμούς στο Δημόσιο.

«Στο χώρο της Εκπαίδευσης μετά την ψήφιση του «προσοντολογίου» από την προηγούμενη κυβέρνηση, με το οποίο είμαστε ριζικά αντίθετοι και ζητούμε την μη εφαρμογή του, οι μεταπτυχιακές σπουδές θα διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, ακόμη και στις προσλήψεις αναπληρωτών συμβασιούχων συναδέλφων. Παράλληλα είναι αδιανόητο σημαντικός αριθμός πτυχιούχων να μην έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στα προγράμματα αυτά εξαιτίας οικονομικής δυσκολίας. Είναι γνωστό ότι υπάρχει παντελής έλλειψη επιμορφώσεως στον κλάδο μας. Ένα από τα αποτελέσματα της μνημονιακής λαίλαπας είναι η πλήρης εξαφάνιση των εκπαιδευτικών αδειών. Πολλές και πολλοί συνάδελφοί μας παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα και αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά γι’ αυτά. Την όλη αυτή κατάσταση θεωρούμε ως απαράδεκτη. Θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η παροχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού αυτών των προγραμμάτων χωρίς την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση για όσες και όσους συμμετέχουν σ’ αυτά».

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατά 19.000 λιγότεροι οι καθηγητές την τελευταία δεκαετία- Μονιμοποίηση αναπληρωτών ζητάει η ΟΛΜΕ

Μισθολογική εξαθλίωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών – Το χάσμα με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ

Γράφει ο Γιώργος Καββαδίας*

Αναλυτικά στοιχεία για δασκάλους και καθηγητές – Στα 646 ευρώ ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού σήμερα

amives_ekpedeftikon - ΑντίγραφοΔιαχρονικά οι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα ήταν από τους φτωχότερους μισθολογικά κλάδους του δημοσίου, με το γνωστό σύνθημα «δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός να αποτυπώνει την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στα χρόνια των μνημονίων οι μισθοί και οι αποδοχές των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά και το χάσμα με τους μισθούς άλλων χωρών του ΟΟΣΑ μεγάλωσε δραματικά.

Από στοιχεία της ΟΛΜΕ υπολογίζεται ότι η μείωση μισθών των εκπαιδευτικών από το 2010 μέχρι σήμερα ανέρχεται στο 45%. Με το νέο μισθολόγιο του 2011 κόπηκαν μαχαίρι και εν μια νυκτί τα εξής επιδόματα εκπαιδευτικών: εξωδιδακτικής απασχόλησης (350 ευρώ), διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ). Τα επιδόματα αυτά όμως αποτελούσαν ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων των εκπαιδευτικών. Από το 2013 έχουν καταργηθεί εντελώς τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Π. Ντούλα  αθροιστικά υπολογίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει 70.000 ευρώ (!) σε μικτές ονομαστικές απολαβές. Ο μισθός του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού σήμερα είναι 646 ευρώ.

Την ίδια ώρα επιδεινώθηκαν οι συνθήκες εργασίας με τη μετακίνηση μεγάλου τμήματος των εκπαιδευτικών σε 2 – 3 ή και 4 – 5 και πλέον σχολεία, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας – αναπληρωτές, ωρομίσθιοι- να θεριεύουν, ενώ από το 2015 αυξήθηκε κατά δυο ώρες το ωράριο εργασίας. Συνθήκες δηλαδή που επιβαρύνουν το βιοτικό επίπεδο των εκπαιδευτικών και επιδεινώνουν τις συνθήκες ασκήσεις του εκπαιδευτικού έργου και λειτουργίας των σχολείων με επιπτώσεις στη μόρφωση των μαθητών. Αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ο μαθητικός πληθυσμούς που παραιτείται και αδυνατεί να παρακολουθήσει ουσιαστικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Τέλος με τις καταργήσεις σχολείων και τμημάτων και τη «σαρδελοποίηση» των μαθητών σε πολυπληθή τμήματα επιδεινώνονται οι συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου και ανοίγουν οι δρόμοι της απο – μόρφωσης και της εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου.

Το χάσμα με χώρες του ΟΟΣΑ

Όπως φαίνεται και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι αμοιβές δασκάλων και καθηγητών στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες στα κράτη – μέλη του Οργανισμού και σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερες και από χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Στα παρακάτω σχεδιαγράμματα θα δούμε πόσο αμείβονται νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές στην Ελλάδα, τόσο νεοδιοριζόμενοι όσο και με προϋπηρεσία, και πόσο οι συνάδελφοι τους σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ με βάση τις απολαβές του 2018 ή παλαιότερων ετών όπου δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία (σ.σ. για την Ελλάδα αφορούν στο 2018). Σε όλες τις περιπτώσεις τα ποσά είναι σε δολάρια Αμερικής.

amives_ekpedeftikon_pinakas_1 - ΑντίγραφοΝηπιαγωγοί

Οι ετήσιες απολαβές του πρωτοδιοριζόμενου νηπιαγωγού στην Ελλάδα διαμορφώνονται σε 19.825 δολάρια ( 17.957 ευρώ) όταν στο Λουξεμβούργο, όπου παρατηρούνται και οι υψηλότερες αμοιβές είναι στα 74.400 δολάρια. Ο Έλληνας νηπιαγωγός αμείβεται με λιγότερα χρήματα από ότι ο συνάδελφος του στο Μεξικό και την Τουρκία και στα ίδια επίπεδα με αυτόν στην Κολομβία και στην Τσεχία. Οι πλέον κακοπληρωμένοι είναι νηπιαγωγοί σε Λιθουανία με ετήσιες απολαβές στα 13.000 δολάρια.

Δάσκαλοι – Καθηγητές: Πόσο αμείβονται στην Ελλάδα και πόσο στον υπόλοιπο κόσμο

Ένας νηπιαγωγός με 15ετή σταδιοδρομία μπορεί να λαμβάνει ετησίως 26.198 δολάρια (23.730 ευρώ) είναι όμως η πέμπτη χειρότερη αμοιβή όταν αντίστοιχα ο νεοδιοριζόμενος έχει την 8η χειρότερη ανάμεσα στους συναδέλφους του. Ο νηπιαγωγός στο Λουξεμβούργο είναι ο μόνος – και με διαφορά – που σπάει το φράγμα των 100 χιλιάδων ( 108.624 δολάρια). Στον αντίποδα στην Λιθουανία η διαφορά με τον πρωτοδιοριζόμενο είναι ελάχιστη (14.200 δολάρια).

Στην ανώτερη μισθολογική βαθμίδα ο Έλληνας νηπιαγωγός έχει ετήσιες αμοιβές ύψους 38.804 δολαρίων (35.150 ευρώ) με τον συνάδελφο του από το Λουξεμβούργο να αμείβεται υπερτριπλάσια στα 131.000 δολάρια και τον Λιθουανό να λαμβάνει ούτε τα μισά ( 14.840 δολάρια).

amives_ekpedeftikon_pinakas_2 - ΑντίγραφοΔάσκαλοι Δημοτικού

Από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ είναι και οι Έλληνες δάσκαλοι. Οι απολαβές του πρωτοδιοριζόμενου είναι στα 19.825 δολάρια (17.957 ευρώ) όταν του Τούρκου συναδέλφου του είναι στα 25.955 δολ. και του Ισπανού στα 40.813 δολάρια. Οι μόνες χώρες που αμείβουν χαμηλότερα νεοδιοριζόμενους δασκάλους είναι οι Λετονία, Ουγγαρία, Βραζιλια, Σλοβακία, Πολωνία και Κολομβία.

amives_ekpedeftikon_pinakas_3 - ΑντίγραφοΌπως και στους νηπιαγωγούς στην 15ετία μπορεί οι μισθοί να αυξάνονται όμως οι δάσκαλοι χάνουν θέσεις στον πίνακα σε σχέση με τους συναδέλφους τους από το εξωτερικό. Οι Έλληνες δάσκαλοι είναι οι 5οι χειρότερα αμειβόμενοι με απολαβές 26.198 δολαρίων (23.730 ευρώ) όταν ο δάσκαλος στην Πορτογαλία με αντίστοιχη προϋπηρεσία ξεπερνά τα 43.000 δολάρια και ο Ιρλανδός τα 42.000.

Στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο ο Έλληνας δάσκαλος θα φθάσει στα 38.804 δολάρια (35.148 ευρώ) και αφήνει πίσω τον Τούρκο συνάδελφο του (32.953 δολ.) και πλησιάζει σχετικά τους δασκάλους από την Ιρλανδία (42.600) και την Ιταλία ( 44.400 δολ.).

Καθηγητές Γυμνασίου – Λυκείου

Ο νεοδιοριζόμενος καθηγητής στην Ελλάδα (σ.σ. τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο λύκειο οι αμοιβές είναι οι ίδιες όπως και στις περισσότερες χώρες της έρευνας) λαμβάνει ετήσιες μεικτές απολαβές ύψους 19.825 δολαρίων (17.957 ευρώ) ακριβώς τις ίδιες με αυτές του δασκάλου δημοτικού αλλά και του νηπιαγωγού στην χώρα μας.

Δάσκαλοι – Καθηγητές: Πόσο αμείβονται στην Ελλάδα και πόσο στον υπόλοιπο κόσμο

Καθηγητής με 15 προϋπηρεσία στην Ελλάδα λαμβάνει 26.198 δολάρια (23.730 ευρώ) όταν οι συνάδελφοι του σε Πορτογαλία αμείβονται με 43.179 δολάρια και στην Ιρλανδία με 63.195 δολάρια. Ο πλέον κακοπληρωμένος – 4 θέσεις κάτω από τον Έλληνα – είναι ο καθηγητής στην Λιθουανία (21.084 δολ.).

Δάσκαλοι – Καθηγητές: Πόσο αμείβονται στην Ελλάδα και πόσο στον υπόλοιπο κόσμο

Ο υψηλότερος μισθός καθηγητή στην Ελλάδα (σ.σ. κοινός σε όλες τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο) φθάνει στα 38.804 δολάρια (35.148 ευρώ) και είναι σχεδόν το 1/4 του μισθού του καθηγητή στο Λουξεμβούργο (146.500 δολάρια) που είναι και ο μοναδικός που σπάει το φράγμα των 100.000 δολαρίων.

Πίνακες από την βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ

Αυτή η πολιτική των περικοπών των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και της φορολογικής αφαίμαξης είναι η αιχμή του δόρατος για την βίαιη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Με τη συρρίκνωση των μισθών, εκτός των άλλων, υπονομεύεται η ήδη υποχρηματοδοτούμενη δημόσια ασφάλιση και πρόνοια.

Η συλλογική οργάνωση και δράση, ο ενιαίος και παρατεταμένος αγώνας  είναι το μέσο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης» και του Εκπαιδευτικού Ομίλου.

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μισθολογική εξαθλίωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών – Το χάσμα με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ

«Για κάποια παιδιά το σχολείο δεν άνοιξε ακόμα» – Έκκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα παιδιά με αναπηρίες και αυτισμό

paidia_me_anapiriesΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων, Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Σκέπη» και η Ομάδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης «Γονείς που Διεκδικούν Δημόσια Παράλληλη Στήριξη» λαμβάνοντας υπόψη την ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού πλαισίου στήριξης όσον αφορά τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, απέστειλλαν επιστολή διαμαρτυρίας, προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό παιδείας η οποία κοινοποιήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσον αφορά τις ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι μαθητές.

Στην επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στερούνται το δικαίωμα της ισότιμης μόρφωσης ελλείψει ενός επαρκώς υποστηρικτικού πλαισίου.

Σημειώνεται επίσης πως πολλές οικογένειες καταφεύγουν στην ιδιωτική παράλληλη στήριξη, επωμιζόμενοι ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Στην επιστολή σημειώνεται η ανάγκη της άμεσης στήριξης των μαθητών που χρήζουν ειδικής αγωγής, ενώ εκφράζονται φόβοι για την περίοδο μετά το 2020, όταν λήγει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΠ. ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ: ΕΧΩΧΟΤΑΤΟ κ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ: ΕΡΙΤΙΜΟΝ κα,ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Εν Αθήναι 03/10/2019                                                                              Αριθ. Εξερ.Πρωτ:17/2019

Αγαπητοί

Στις 11 Σεπτέμβρη τα σχολεία δεν “άνοιξαν” για όλα τα παιδιά. Για ακόμη μια χρονιά, οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (αναπτυξιακές διαταραχές, αναπηρίες, έντονες μαθησιακές δυσκολίες) που φοιτούν στο γενικό σχολείο, βρίσκονται στο περιθώριο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, διότι στερούνται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου το Ανθρώπινο Δικαίωμά τους να μορφωθούν ισότιμα με τους συνομιλήκους τους. Ισότιμα, δε, σε αυτές τις περιπτώσεις, σημαίνει την ύπαρξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου ικανού να εντάξει, να ενσωματώσει, να προστατεύσει, να εκπαιδεύσει και να μορφώσει αυτούς τους μαθητές. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για συνεκπαίδευση και συμπερίληψη, ένταξη δηλ. μαθητών με αναπτυξιακή αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στο σχολείο, θα πρέπει να διασφαλίζεται η πρόσβαση των εν λόγω μαθητών σε μια επί ίσοις όροις ποιοτική εκπαίδευση.

Αυτό γίνεται μόνον με τη δημιουργία ενός παιδοκεντρικού, ενταξιακού εκπαιδευτικού, συστήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων των παιδιών, χωρίς διακρίσεις. Κατ’ επέκταση, μιλάμε για την εδραίωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Αντ’ αυτού, έχουμε μια ομάδα από παιδιά με ελαφριές αναπτυξιακές διαταραχές, ικανά, μεν, να φοιτήσουν σε σχολικό περιβάλλον τυπικής ανάπτυξης, αποκλεισμένα, δε, στο περιθώριο του σχολικού πλαισίου, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Πρόκειται για παιδιά με διαπιστωμένες εκπαιδευτικές ανάγκες, στα οποία οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς διάγνωσης και αξιολόγησης έχουν γνωμοδοτήσει πλήρη παράλληλη στήριξη. Παρόλα αυτά, τα εν λόγω παιδιά αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και ανευθυνότητα. Μάλλον, αναλγησία είναι ο καταλληλότερος περιγραφικός όρος, προκειμένου για το πώς τα αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, αφού βρίσκονται σε ένα μη φιλικό για αυτά σχολείο, είτε χωρίς καθόλου παράλληλη στήριξη, είτε με παράλληλη για λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα.

Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί τις οικογένειες των παιδιών αυτών σε απόγνωση, αφού, μάλιστα, κάποιες από αυτές αναγκάζονται να πληρώνουν 500-700 ευρώ το μήνα, προκειμένου να προσλάβουν ιδιωτική παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη, είτε αναγκάζονται οι ίδιοι οι γονείς να γίνουν η παράλληλη στήριξη των παιδιών τους, εγκαταλείποντας τις εργασίες και τις υποχρεώσεις τους. Ακόμη χειρότερα, κάποιοι γονείς υποχρεώνονται να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους, κατά τις μέρες και ώρες που δεν έχουν παράλληλη στήριξη, στερώντας τους, έτσι, το απαράγραπτο Δικαίωμά τους στη Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Αλλά και τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο γενικό σχολείο, αστήρικτα, δεν είναι λίγες οι φορές, που αδυνατούν να συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία: γίνονται εύκολος στόχος χλευασμού ή δέχονται “bullying”, στιγματίζονται και απομονώνονται. Και όλα αυτά γίνονται σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία, μέχρι το 2020, το πρόγραμμα των παράλληλων εκπαιδευτικών στηρίξεων χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ…

Τα προβλήματα είναι εντονότερα στις περιπτώσεις των μαθητών που αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα, όταν δηλ. αυτοί οι μαθητές πρέπει απ’ το νηπιαγωγείο να μεταβούν στο δημοτικό ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Μαζί με τις όποιες δυσκολίες και το άγχος προσαρμογής, θα πρέπει να λειτουργήσουν σε ένα άγνωστο και κάποιες φορές αφιλόξενο περιβάλλον, όντας μόνοι, χωρίς βοήθεια και υποστήριξη.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν είναι υπόθεση μόνο του εκπαιδευτικού της παράλληλης στήριξης, αλλά όλου του σχολείου. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για τον ορθό χειρισμό των περιπτώσεων μαθητών με αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και η ανάγκη για δημιουργία μικρών τμημάτων διδασκαλίας, κυρίως για μαθητές που είναι στο φάσμα του αυτισμού (asperger) και έχουν πολλές αισθητηριακές δυσκολίες. Εξίσου τεράστιας σημασίας είναι η θεσμοθέτηση δίαυλων συνεργασίας της οικογένειας και του συλλόγου διδασκόντων (που απουσιάζουν σήμερα), προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην πρόοδο των μαθητών αυτών.

Επειδή ο σεβασμός στα Ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά οριοθετούνται στον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. είναι υποχρεωτικός και επιβεβλημένος.

Επειδή τα παιδιά με αναπηρίες, αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες δικαιούνται, εκ του νόμου, τη μέγιστη δυνατή φροντίδα από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Επειδή στο Άρθρο 21, παρ. 1, του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ε.Ε., απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση εις βάρος των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές ή μαθησιακές δυσκολίες, σε σχέση με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης.

Επειδή στο Άρθρο 24, παρ. 2 του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. οφείλεται να αποδίδεται πρωταρχική σημασία στο συμφέρον των οιωνδήποτε παιδιών σε σχέση με άλλα ζητήματα προς επίλυση, ιδίως, δε, όταν πρόκειται για δαπάνες, που αφορούν στην άρτια εκπαίδευσή τους και στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, γεγονός που σημαίνει ότι, οφείλει να τίθεται υπό τη σχετική κριτική αξιολόγηση κάθε προβλεπόμενη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού.

Επειδή, βάσει του Άρθρου 16, παρ. 4, του Συντάγματος … “To Kράτoς ενισχύει τoυς σπoυδαστές πoυ . . . έχoυν ανάγκη από βoήθεια ή ειδική πρoστασία, ανάλoγα με τις ικανότητές τoυς”, με τη μεγαλύτερη ενίσχυση στην περίπτωση των παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές ή λοιπές αναπηρίες να είναι, αναμφίβολα, η “παράλληλη στήριξη” στην Α’βάθμια & Β’βάθμια εκπαίδευση.

Επειδή, βάσει του Άρθρου 21, παρ. 6, του Συντάγματος … “Τα άτομα με αναπηρίες (εν προκειμένω, εκείνα τα παιδιά που όντας ΑμεΑ, μπορούν να φοιτήσουν σε σχολείο τυπικής ανάπτυξης, μέσω του θεσμού της παράλληλης στήριξης) έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική . . . ζωή της Χώρας” (εκ των οποίων, το βέλτιστο μέτρο είναι η “παράλληλη στήριξη” στην Α’βάθμια & Β’βάθμια εκπαίδευση).

Κατόπιν των άνω, λαμβάνουμε το θάρρος να θέσουμε ενώπιόν σας τα παρακάτω ερωτήματα, αιτούμενοι να μας δοθεί απάντηση εγγράφως το ταχύτερο δυνατόν:

  1. Με βάση ποια ακαδημαϊκά επιστημονικά κριτήρια, πορίσματα ερευνών και μελέτες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες βρίσκονται για μήνες αστήρικτοι εντός του σχολικού πλαισίου, χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης ή έχοντας παράλληλη στήριξη για λίγες μόνο ώρες την εβδομάδα;
  2. Ποιος έχει την ευθύνη βοήθειας & υποστήριξης των ως άνω μαθητών όταν δεν βρίσκεται δίπλα τους ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης;
  3. Τι προτίθεστε να κάνετε σε σχέση με την εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, όσον αφορά στα θέματα που προκύπτουν στη διαχείριση των δυσκολιών των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;
  4. Τι προτίθεστε να κάνετε για την ισότιμη μεταχείριση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, την αποφυγή του αποκλεισμού & την καταπολέμηση του ρατσισμού, εντός του σχολικού πλαισίου τυπικής ανάπτυξης;
  5. Με βάση ποια ακαδημαϊκά επιστημονικά κριτήρια, πορίσματα ερευνών και μελέτες οι μαθητές που είναι στο φάσμα του αυτισμού μπορούν με την ίδια ευχέρεια (συγκρινόμενοι με τους συμμαθητές τους τυπικής ανάπτυξης) να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε πολυπληθή τμήματα διδασκαλίας;
  6. Τι πρόκειται να συμβεί μετά το 2020, όταν το πρόγραμμα της παράλληλης στήριξης πάψει να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ;

Με εκτίμηση

Μαρία Κασαμπαλάκου Πρόεδρος Συλλόγου “Η Αγία Σκέπη” Διαχειρίστρια ομαδας: “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη”

Μαρία Λευτάκη Αντιπρόεδρος Συλλόγου “Η Αγία Σκέπη” Διαχειρίστρια ομάδας: Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη”

Στοιχεία επικοινωνίας: Λευτάκη Μαρία 6983418053 email: iagiaskepi@gmail.com

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Για κάποια παιδιά το σχολείο δεν άνοιξε ακόμα» – Έκκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τα παιδιά με αναπηρίες και αυτισμό