ΙΟΑΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ»: Καμπάνια ενημέρωσης για την χρήση του οδικού δικτύου από παιδιά

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των χρηστών του Οδικού δικτύου πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι τα παιδιά είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες του δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανατροπή της τραγικής αυτής πρωτιάς. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς αποτελούν τους καλύτερους δασκάλους κυκλοφοριακής αγωγής καθώς τα παιδιά μιμούνται και έχουν ως πρότυπο τη συμπεριφορά τους.

Η καμπάνια ενημέρωσης περιλαμβάνει:

Ανάρτηση αφισών σε σχολικές μονάδες

Έκδοση εντύπων για συμβουλές προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς

Ανάρτηση πανό για τους οδηγούς σε κεντρικά σημεία και σχολικές μονάδες

Ενημερωτικό οδηγό προς τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους τους χρήστες του δρόμου

Ολοκλήρωση ειδικού χώρου ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια στην Οδό Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Στοά του Βιβλίου, Αρσάκειο Μέγαρο, 10 564, Αθήνα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω διαδραστικών τεχνικών μάθησης για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από εξειδικευμένους εμψυχωτές σε όλη την Ελλάδα

Συμβουλές για τους γονείς

Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής πρακτικής τα παιδιά εξοικειώνονται με το οδικό περιβάλλον, μαθαίνουν τη σημασία των σημάτων που ορίζουν την κυκλοφορία, μαθαίνουν να σέβονται τους άλλες χρήστες του δρόμου και παράλληλα εμπλουτίζεται ο κόσμος των εμπειριών τους. Οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για να εξασκηθούν με το παιδί τους στους Κανόνες Οδικής Ασφάλειας.

Θυμηθείτε:

Η συμπεριφορά σας αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά σας, γιατί βλέπουν ακούν και μιμούνται. Συμπεριφερθείτε με ευγένεια και υπομονή είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί για να κάνουν και τα παιδιά σας το ίδιο. Μπορείτε να γίνετε οι καλύτεροι δάσκαλοι κυκλοφοριακής αγωγής!!!

Συνοδεύετε τα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Ενθαρρύνετέ τα να παρατηρούν τα οχήματα, τη σήμανση και να στέκονται πάντα σε ασφαλές σημείο στο πεζοδρόμιο. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να διασχίσουν το δρόμο με ασφάλεια. Κρατάτε τα από το χέρι και δείξτε τους 5 βασικούς κανόνες:

1. Σκέφτομαι… Βρίσκω ένα ασφαλές σημείο στο πεζοδρόμιο. Επιλέγω τους δρόμους που έχουν διάβαση πεζών.

2. Στέκομαι πριν την κίτρινη γραμμή του πεζοδρομίου και, αν δεν υπάρχει, ένα βήμα πριν την άκρη του πεζοδρομίου

3. Κοιτάζω αριστερά δεξιά και ξανά αριστερά το δρόμο να βεβαιωθώ ότι δεν περνάει κάποιο αυτοκίνητο ή άλλο όχημα.

4. Περιμένω όταν το φανάρι για τους πεζούς είναι κόκκινο και προχωρώ όταν αυτό γίνει πράσινο.

5. Διασχίζω προσεκτικά το δρόμο, δεν τρέχω, ούτε αργοπορώ!

Αναζητήστε μαζί με το παιδί την πιο ασφαλή διαδρομή για το σχολείο. Κινηθείτε σε δρόμους που έχουν διάβαση πεζών, φανάρι και ειδική σήμανση. Αποφύγετε όπου είναι εφικτό τους μεγάλους και πολυσύχναστους δρόμους.

Κρατείστε τα παιδιά πάντα από την εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά, την υπευθυνότητα, την ευγένεια και την προσοχή στο δρόμο. Τα παιδιά που επιβραβεύονται εμφανίζουν πιο συχνά την επιθυμητή συμπεριφορά από τα παιδιά που τιμωρούνται.

(πηγή: imerisia.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399