Μάθε παιδί μου σκι…

Γράφει η Σέβη Σαλαγιάννη

Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο ακούστηκε η είδηση ότι προτάθηκε από τους ξενοδόχους στο υπουργείο Παιδείας η καθιέρωση «λευκής εβδομάδας» στην εκπαίδευση με σκοπό την… τόνωση της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Αν και το αρμόδιο υπουργείο υποχρεώνει με την κυβερνητική πράξη της επιστράτευσης τους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν στην εργασία τους, όποτε πραγματοποιούν κινητοποιήσεις για θέματα όπως οι υλικοτεχνικές ελλείψεις στα σχολεία και τα κενά εκπαιδευτικού κενού που αφήνει στο πέρασμά της η διαθεσιμότητα, εντούτοις δεν εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο διακοπών αναψυχής των μαθητών.

Τη στιγμή που οι πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και υπάρχουν εξεταζόμενα μαθήματα που δεν έχουν διδαχθεί, το υπουργείο Παιδείας δεν εμφανίζεται αρνητικό ως προς το ενδεχόμενο υλοποίησης της πρότασης. Από την άλλη, η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για μια πρόταση που δυναμιτίζει την ήδη τραγική κατάσταση στα σχολεία αντιπαραβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφορετική της άποψη…

Τι προβλέπει η πρόταση των ξενοδόχων

Η υπό έγκριση από το υπουργείο Παιδείας πρόταση για «λευκή εβδομάδα» στοχεύει στην ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατά προέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών τη χειμερινή περίοδο μέσω της θέσπισης σχετικών κινήτρων. Η πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η οποία ετέθη στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, σε σύσκεψη που… έλαμπε δια της απουσίας της η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δεν βρίσκει αρνητικό το υπουργείο, που απάντησε ότι εάν κάτι τέτοιο γίνει τελικά θα είναι για δύο εβδομάδες και χωρίς να χαθούν μαθήματα, καθώς θα κοπούν από άλλες εκδρομές που προβλέπονται στη διάρκεια του έτους.

Να σημειωθεί πάντως ότι το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου, σε μια σχολική χρονιά που έκανε «ποδαρικό» με κινητοποιήσεις και περιλαμβάνει δύο εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο (ευρωεκλογές/αυτοδιοικητικές και επαναληπτικές αυτοδιοικητικές), κατά τις οποίες τα σχολεία θα κλείσουν από δύο ημέρες (Παρασκευή και Δευτέρα για την προετοιμασία των εκλογικών τμημάτων).

Ούτε να το συζητήσουν οι εκπαιδευτικοί

«Τι να σας πούμε και εμείς! Στην πραγματικότητα φάνταζε σαν αστείο η είδηση για την “εβδομάδα σκι” στα σχολεία. Δεν το πιστεύαμε όταν το πληροφορηθήκαμε. Σοβαρά όμως, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να καθορίζεται από τις ανάγκες των ξενοδόχων, ούτε να γίνονται αλλαγές και μετατροπές βάσει των επαγγελματικών συμφερόντων», σχολιάζει στην «Αττική freepress» ο γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ κ. Σταμάτης Νικολάου.

Εκπροσωπώντας την εκπαιδευτική κοινότητα ο κ. Σταμάτης δηλώνει ότι «οι εκπαιδευτικές εκδρομές που ισχύουν στα σχολεία συνδυάζουν την εκπαίδευση με την χαλάρωση και εκτόνωση των μαθητών», οπότε και σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται αναγκαία. Πάντως, σημειώνει στις δηλώσεις του στην «Αττική freepress» ότι «είναι σίγουρα παράξενο το γεγονός ότι στις συνθήκες που επικρατούν στην Παιδεία (επαγγελματικά -κυρίως- σχολεία που δεν έχουν διδαχθεί πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ελλείψεις και εκπαιδευτικοί που απολύονται μέσω της διαθεσιμότητας) το υπουργείο δεν απορρίπτει εξ αρχής και ρητά την πρόταση των ξενοδόχων. Το όλο πράγμα θυμίζει την φράση που αποδίδουν στην Μαρία Αντουανέτα, “αφού ο λαός δεν έχει ψωμί, ας φάει παντεσπάνι”. Δηλαδή το σκι των μαθητών είναι που μας “καίει”;».

Από τον κ. Νικολάου επισημαίνεται ότι ακόμη και αν ισχύσει η πρόταση, «δεν ξέρω κατά πόσο τα παιδιά και οι οικογένειές τους έχουν την οικονομική δυνατότητα για τέτοιου είδους διακοπές. Για να γίνω σαφής, ακόμη και για τη συμμετοχή τους σε μια πολιτιστική δραστηριότητα με μικρό αντίτιμο οι εκπαιδευτικοί διαπιστώνουμε ότι οι μαθητές δυσκολεύονται οικονομικά να συμμετέχουν. Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά, όλοι μας βιώνουμε την οικονομική αδυναμία της κοινωνίας. Πάντως το υπουργείο έχει την τάση να προβάλλει τα δευτερεύοντα ζητήματα και να αφήνει εκτός τα πρωτεύοντα, εντέχνως να μην τα συζητά με εμάς, τους γονείς και τους μαθητές».

Διαβουλεύσεις υπουργών-ξενοδόχων για την «ski week»

Στον αντίποδα, δεν φαίνεται να… ιδρώνει το αυτί των ξενοδόχων από τις αντιδράσεις της πρότασής τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε ακόμη μια σύσκεψη επί του θέματος, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννης Ρέτσος, στην οποία έγινε λόγος για πρόταση «στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών χωρών».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΞ, «η πρόταση αυτή αποσκοπεί, αφενός μεν στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών προϋποθέσεων και κινήτρων για περιηγήσεις και επισκέψεις οικογενειών στις περιοχές της ελληνικής υπαίθρου, με ταυτόχρονη ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών στοιχείων κάθε περιοχής, αφετέρου δε στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών στους δοκιμαζόμενους από την κρίση προορισμούς, που βασίζονται στην εσωτερική τουριστική αγορά». Πάντως, τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν την πρόταση «στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία, τον Τουρισμό και την Περιφερειακή Ανάπτυξη»…

(πηγή: attikipress.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399