Ψήφισμα του Συλλόγου ΠΕ η Αθηνά για τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης και την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

anakinosi_pe_athinaΨήφισμα του Συλλόγου ΠΕ η Αθηνά

Κι ενώ η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 2,5 μήνες, χιλιάδες παιδιά ακόμη δεν έχουν δει την πόρτα του σχολείου να ανοίγει γι αυτά. Είναι τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στα καμπ και λόγω της ολιγωρίας και της αδιαφορίας του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούν ακόμη να φοιτήσουν στα σχολεία.  Μόλις πριν λίγο καιρό ξεκίνησε η μεταφορά των παιδιών που διαμένουν σε κάποια από τα καμπ της Αττικής από και προς τα πρωινά τμήματα των σχολείων, ενώ οι ιδρυθείσες τάξεις υποδοχής αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των προσφυγόπουλων που δικαιούνται συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε αυτά τα πολύ σημαντικά και επείγοντα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η εγκύκλιος του Υπουργού Εργασίας κου Βρούτση, που αποκλείει τους πρόσφυγες από τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια ώστε να βγάλουν ΑΔΥΜ. Οι περιορισμοί στην απόδοση ΑΜΚΑ και η απαγόρευση πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ένα μεγάλο κομμάτι ανήλικων προσφυγόπουλων δημιουργούν απαγορευτικούς όρους για την πρόσβαση τους στα σχολεία.

Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να επισπεύσει τις διαδικασίες και να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να μπορέσουν όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στα πρωινά σχολεία, έχει αναγάγει σε μέγιστη επικοινωνιακή «επιτυχία» την εισβολή αξημέρωτα σε καταλήψεις στέγης προσφύγων όπου διαμένουν εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά σχολικής ηλικίας. Στο όνομα τους δόγματος «νόμος, τάξη, κέρδη» και των αλλαγών στις χρήσεις της γης, συντελούνται κατασταλτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εκκενώσεις κτιρίων που φιλοξένησαν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, έδωσαν ζωή στις γειτονιές του κέντρου, αποτέλεσαν εστία αλληλεγγύης και δράσης για τη συνύπαρξη των κατοίκων.

Οικογένειες που έδωσαν ζωή  στα σχολεία του κέντρου που, παρά τις άνωθεν προσπάθειες να κλείσουν, κρατήθηκαν ανοιχτά ύστερα από σημαντικό  αγώνα των κατοίκων και των εκπαιδευτικών της περιοχής.

Ξεριζώνει για ακόμη μία φορά τα παιδιά αυτά και τις οικογένειές τους από τα σχολεία της γειτονιάς που φοιτούσαν, από τους φίλους και τους συμμαθητές τους για να τους μεταφέρει σε καμπ, όπου θα μένουν σε σκηνές και μάλιστα χωρίς καμία πρόνοια για μεταφορά τους σε άλλο σχολικό περιβάλλον.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, όσους έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για να είναι τα σχολεία μας μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, όσους αντιστέκονται στις ρατσιστικές πολιτικές και την αντιπροσφυγική υστερία και απαιτούμε να γυρίσουν οι μαθητές μας πίσω.

Την ίδια στιγμή η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, δημιουργεί ασφυκτικό εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας ενώ δημιουργεί τόπους κολαστήρια όπως η Μόρια, την ίδια στιγμή που συντελείται το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Οι λαοί στη γειτονιά μας ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην άλλη μεριά της Μεσογείου έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα και την καταστροφή. Επικυρίαρχα κράτη και πολυεθνικό διεθνοποιημένο κεφάλαιο δεν διστάζουν να αιματοκυλήσουν περιοχές ολόκληρες, δημιουργώντας πολεμικές συγκρούσεις, ευνοώντας φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς με στόχο την εκμετάλλευση των περιοχών αυτών.

Κι ενώ οι άνθρωποι υποχρεώνονται να γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες, το Αιγαίο μετατρέπεται σε εκατόμβη νεκρών, δεκάδες οι νεκροί, πνιγμένοι άνθρωποι, τα  πνιγμένα παιδιά, χιλιάδες σ΄ ολόκληρη τη Μεσόγειο.  Η κυβέρνηση της ΝΔ  με  τη ρατσιστική της πολιτική υπονομεύει το δικαίωμα στο άσυλο, διαχωρίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες με κριτήριο τη χώρα από όπου προέρχονται, εξαγγέλλει τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας, υπόσχεται δεκάδες χιλιάδες  απελάσεις, ενισχύει τη FRONTEX και το φράχτη του Έβρου. Στην εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, ξεκαθαρίζεται, μεταξύ άλλων, πως δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ «Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς». Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα ασυνόδευτα ανήλικα που σημαίνει τον αποκλεισμό τους από υγεία και εκπαίδευση.

Για το εργατικό κοινωνικό κίνημα, εχθρός μας είναι οι πόλεμοι της Δύσης και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους.

Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Πρέπει να διευκολύνονται αποφασιστικά όλα τα παιδιά κι όλες οι ομάδες πολιτών να ξεπεράσουν δυσκολίες και δυστοκίες, για να είναι η εκπαίδευση ελκυστική σε όλες και όλους και τα δημόσια σχολεία χώρος κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών  κάθε μαθητή.

Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να παρέχεται μέσα στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης και όχι σε χώρους «εκπαίδευσης»- γκέτο, μακριά από τα δημόσια σχολεία ούτε μέσα σε αυτά αλλά εκτός της κανονικής τους λειτουργίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

  • Την επιστροφή των προσφυγόπουλων, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους.
    •    Από το Υπουργείο Παιδείας να επισπεύσει όλες τις διαδικασίες για τη φοίτηση των προσφύγων μαθητών και μαθητριών στα πρωινά τμήματα
    •    από την Περιφέρεια να αναλάβει την μεταφορά των μαθητών και μαθητριών από και προς τα σχολεία σε μόνιμη και σταθερή βάση
    •    την κατάργηση της εγκυκλίου περί μη απόδοσης ΑΜΚΑ στα προσφυγόπουλα.
    •    Τα παιδιά των προσφύγων να αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής στα πρωινά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς κανένα διαδικαστικό και γραφειοκρατικό εμπόδιο, ώστε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών οπουδήποτε κι αν διαμένουν (σπίτια, στρατόπεδα κ.λπ.), στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης στα πρωινά τμήματα μαζί με τα άλλα παιδιά, καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις
    •    Δεν αποδεχόμαστε να παραμείνουν τα παιδιά κλεισμένα και αποκλεισμένα στα στρατόπεδα  και να δημιουργηθούν σχολικές υποδομές αποκλειστικά εκεί. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στον αποκλεισμό των προσφύγων από την κοινωνική ζωή. Διεκδικούμε για τα ίδια τα παιδιά και για τις οικογένειές τους να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία.
    •    Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού και δημιουργία περισσότερων του ενός τμημάτων υποδοχής στα σχολεία που φοιτούν πολλά προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου. Άμεσα, στελέχωση όλων των τμημάτων που αιτούνται τα σχολεία
    •    Χωρισμός όλων των πολυπληθών τμημάτων που έχουν πολλά παιδιά που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα
    •    Διεκδικούμε να υπάρξει ισομερής κατανομή των προσφυγόπουλων σε όλα τα σχολεία.
    •    Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες
    •    Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες
    •    Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών

Συνεχίζουμε τον αγώνα για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στη χώρα μας ελευθερία στη μετακίνηση, ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στη σίτιση και στη στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

Αντιστεκόμαστε σε όλα τα ρατσιστικά, αντιπροσφυγικά και αντικοινωνικά πογκρόμ που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των αποκλεισμένων ομάδων, όλων των φτωχών του τόπου μας ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

(Πηγή: alfavita.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399