Αξιοπιστία της πληροφορίας που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο

Γράφει η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά
Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου
& Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr

Το Διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του να συνδιαμορφώσουν το περιεχόμενό του. Έτσι, παραγωγός της διαδικτυακής πληροφορίας μπορεί να είναι κάποιος επιστήμονας, αλλά και κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του «επιστήμονα» δίχως όμως να έχει την απαιτούμενη γνώση, ή ακόμα κάποιος που επιχειρεί για διάφορους λόγους να διαδώσει παραπλανητικές πληροφορίες. Επομένως οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο ενδέχεται να μην είναι πάντα ακριβείς.

Στο νέο αυτό τρόπο αναζήτησης και πρόσβασης στην πληροφορία έχουν προσαρμοστεί τα παιδιά που πλέον ανατρέχουν στο Διαδίκτυο για να αντλήσουν υλικό, όχι μόνο για τις εργασίες τους αλλά και για να βρουν απαντήσεις ακόμη και στις πιο απλοϊκές απορίες τους. Αρκεί απλά να το «googlάρουν» – όπως χαρακτηριστικά λένε – και θα έχουν μπροστά τους εκατομμύρια εναλλακτικές σελίδες, τις οποίες τείνουν να εμπιστεύονται.

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στο ευρύτατο φάσμα πληροφοριών που προσφέρονται μέσω του Διαδικτύου οι αναζητήσεις μας πρέπει να είναι εξαιρετικά εύστοχες, ώστε να μας οδηγούν στα σωστά αποτελέσματα.

Για να σας βοηθήσουμε να διδάξετε στο παιδί σας να ελέγχει πάντα την αξιοπιστία μιας πληροφορίας στο Διαδίκτυο σας παραθέτουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Εξηγείστε στο παιδί, στο βαθμό που μπορεί να το κατανοήσει, τη διαφορά μεταξύ βιβλίου και Διαδικτύου, όπου όλοι μπορούμε να είμαστε «συγγραφείς».
  • Για να κάνετε ακόμα πιο κατανοητό το γεγονός ότι ο απλός χρήστης διαμορφώνει το διαδικτυακό περιεχόμενο, δημιουργήστε ένα blog της οικογένειας, όπου δικαίωμα ανάρτησης θα έχουν όλα τα μέλη ή κάντε μαζί με το παιδί ένα σχόλιο σε κάποιον ιστοχώρο που παρέχει τέτοια δυνατότητα. Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο saferinternet.gr για να μάθετε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό.
  • Προτείνετε στα παιδιά ή προσθέστε στα «Αγαπημένα» αξιόπιστες σελίδες που έχετε ελέγξει και εσείς οι ίδιοι και προτείνετέ τους να τις χρησιμοποιούν για τις εργασίες τους ή για να διασταυρώσουν πληροφορίες που έχουν βρει αλλού στο Διαδίκτυο.
  • Παροτρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν περισσότερες από μία πηγές όταν αναζητούν πληροφορίες για κάποιο θέμα (ιστοσελίδες, εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, κ.λπ.) για να διασταυρώνουν την εγκυρότητα της πληροφορίας. Μάθετέ τα να συμβουλεύονται εσάς ή το δάσκαλό τους αν δεν είναι σίγουρα για την αξιοπιστία μιας διαδικτυακής πληροφορίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστοχώρο  www.saferinternet.gr

Share
Κατηγορίες: Νέες τεχνολογίες & διαδίκτυο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/teachers/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399