Τα σύννεφα είναι ο νέος αντίπαλος της Γης

REUTERS/LOREN ELLIOTT

REUTERS/LOREN ELLIOTT

Ο πλανήτης μας βιώνει τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα ακραία φαινόμενα τα οποία οι επιστήμονες συνδέουν με την κλιματική αλλαγή. Οι συνεχιζόμενες έρευνες αποκαλύπτουν εκτός από την εξέλιξη της κατάστασης και διάφορους νέους κάθε φορά παράγοντες που παίζουν κάποιο ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα αποκαλύφθηκε ο άγνωστος και απρόσμενος ρόλο των αγριογούρουνων τα οποία σκάβοντας το έδαφος να βρουν την τροφή τους απελευθερώνουν αξιοσημείωτες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που είναι παγιδευμένες κάτω από το έδαφος.

Ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από επιστήμονες των βρετανικών πανεπιστημίων Imperial College London και East Anglia με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ «PNAS» υποδεικνύει έναν ακόμη άγνωστο μέχρι σήμερα σύμμαχο της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σύννεφα που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα είναι πιθανό στο κοντινό μέλλον να λειτουργήσουν ως ένα είδος μεγεθυντικού φακού που θα ενισχύει τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

«Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των δεδομένων που δείχνουν ότι τα σύννεφα έχουν πιθανώς ένα ενισχυτικό ρόλο στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Αυτό που κάναμε εμείς ήταν να κάνουμε μια αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και να αξιοποιήσουμε στην συνέχεια μόνο τα πιο ποιοτικά εξ αυτών, διαδικασία που έγινε για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο τομέα» αναφέρει ο Πιρ Νόβακ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη των νεφώσεων της Γης και η αποκάλυψη του ρόλου τους στην κλιματική αλλαγή θεωρείται κρίσιμος από τους ειδικούς επειδή αυτός ο παράγοντας δεν έχει ληφθεί υπόψη στα κλιματικά μοντέλα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και χρησιμοποιήθηκαν στις παγκόσμιες διασκέψεις για το κλίμα. Με απλά λόγια αν αποδειχθεί η συμβολή των σύννεφων στην κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στην μελέτη τους μια νέα μέθοδο ανάλυσης δεδομένων που οι ίδιοι ανέπτυξαν με την χρήση της μηχανικής εκμάθησης, ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Με την μέθοδο που ανέπτυξαν οι ερευνητές αναλύθηκαν τα πιο ποιοτικά δεδομένα για τις νεφώσεις που έχουν καταγραφεί από δορυφορικές παρατηρήσεις. Οι θερμοκρασίες των νεφώσεων, τα επίπεδα υγρασίας των νεφώσεων, η αλληλεπίδραση των νεφών με τους ανέμους και άλλα σχετικά δεδομένα αναλύθηκαν για το αν και το πώς επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα σύννεφα στο κοντινό μέλλον θα συμβάλλουν ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να είναι μεγαλύτερη και τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ακόμη πιο ακραία από ότι σήμερα. Μια αιτία που θα συμβεί αυτό είναι όπως αναφέρουν οι ερευνητές ότι προοδευτικά τα σύννεφα θα ανακλούν πίσω στο Διάστημα ολοένα και μικρότερες ποσότητες της ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να λειτουργεί αυτό ενισχυτικά στον μηχανισμό που αυξάνει την θερμοκρασία στον πλανήτη και προκαλεί την κλιματική αλλαγή.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399