Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσα χρόνια ζωής μάς “κόβει” ο μολυσμένος αέρας

Η μόλυνση του αέρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής, “κόβοντας”, κατά μέσο όρο, πάνω από δύο χρόνια από τη ζωή του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.

CC0 / Thoxuan99 / pollution

CC0 / Thoxuan99 / pollution

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου, σε βαθμό μάλιστα που μειώνει ακόμα και το προσδόκιμο ζωής.

Αυτό καταδεικνύει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος που διατρέχει η υγεία του ανθρώπου από τη μόλυνση του αέρα αποτυπώνεται και στον δείκτη Air Quality Life Index (AQLI), ο οποίος «μεταφράζει» την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όρους προσδόκιμου ζωής, δηλαδή υπολογίζει τον αντίκτυπο που έχει ο μολυσμένος αέρας στη ζωή ενός μέσου ανθρώπου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, εάν δεν ληφθούν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο μέσος άνθρωπος αναμένεται να χάσει 2,2 χρόνια ζωής. Δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου θα μειωθεί κατά 2,2 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, οι κάτοικοι των περισσότερων περιοχών του κόσμου με πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα μπορούσαν να δουν το προσδόκιμο ζωής τους να μειώνεται έως και 5 χρόνια ή περισσότερο.

Μάλιστα, όπως τονίζεται, οι επιπτώσεις της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στον οργανισμό είναι πιο καταστροφικές για το προσδόκιμο ζωής από ασθένειες όπως η φυματίωση και ο HIV/AIDS, αλλά και από θανατηφόρες συνήθειες όπως, για παράδειγμα, το κάπνισμα, ή ακόμη και από τον πόλεμο.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399