ΟΗΕ: Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό ως το 2050

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν το 2018, μη επαρκή πρόσβαση σε νερό, για τουλάχιστον ένα μήνα. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (OΜΜ), μια υπηρεσία του ΟΗΕ,  που μελετά τους υδάτινους πόρους του πλανήτη. «Παρά την πρόοδο – αναφέρει ο Οργανισμός του ΟΗΕ, τουλάχιστον  107 χώρες βρίσκονται  μακριά από το στόχο της διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους με βιώσιμο τρόπο έως το 2030″.

Λόγω και της κλιματικής κρίσης, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό παραμένουν στην κορυφή της λίστας . “Οι πλημμύρες και οι ξηρασίες – εξηγεί ο OMM – αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αναμένεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από έλλειψη νερού θα αυξηθεί δραματικά, τόσο λόγω της αύξησης του πληθυσμού όσο και της μείωσης της διαθεσιμότητας των υδάτινων πόρων.

Το 2020, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε χώρες όπου είναι δύσκολο να βρεθεί πόσιμο νερό, ενώ 2,3 δισεκατομμύρια δεν είχαν βασικές συνθήκες υγιεινής. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση του  OMM δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Εβδομήντα πέντε χώρες ανέφεραν ότι τα διαθέσιμα υδάτινα αποθέματα βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο και  10 χώρες διαθέτουν εξαιρετικά χαμηλά αποθέματα. 

 Η συσσώρευση υδάτων στην ξηρά μειώνεται με ρυθμό 1 εκατοστό το χρόνο και μόνο το 0,5% του νερού στη Γη είναι χρησιμοποιήσιμο και διαθέσιμο.

Την ίδια ώρα ,οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με πλημμύρες αυξήθηκαν κατά 134% από το 2000. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η  Ασία, με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων και οικονομικών απωλειών.

«Από την Ιαπωνία και την Κίνα, ως την Ινδονησία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και την Ινδία, «εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώθηκαν λόγω των πλημμυρών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και  εκατοντάδες χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους»,λέει ο Πετέρι Τάαλας, Γενικός Γραμματέας του OMM. Από την άλλη πλευρά, η διάρκεια και ο αριθμός των περιόδων ξηρασίας αυξήθηκαν κατά 29%,   με την Αφρική να έχει πληγεί περισσότερο.

Αλλά ακόμη και στην Ευρώπη “οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες καταστροφές» ,τονίζει ο Τάαλας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:  “πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επικείμενη καταστροφή σε ότι αφορά τους υδάτινους πόρους»

Ο ΟΜΜ προειδοποιεί ότι η κατάσταση χειροτερεύει και πρέπει να τετραπλασιάσουμε τα βήματα που έχουμε κάνει για να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι έως το 2030. Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για τη διασφάλιση πόσιμου νερού για όλους τους κατοίκους της Γης.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από TG24)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399