«Θέλουμε να είμαστε η γενιά που θα δει το τέλος κάτι τόσο μεγαλειώδους όσο η πολική αρκούδα;»

Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τον θαλάσσιο πάγο γης Αρκτικής και άρα την δυνατότητα επιβίωσης τους.

PAUL NICKLEN/ SEA LEGACY/BAFFLIN ISLANDS Η εικόνα που σόκαρε το 2017, μιας άλλοτε μεγαλοπρεπούς πολικής αρκούδας να αργοπεθαίνει κυριολεκτικά από την πείνα.

PAUL NICKLEN/ SEA LEGACY/BAFFLIN ISLANDS
Η εικόνα που σόκαρε το 2017, μιας άλλοτε μεγαλοπρεπούς πολικής αρκούδας να αργοπεθαίνει κυριολεκτικά από την πείνα.

Μεγαλοπρεπής, ολοένα και πιο πεινασμένη και υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης, η πολική αρκούδα εξαρτάται από κάτι που λιώνει στον πλανήτη μας, που θερμαίνεται όλο και περισσότερο: τον θαλάσσιο πάγο.

Στη σκληρή και αδυσώπητη Αρκτική, όπου το ψύχος δεν είναι απλώς τρόπος ζωής αλλά αναγκαιότητα, η πολική αρκούδα ξεχωρίζει. Αλλά το έδαφος όπου ζει, κυνηγάει, τρώει, εξαφανίζεται κάτω από τα πόδια της.

«Ήταν πάντα ένα σεβαστό είδος για  τους ανθρώπους, εδώ και εκατοντάδες και εκατοντάδες χρόνια πίσω», σχολιάζει ο επί μακρόν ερευνητής πολικών αρκούδων Steve Amstrup, τώρα επικεφαλής επιστήμονας της Polar Bear International. «Υπάρχει απλώς κάτι πολύ ιδιαίτερο σε ό,τι αφορά τις πολικές αρκούδες». 

Επιστήμονες και υποστηρικτές δράσεων για την  επιβίωση των πολικών αρκούδων-που χαρακτηρίζονται ως «απειλούμενο είδος» – επισημαίνουν πω ό,τι συμβαίνει σε αυτές είναι μια προειδοποιητική ένδειξη για τον υπόλοιπο πλανήτη– «το καναρίνι στην κρυόσφαιρα».

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται στη Γλασκώβη της Σκωτίας, για να προσπαθήσουν να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, το φάντασμα των πολικών αρκούδων δεσπόζει από πάνω τους.

Η επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ίνγκερ Άντερσεν ηγείται της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, η οποία παρακολουθεί και ταξινομεί τα είδη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και θέτει το ερώτημα: «Θέλουμε πραγματικά να είμαστε η γενιά που είδε το τέλος της ικανότητας να επιβιώσει κάτι τόσο μεγαλειώδες όσο η πολική αρκούδα;».  

(Πηγή: huffingtonpost.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399