Πώς η Νίκη Κεραμέως βάζει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Συντάκτης: Νίκος Γιαννόπουλος

Νίκη Κεραμέως  EUROKINISSI

Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI

Η πρωτοφανής, είναι η αλήθεια, ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η οποία συνοδευόταν από απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη, δημιούργησε εύλογες απορίες. Μπορεί ένα Υπουργείο να καταφύγει στα δικαστήρια εναντίον μίας ανεξάρτητης αρχής και πόσο “προβληματική” είναι μία τέτοια ενέργεια;

Ζητήσαμε την άποψη της Ιφιγένειας Καμτσίδου, καθηγήτριας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, και αποσπάσαμε πολύτιμες απαντήσεις οι οποίες καταδεικνύουν το αδιέξοδο των απειλών του Υπουργείου.

Η κα Καμτσίδου μας πληροφόρησε πρώτα απ’ όλα ότι “η ενδοστρεφής δίκη, δίκη δηλαδή κατά την οποία ένα όργανο του κράτους στρέφεται εναντίον άλλου οργάνoυ του κράτους μπορεί να ανοίξει μόνον κατ’εξαίρεση, εφόσον δηλαδή ρητά το προβλέπει ο νόμος. Στην περίπτωση της ΑΠΔΠΧ αυτός ο νόμος είναι ο 4624/19.

Ωστόσο, η ενδοστρεφής δίκη αντιστρατεύεται την ενότητα του νομικού προσώπου του κράτους, αλλά και υπονομεύει την ορθολογικότητα της δράσης της κρατικής εξουσίας. Γι’αυτό και θεωρία και νομολογία την αντιμετωπίζουν με έντονη επιφυλακτικότητα στην Ελλάδα και σε συγγενικές έννομες τάξεις, όπως η γαλλική”.

Εν συνεχεία η Ελληνίδα Πανεπιστημιακός ανέδειξε τις αντιφάσεις μίας πιθανής προσφυγής του Υπουργείου στη Δικαιοσύνη: “Με την ανεξάρτητη αρχή τίθεται ένα επιπλέον πρόβλημα. Το Ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει την ανεξαρτησία της ΑΠΔΠΧ προκειμένου να αποφεύγονται παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης στο ευαίσθητο πεδίο της ρύθμισης των προσωπικών δεδομένων.

Η πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας, δια της Υπουργού, να προσφύγει στα δικαστήρια είναι σαφές ότι συνιστά προσπάθεια επιβολής της δικής της προσέγγισης των κρίσιμων ζητημάτων και μπορεί να κλονίσει την ανεξαρτησία της Αρχής.

Τέλος, αναδεικνύεται ένα παράδοξο: Το κράτος θα απευθυνθεί στο δικαστήριο ζητώντας προστασία από τις ενέργειας της Αρχής στην οποία όμως το ίδιο έχει αναθέσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Για να προσφύγει κανείς στο δικαστήριο, πρέπει να έχει έννομο συμφέρον, να πλήττεται δικαίωμα ή έννομο αγαθό του.

Στην προκειμένη περίπτωση η Υπουργός δεν θίγεται σε δικαίωμά της, αλλά οριοθετείται από την Αρχή κατά την άσκηση της εξουσίας της, με τον τρόπο που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι σύμφωνοι με αυτό νόμοι”.

Εν κατακλείδι, η κα Καμτσίδου τόνισε τα εξής: “Εννοείται, βέβαια, ότι οι αποφάσεις κάθε φορέα και των ανεξάρτητων αρχών υπάγονται σε δικαστικό έλεγχο, την πρωτοβουλία όμως την έχουν οι πολίτες που ενδεχομένως πλήττονται από αποφάσεις τους.

Η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να υποστεί βλάβη από την απόφαση της Αρχής ώστε να δικαιολογείται μία δικαστική αντιμετώπιση. Η κυβέρνηση ελέγχεται από την ΑΠΔΠΧ και οφείλει να σεβαστεί τις κατευθύνσεις και τις υποδείξεις της.

-.-

Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Α.Π.Θ και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399