«Κρυφός πόνος»: Σχεδόν 167.000 παιδιά στις ΗΠΑ βιώνουν την απώλεια γονιού ή κηδεμόνα από κορωνοϊό

Shutterstock

Shutterstock

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 167.000 παιδιά βιώνουν την απώλεια ενός γονιού ή κηδεμόνα λόγω του κορωνοϊού. Μια δικομματική ομάδα με επικεφαλής δύο πρώην κυβερνήτες προτρέπει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να τα στηρίξει.

Η Κόρτνεϊ Γκραντ, της οποίας ο σύζυγος πέθανε από Covid-19 τον Αύγουστο, έλαβε ένα ανησυχητικό μήνυμα κειμένου την περασμένη εβδομάδα: Ο 16χρονος γιος της «μιλούσε για αυτοτραυματισμό», σύμφωνα με το μήνυμα που έστειλε ο φίλος του. Τον έγραψε γρήγορα σε μια ειδική ομάδα για παροχή συμβουλών για τη θλίψη, είπε σε μια δακρυσμένη συνέντευξη, χρησιμοποιώντας το πατρικό της όνομα για να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του.

Η κυρία Γκραντ πήρε τον γιο της από το σχολείο την περασμένη εβδομάδα αφού έλαβε το μήνυμα από τον φίλο του. Το παιδί δεν έχει επιστρέψει ακόμα. Πήγε στην πρώτη του συνεδρία ομαδικής θεραπείας την Τρίτη το απόγευμα. Σε δήλωσή του, είπε ότι είχε εναλλαγές στη διάθεση και σκέψεις αυτοκτονίας και ότι δεν ήθελε να βγει από το δωμάτιό του. Θα ήθελε να δει πρωτοβουλίες που να εξοπλίζουν καλύτερα τους δασκάλους και τους σχολικούς υπαλλήλους για να βοηθήσουν τους μαθητές που πενθούν

Ο Τζον Τζάκσον, ένας βετεράνος με αναπηρία με σταθερό εισόδημα, είπε ότι δυσκολευόταν να βρει βοήθεια για τη 14χρονη κόρη του, της οποίας η μητέρα πέθανε στην πανδημία. «Μπορώ να το δω σε αυτήν, ότι υποφέρει», είπε.

Η Πάμελα Άντισον, μια καθηγήτρια ανάγνωσης της οποίας ο σύζυγος πέθανε, είπε ότι ένιωθε τυχερή που μπορούσε να αντέξει οικονομικά την ψυχοθεραπεία —200 δολάρια την συνεδρία από την τσέπη της— για το 3χρονο παιδί της.

Αν και το Κογκρέσο έχει διαθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τα υπάρχοντα προγράμματα ψυχικής υγείας των παιδιών και 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα σχολεία, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι νομοθέτες δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει πρωτοβουλίες ειδικά για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχασαν γονείς και κηδεμόνες στον Covid-19.

Στα παρασκήνια, οι επικεφαλής ενός δικομματικού συνασπισμού ειδικών στην εκπαίδευση, την οικονομία και την υγεία — με την υποστήριξη πλούσιων φιλανθρωπικών οργανώσεων και με επικεφαλής δύο πρώην κυβερνήτες, τον Ντιρκ Κέμπτορν του Αϊντάχο, έναν Ρεπουμπλικανό, και τον Ντέβα Πάτρικ της Μασαχουσέτης, Δημοκρατικό — συναντήθηκαν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, προτρέποντάς τους να κάνουν περισσότερα.

Την Πέμπτη -μόλις δύο μέρες αφότου ο γενικός χειρουργός προειδοποίησε ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν «καταστροφικά» προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την πανδημία – αυτή η ομάδα, η Covid Collaborative, θα δημοσιεύσει μια έκθεση που υπολογίζει ότι περισσότερα από 167.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει γονείς ή κηδεμόνες λόγω του ιοού.

Η συνεργασία ζητά από τον Πρόεδρο Μπάιντεν να ξεκινήσει μια εθνική εκστρατεία για τον εντοπισμό αυτών των παιδιών και, με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της συναισθηματικής και οικονομικής τους ευημερίας. Οι συστάσεις του περιλαμβάνουν την προσφορά φροντίδας ψυχικής υγείας και τη δημιουργία ενός «Ταμείου για τα παιδιά που πενθούν από τον Covid», παρόμοιο με ένα ταμείο που ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για την παροχή έως και 10.000 δολαρίων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

«Ο πρόεδρος βρίσκεται σε μοναδική θέση για να δώσει μια επίσημη απάντηση στο κάλεσμα και να συντονίσει όλους τους πόρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, σε κάθε επίπεδο κυβέρνησης και κάθε επίπεδο του ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά», είπε ο Πάτρικ σε μια συνέντευξη στους New York Times.

«Είναι μια τραγωδία που δεν είναι δική τους», πρόσθεσε, «αλλά είναι τα παιδιά μας. Ανήκουν σε εμάς και το μόνο που λέμε είναι «Ας φερθούμε έτσι».

Η έκθεση, με τίτλο «Κρυφός πόνος», εκτιμά ότι πάνω από το 70% των παιδιών που πενθούν είναι 13 ετών ή μικρότερα. Βασίζεται σε ομοσπονδιακά δεδομένα και σε μια μελέτη μοντελοποίησης με επικεφαλής τον Νταν Τρέλια, ερευνητή κοινωνικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι μειινότητες επηρεάζονται δυσανάλογα. Ο Τρέλια, ο οποίος είναι επίσης μέλος της συνεργασίας, είπε ότι οι φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στην απώλεια φροντιστών από τον Covid-19 ξεπέρασαν τις ήδη έντονες διαφορές στους θανάτους από κορωνοϊό.

Γονείς και νέοι που έμειναν πίσω είπαν ότι η ώθηση από το Covid Collaborative ήταν ευπρόσδεκτη είδηση, έστω και μόνο για να αναγκάσει τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον να αναγνωρίσουν αυτήν την ομάδα παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

(Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399