Αυτό είναι το αντίδοτο στο στρες που νικάει τον πόνο και ενισχύει την άμυνα

Συντάκτης: Νίκη Ψάλτη

Εάν αναζητάτε την απάντηση σε κάποιο φάρμακο, τρόφιμο ή βότανο αδίκως ψάχνετε. Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή. Πρόκειται για ένα γιατροσόφι αρχαίο όσο και ο άνθρωπος και αποτελεσματικό πέρα από κάθε συζήτηση

stress_gelioΤο γέλιο ίσως θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό γιατροσόφι για τη βελτίωση της διάθεσης αλλά και της υγείας. Ένα καλό αστείο, ένα ανέκδοτο που διαβάσαμε στο facebook ή η αγαπημένη μας κωμική σειρά έχουν τη δύναμη να αυξήσουν τα επίπεδα των ενδορφινών, των ουσιών του εγκεφάλου που θεωρούνται φυσικά παυσίπονα, ενώ σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία.

Κίνηση ματ κατά του στρες

Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες (με εκδηλώσεις όπως ταχυκαρδία, πίεση και αγγειοσύσπαση) τότε το πηγαίο και ειλικρινές γέλιο μπορεί να δράσει ως αντίδοτο στο στρες.  Το γέλιο δρα  επαναφέροντας τον οργανισμό σε κατάσταση ισορροπίας. Αυτό συμβαίνει τόσο όσον αφορά το γέλιο ως έκφραση μιας θετικής στάσης ζωής αλλά και κατά περίπτωση. Ένα στιγμιαίο ξέσπασμα γέλιου λίγο πριν από μια σημαντική εξέταση λόγου χάρη χαλαρώνει και αποφορτίζει την ένταση – δοκιμάστε το.

Αποτελεσματικό παυσίπονο

Όταν ο σωματικός πόνος δεν είναι έντονος τότε πράγματι το γέλιο μπορεί να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα «κυκλώματα» που χρησιμοποιούνται για να μεταφερθεί το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο και τα αντίστοιχα «κυκλώματα» που εμπλέκονται στην διαδικασία του γέλιου είναι σχεδόν τα ίδια.

Φαίνεται δηλαδή ότι το γέλιο«διακόπτει» για λίγο την διαδρομή του ερεθίσματος του πόνου προς τον εγκέφαλο αποσπώντας την προσοχή του πάσχοντα.

Επίσης υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το γέλιο ενισχύει την παραγωγή των ενδορφινών που είναι το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού.

Επιδρά στο ανοσοποιητικό σύστημα
Χάρη στο γέλιο αυξάνεται η έκκριση των κυτταροκινών, ουσιών που συντονίζουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι η εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος δεν εξαρτάται από ένα περιστασιακό γέλιο αλλά σχετίζεται με μια γενικότερα αισιόδοξη στάση ζωής που προφανώς συνοδεύεται από συχνά γέλια.

Επομένως δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι άνθρωποι με απαισιόδοξη στάση ζωής αρρωσταίνουν συχνά.

(Πηγή: ygeiamou.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399