Παλιός πύραυλος άγνωστης προέλευσης έπεσε σαν μετεωρίτης στη Σελήνη

Συντάκτης: Βαγγέλης Πρατικάκης

Η πρόσκρουση συνέβη στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού και πιθανότατα θα χρειαστεί μέρες για να επιβεβαιωθεί

epese_meteoritis_st_seliniΤμήμα παλιού πυραύλου που ενδέχεται να προέρχεται από κινεζική αποστολή του 2014 συνετρίβη την Παρασκευή στη Σελήνη, κανείς όμως δεν μπόρεσε να καταγράψει το πρωτοφανές συμβάν.

Η πρόσκρουση συνέβη στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού και δεν ήταν ορατή από τη Γη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των προηγούμενων ημερών, το αντικείμενο έπεσε κοντά στον Κρατήρα Χέρτζπρουνγκ στις 14.25 ώρα Ελλάδας με ταχύτητα γύρω στα 9.800 χιλιόμετρα την ώρα.

Η περιοχή πιθανότατα βρισκόταν έξω και από το οπτικό πεδίο της αμερικανικής αποστολής LRO που κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ωστόσο εκπρόσωπος της NASA δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Space.com ότι το σκάφος θα επιχειρούσε αργότερα να εντοπίσει τον μικρό κρατήρα της πρόσκρουσης.

Το αντικείμενο των 4 τόνων εντοπίστηκε τον Ιανουάριο από τον αστρονόμο και αναλυτή δεδομένων Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι επρόκειτο για το ανώτερο στάδιο πυραύλου Falcon 9 που είχε εκτοξεύσει η SpaceX το 2015 για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γκρέι επανήλθε  με νέα ανάρτησή του, στην οποία ανέφερε ότι είχε κάνει λάθος. Νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι το διαστημικό σκουπίδι είναι τμήμα πυραύλου της κινεζικής αποστολής Chang’e 5-T1 που εκτοξεύτηκε το 2014, έγραφε.

Στο ίδιο συμπέρασμα οδήγησαν κι άλλοι, ανεξάρτητοι υπολογισμοί, τους οποίους όμως έσπευσε να διαψεύσει η Κίνα. Το ανώτερο στάδιο του κινεζικού πυραύλου «εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και κάηκε πλήρως» διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με το SpaceNews.

Αργότερα, όμως, η αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος ανέφερε στο SpaceNews ότι ο κινεζικός πύραυλος δεν είχε εισέλθει στην ατμόσφαιρα και επομένως πρέπει να βρίσκεται ακόμα στο Διάστημα.

Τα αντικείμενα που κινούνται σε γήινη τροχιά παρακολουθούνται με ραντάρ από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τη Γη ή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA σχολίασε πως το περιστατικό «αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της διαστημικής παρακολούθησης και καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων».

Και αυτό αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι αμερικανοί αστροναύτες ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Σελήνη στο τέλος της δεκαετίας.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399