Αν συνεχίσουμε την υπερθέρμανση, θα δούμε πρωτοφανείς κινδύνους για τον ανθρώπινο πολιτισμό

Δεν φτάνει να προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημιά της κλιματικής κρίσης τονίζει κορυφαία επιστήμονας απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη 

Dreamstime.com © Nitsuki |

Dreamstime.com © Nitsuki |

Οι «ασκήσεις» για προσαρμογή του περιορισμού των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή δεν υποκαθιστά την επείγουσα μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τονίζει κορυφαία επιστήμονας προειδοποιώντας ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να προσαρμόσει τον τρόπο εξόδου από την κρίση και ότι πλησιάζει σε κινδύνους, που δεν έχουν παρατηρηθεί στα 10.000 χρόνια ανθρώπινου πολιτισμού.

Η Katharine Hayhoe, καθηγήτρια στο Texas Tech University και μέλος της οργάνωσης Nature Conservancy, τονίζει ότι δεν αρκούν οι προσπάθειες για να γίνει πιο ανθεκτικός ο πλανήτης, όπως οι υποδομές για προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες, φράγματα για πλημμύρες και τα λοιπά.

Γιατί εάν συνεχίσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως μέχρι σήμερα, θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα σημείο στο οποίο καμία προσαρμογή δεν θα είναι δυνατή και τα αποτελέσματα θα γίνουν αισθητά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια. «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος αυτού που συμβαίνει… Αυτό θα είναι μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Θα είναι άνευ προηγουμένου. Κάθε ζωντανό ον θα επηρεαστεί» δήλωσε στον Guardian.

«Η υποδομή μας, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάστηκε εδώ και δεκαετίες, κατασκευάστηκε για έναν πλανήτη που δεν υπάρχει πλέον» είπε για να προσθέσει πως η αλλαγή αυτής της υποδομής θα κόστιζε περισσότερα τρισεκατομμύρια. Επομένως η συνέχιση της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα σήμαινε ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις και κόστος.

Σχολιάζεις την πρόσφατη πρόταση του Stuart Kirk, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην HSBC, στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προεξοφλήσουν τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης, η Hayhoe έκανε λόγο για δηλώσεις που φαίνεται να αντικατοπτρίζουν μια στάση που κερδίζει έδαφος μεταξύ όσων, προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το επίπεδο κινδύνου από την κλιματική αλλαγή υποστηρίζοντας πως οι επιπτώσεις είναι διαχειρίσιμες.

Ωστόσο, οι κορυφαίοι κλιματικοί επιστήμονες στον κόσμο και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχουν προειδοποιήσει πως η συνεχιζόμενη παγκόσμια θέρμανση, πέραν του 1,5 Κελσίου, θα προκαλέσει καταστροφή σε ολόκληρο τον κόσμο με πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ περιοχές του πλανήτη θα γίνουν ακατάλληλες για γεωργία αλλά και κατοίκηση.

Ο Hayhoe σημείωσε πως τα ευρήματα της IPCC δεν έχουν γίνει ευρέως κατανοητά. «Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου πείραμα με το κλίμα», είπε σημειώνοντας πως δεν θα μας μείνει τίποτα αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399