Η Ιώ «βομβαρδίζει» με διοξείδιο του θείου την Ευρώπη

H Ιώ (στο πάνω μέρος της εικόνας) στέλνει διοξείδιο του θείου στην Ευρώπη. - NASA

H Ιώ (στο πάνω μέρος της εικόνας) στέλνει διοξείδιο του θείου στην Ευρώπη. – NASA

Η Ιώ είναι ο τρίτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Είναι το γεωλογικά πιο δραστήριο σώμα στο Ηλιακό μας σύστημα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, ηφαίστεια εκρήγνυνται αδιάκοπα εκτοξεύοντας κολοσσιαίες ποσότητες πυρακτωμένων υλικών σε ύψος εκατοντάδων χλμ. Η Ιώ αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του Δία και εκτός από τα πυρακτωμένα υλικά εκτοξεύει φορτισμένα σωματίδια τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο του Δία προκαλώντας υψηλής έντασης σέλας.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας Southwest στις ΗΠΑ αναφέρει ότι η Ιώ εκτοξεύει υλικά και στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του οποίου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός.

Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από την Ιώ εκτοξεύεται διοξείδιο του θείου στην επιφάνεια της Ευρώπης. Το αέριο που αποτελεί από τα κύρια προϊόντα της ηφαιστειακής δραστηριότητας σύμφωνα με τους ερευνητές εκτοξεύεται στο Διάστημα από την Ιώ ιονίζεται (τα σωματίδια γίνονται φορτισμένα) και συλλαμβάνεται από το μαγνητικό πεδίο του Δία το οποίο δεν κατευθύνει το ιονισμένο πλέον διοξείδιο του θείου στον πλανήτη αλλά στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές αφήνουν πάντως και ένα μικρό ενδεχόμενο το διοξείδιο του θείου που εντοπίζεται στην επιφάνεια της και τον εξωτερικό φλοιό Ευρώπης να μην προέρχεται από την Ιώ αλλά από το εσωτερικό της ίδιας της Ευρώπης. Η ανακάλυψη φωτίζει άλλη μια άγνωστη μέχρι σήμερα διεργασία στο ηλιακό μας σύστημα και ένα νέο κοσμικό φαινόμενο.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399