Κορωνοϊός: Δεν κολλήσατε ποτέ; Έρευνα αποκαλύπτει ότι δεν γλιτώσατε

Συντάκτης: Βίκυ Βενιού

covid_asymptomatikoiΟλοένα και περισσότερες είναι οι περιπτώσεις νέων μολύνσεων του κορωνοϊού που δεν γίνονται αντιληπτές, καθώς είναι ασυμπτωματικές – Τους κινδύνους αλλά και ένα σημαντικό όφελος του φαινομένου αυτού επισημαίνουν οι ειδικοί

Μήπως ανήκετε σε εκείνους που, δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, μπορείτε ακόμη να υπερηφανεύεστε ότι έχετε αποφύγει με επιτυχία τη λοίμωξη; Ίσως δεν θα έπρεπε να είστε και τόσο σίγουροι, λένε τώρα οι ερευνητές, καθώς μπορεί να ανήκετε σε εκείνη την ομάδα ανθρώπων που κόλλησε κορωνοϊό, χωρίς να το αντιληφθεί.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνεται από την εξαιρετικά μεταδιδόμενη μετάλλαξη Omicron αντιμετωπίζει τόσο αδιόρατα συμπτώματα, ώστε ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσει ποτέ ότι μολύνθηκε.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης, το 56% όσων έχουν μολυνθεί από την Omicron δεν γνωρίζουν ότι κόλλησαν κορωνοϊό. Παλαιότερες μελέτες, επίσης, υποστηρίζουν ότι το 80% όσων έχουν μολυνθεί δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα.

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τις υποψίες που είχαμε εδώ και καιρό: Μερικές περιπτώσεις μόλυνσης δεν εντοπίζονται ποτέ, είτε γιατί τα ελαφρά ή ανύπαρκτα συμπτώματα δεν δίνουν θετική διάγνωση είτε γιατί, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται περιορισμένη πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Susan Cheng από το Τμήμα Καρδιολογίας του Ινστιτούτου Smidt για την Καρδιά, στο Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες. «Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν COVID, ειδικά όσο παραμένουν μεταδοτικοί και αυτός είναι πιθανότατα ο κύριος μοχλός της συνέχισης της πανδημίας», πρόσθεσε.

Η ομάδα της Cheng συνέλεξε δείγματα αίματος από εργαζόμενους στην Υγεία. Εντός του 2021, τα δείγματα εμπλουτίστηκαν με αίμα από ασθενείς. Τα 2.500 δείγματα συλλέχθηκαν ακριβώς πριν και μετά την εμφάνιση της Omicron, ενώ το Sapient Bioanalytics ανέλαβε, στη συνέχεια, την ανάλυσή τους, με στόχο την ανίχνευση του ιού.

Οι μελετητές ταυτοποίησαν 210 ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την Omicron. Εξ αυτών, μόλις το 44% γνώριζε ότι έχει κολλήσει. Εξ όσων δεν γνώριζαν, μόνο το 10% ανέφερε ότι είχε παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα, τα οποία ωστόσο απέδωσε σε κοινό κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη.

Η δρ. Cheng τόνισε ότι, στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι ενδέχεται να κολλήσουν κορωνοϊό χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν τον μεταδίδουν.

«Αυξάνοντας την ευαισθητοποίησή μας ως προς την μεταδοτικότητα, θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στη συνεχιζόμενη εξάπλωση της COVID. Η ευαισθητοποίηση φαίνεται να είναι χαμηλή, επομένως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τα εργαλεία να επιτύχουμε αυτή τη βελτίωση και ο καθένας μας μπορεί να κάνει αυτό που του αναλογεί, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά αυτή την πανδημία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ενωμένοι», είπε η δρ. Cheng.

Η εν λόγω μελέτη ξεκαθαρίζει πως ο κορωνοϊός έχει μολύνει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους έχουν αναφερθεί, σύμφωνα με τον δρ. Marc Siegel, κλινικό καθηγητή Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μολύνσεων ασυμπτωματικών ή με ελαφρά συμπτώματα, για το οποίο δεν γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουμε σημαντική ανοσία, τουλάχιστον γι’ αυτή την μετάλλαξη. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα, όπου καταγράφονται πολλές περιπτώσεις ελαφριάς COVID, υπάρχουν ωστόσο και αρκετές περιπτώσεις σοβαρής νόσησης», δήλωσε.

Ο δρ. Siegel υπογράμμισε την αξία της ανοσίας που κερδίζουμε από τον ιό. «Είναι πολύ σημαντικό, τώρα που βλέπουμε πόσο εύκολα μεταδίδεται». Ο συνδυασμός της ανοσίας που εξασφαλίζεται τον ιό και από το εμβόλιο μπορεί επίσης να καταστείλει την εξάπλωση της πανδημίας, σύμφωνα με τον ίδιο, που υποστηρίζει ότι ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για να αποτρέψει την σοβαρή νόσηση, ειδικά σε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο ίδιος αναμένει ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια, καθώς και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως ρινικά σπρέι.

(Πηγή: ygeiamou.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399