Καμπανάκι κινδύνου για τους καρχαρίες και τα σαλάχια των κοραλλιογενών βράχων

Νέα μελέτη αναφέρει ότι η υπεραλίευση οδηγεί σε εξαφάνιση αυτά τα είδη.

exafanizodai_karhariesΆλλη μια μελέτη έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο με εκείνες που δείχνουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε εξαφάνιση πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα είδη των καρχαριών και των σαλαχιών που ζουν στους κοραλλιογενείς βράχους κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της υπεραλίευσης σε αυτές τις περιοχές. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές που μελέτησαν τι συμβαίνει με 134 είδη καρχαριών και σαλαχιών κάνουν λόγο για άμεσο κίνδυνο να εξαφανιστούν τα δύο τρίτα καρχαριών και σαλαχιών που ζουν στα κοράλλια.

«Η μείωση των πληθυσμών αυτών των ειδών ξεκίνησε πριν από μισό αιώνα και η κατάσταση άρχισε να ισορροπεί κάπως μετά το 2005. Απαιτείται άμεση δράση μέσω τοπικής προστασίας, σε συνδυασμό με διαχείριση της αλιείας ευρείας κλίμακας και θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, για την αποφυγή εξαφανίσεων και απώλειας της λειτουργίας του οικοσυστήματος που οδηγεί σε εξαφάνιση τους καρχαρίες και τα σαλάχια στους κοραλλιογενείς βράχους» αναφέρει η Σαμάνθα Σέρμαν, του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ στον Καναδά επικεφαλής της μελέτης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150.388 είδη παγκοσμίως στην Κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) με 42.108 από αυτά να απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτό σημαίνει ότι το 28% όλων των ειδών θα μπορούσε να εξαφανιστεί από τον πλανήτη εάν δεν ληφθούν μέτρα. Η IUCN εκτιμά ότι περίπου το 37% όλων των ειδών καρχαριών και σαλαχιών σε όλους τους θαλάσσιους βιότοπους, αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης. Η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης των καρχαριών και των σαλαχιών που ζουν μέσα και γύρω από τους κοραλλιογενείς υφάλους, ως ποσοστό απειλούμενων ειδών, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον κίνδυνο εξαφάνισης και των 1.199 γνωστών ειδών καρχαριών και σαλαχιών.

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399