Πάνω από 500 είδη μυρμηγκιών ζουν σε μέρη που δεν θα έπρεπε – Γιατί αποτελούν απειλή

Συντάκτης: Νίκη Μπάκουλη

Μελέτη αποκάλυψε πως τα μυρμήγκια-μετανάστες, απειλούν τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους. Πώς “ταξιδεύουν” και τι προκαλούν.

To κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς είναι γνωστό για το δηλητήριο του, την επιθετικότητα του εάν ενοχληθεί (δίνει 'σήμα' και στα άλλα να επιτεθούν) και την ικανότητά του να προκαλεί ζημιές στη γεωργία. ISTOCK

To κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς είναι γνωστό για το δηλητήριο του, την επιθετικότητα του εάν ενοχληθεί (δίνει ‘σήμα’ και στα άλλα να επιτεθούν) και την ικανότητά του να προκαλεί ζημιές στη γεωργία. ISTOCK

Η κλιματική κρίση έχει κάνει δύσκολη τη δική μας ζωή, έχει κάνει δύσκολη και τη ζωή όλων των ειδών του πλανήτη. Που αλλάζουν συνήθειες, ώστε να επιβιώσουν.

Ένα παράδειγμα, είναι αυτό των άλμπατρος -εκ των πλέον μονογαμικών ζώων που αλλάζουν νοοτροπία για να μην εξαφανιστούν.

Η κλιματική αλλαγή έχει ταράξει τις by default λειτουργίες ολόκληρων οικοσυστημάτων, με το τελευταίο πρόβλημα να είναι τα μυρμήγκια των οποίων η μετοίκιση εξελίσσεται σε μεγαλύτερη απειλή, από ό,τι πιστεύαμε.

Πώς αλλάζουν χώρες;

Μέσω φορτίων και εμπορευμάτων, αλλά και τα φυτά ή το χώμα που παίρνουν ταξιδιώτες μαζί τους, σε αεροπορικά ταξίδια, όπως θύμισε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιανουαρίου στο Current Biology.

Αποκάλυψε πως τα είδη μυρμηγκιών που βρέθηκαν σε μέρη στα οποία δεν έπρεπε να είναι, είναι πάνω από 500. Δηλαδή, διπλάσια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς (Solenopsis invicta -Σολενόψις), ιθαγενές της Νότιας Αμερικής είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη ‘οικολογικών καταστροφέων’.

Είναι διαβόητο για το δηλητήριο, την επιθετικότητα του εάν ενοχληθεί (με το τσίμπημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που δίνουν σήμα στα υπόλοιπα να κάνουν και αυτά επίθεση) και την ικανότητά του να προκαλεί ζημιές στη γεωργία. Έχει αναγκάσει αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Διαπιστώθηκε πως κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς έχουν κατασκευάσει και υπέρ-αποικία που εκτείνεται από την Πορτογαλία μέχρι την Ιταλία.

Μετά τις καταστροφές που είχε προκαλέσει στο Τέξας, έγινε γνωστό πως αυτά τα ‘εισαγόμενα’ μυρμήγκια  μπορούν να σχηματίσουν σχεδίες: ενώνονται 10.000 χάριν της κέρινης υφής τους -γύρω από τη βασίλισσα- και κινούν για νέους προορισμούς, όταν αυτός που χρησιμοποιούν πλημμυρίζει. Διαθέτουν και μηχανισμούς που τα βοηθούν να επιβιώνουν όλα, έως ότου βρουν το νέο ‘σπίτι’.

Ο Mark Wong, οικολόγος στο University of Western Australia και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης δήλωσε στο National Geographic πως “έχουμε μόλις αρχίσει να βλέπουμε την επιφάνεια ενός προβλήματος που προκαλεί μια μάχη, την οποία δεν αντέχουν να χάσουν οι άνθρωποι”.

Ιστορικά τα μυρμήγκια ταξίδευαν μαζί μας, σε αγαθά, τρόφιμα, φυτά και χώμα. Το 1939 χαρακτηρίστηκαν ως ‘τουριστικά’. Τώρα αναφέρονται ως ‘εξωγήινα’.

Όπως και να τα πούμε, το βέβαιο είναι πως μπορούν να βλάψουν τα οικοσυστήματα. Πώς; Διαταράσσοντας τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών, καταναλώνοντας πόρους και σκοτώνοντας άλλους οργανισμούς.

Από το 1930 έως το 2021 τα χωροκατακτητικά μυρμήγκια έχουν στοιχίσει 51.000.000.000 δολάρια.

Ενίοτε ‘μπαίνουν’ στις κουζίνες μας ή δαγκώνουν παιδιά στην παιδική χαρά.

Το να γνωρίζουμε πού να πρέπει να τα αναζητούμε, είναι ζωτικής σημασίας για να τα σταματήσουμε. Στην τελευταία έρευνα έγιναν 146.000 παγκόσμιες παρατηρήσεις εξωγήινων μυρμηγκιών στο διάστημα των τελευταίων 200 χρόνων.

Ο χάρτης που προκύπτει αποκαλύπτει ότι τα μυρμήγκια μπορούν να δημιουργήσουν μια αποικία σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη, ανάλογα με το είδος.

Περίπου το 60% των ‘εξωγήινων μυρμηγκιών’ βρήκαν τη θέση τους στη φύση ή σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα υπόλοιπα βρέθηκαν σε εσωτερικούς χώρους ή σε μεταφερόμενα αγαθά που αναχαιτίστηκαν στα σύνορα.

Ο Dr. Wong τονίζει ότι “η ποικιλία των πολιτογραφημένων μυρμηγκιών αποτελεί μια τρομακτική πρόκληση για να σταματήσει η εξάπλωσή τους”.

Ομολόγησε πως “για τα περισσότερα είδη, απλώς δεν ξέρουμε πώς έφτασαν από τον τόπο στον οποίον ανήκαν, στην άλλη άκρη της Γης”. Έβαλε στην εξίσωση την κλιματική αλλαγή “που ευνοεί συνολικά τις εισβολές μυρμηγκιών, επειδή τα πιο χωροκατακτητικά μυρμήγκια είναι τροπικά ή υποτροπικά είδη, επομένως περισσότερες περιοχές θα γίνουν κατάλληλες για να τα ‘φιλοξενήσουν’”.

Άνθρωποι έχουν εξαλείψει επιτυχώς ‘εξωγήινα μυρμήγκια’ σε περίπου 50 περιπτώσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η ικανότητα να τα σταματήσουμε έγκαιρα, είναι το κλειδί “καθώς ο περιορισμός είναι εφικτός μόνο στα αρχικά στάδια. Μόλις γίνουν ευρέως διαδεδομένα, η μάχη χάνεται”.

(Πηγή: news247.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399