Ζήτησαν σε φοιτητές να περιορίσουν Facebook, Instagram και Snapchat για 10 λεπτά και να το αποτέλεσμα

Συντάκτης: Ευάγγελος Γεωργίου

«Αισθάνομαι γενικά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λιγότερο σημαντικά και τα εκτιμώ λιγότερο από ό,τι πριν από τη μελέτη»

mesa_koin_diktΜε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι περίπου 4.76 δισ., και τον μέσο χρόνο ενασχόλησης με αυτά να είναι γύρω στις δυόμιση ώρες, οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη και τα συναισθήματα μοναξιάς συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της έξαρσης των μέσων κοινωνικών δικτύωσης.

Αμερικανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology, απέδειξε πόσο σημαντική είναι η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ευημερία μας δίχως να το έχουμε αντιληφθεί.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν, τυχαία, από 143 φοιτητές είτε να περιορίσουν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης -Facebook, Instagram και Snapchat- σε 10 λεπτά, ανά πλατφόρμα, ανά ημέρα, είτε να τα χρησιμοποιήσουν όπως κάνουν πάντα για τρεις εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς εκείνη η ομάδα που έκανε περιορισμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασε σημαντική μείωση στη μοναξιά και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με την έρευνα, ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε περίπου 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της προσωπικής ευημερίας.

Σταμάτησα να συγκρίνω τη ζωή μου με των άλλων

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το θετικό είναι ότι για ορισμένους ηλικιωμένους, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει την κοινωνική μοναξιά και μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση της αγωνίας για τη μοναξιά για άτομα που δεν είναι ήδη μοναχικά.

Ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μειώνουν τη συναισθηματική μοναξιά για κανέναν, και για όσους είναι ήδη συναισθηματικά μόνοι ή/και όσοι χρησιμοποιούν υπερβολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά για τους νέους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν προβλήματα από την άποψη της συναισθηματικής απομόνωσης.

«Το να μην συγκρίνω τη ζωή μου με τις ζωές των άλλων είχε πολύ ισχυρότερο αντίκτυπο από ό,τι περίμενα και ένιωσα πολύ πιο θετικά για τον εαυτό μου κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων» είπε ένας φοιτητής που συμμετείχε στην έρευνα. «Αισθάνομαι γενικά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι λιγότερο σημαντικά και τα εκτιμώ λιγότερο από ό,τι πριν από τη μελέτη» συμπλήρωσε.

Όπως συμπεραίνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους ότι η επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υποκαθιστά μια πραγματική σχέση. Μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο για τη δημιουργία ευρύτερων κύκλων γνωριμιών, τη βελτίωση της κοινωνικής δικτύωσης και την καταπολέμηση της κοινωνικής μοναξιάς, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους (δηλαδή σχεδόν για οποιονδήποτε άνω των 30 ετών). Ωστόσο, για τους νεότερους και για τους συναισθηματικά μοναχικούς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν υποκαθιστούν τη συνάντηση ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο και η πανδημία δεν έχει αλλάξει τίποτα σε αυτό.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399