Δεν είναι το μυρμήγκι: Αυτό είναι το πιο δυνατό ζώο στον κόσμο – Μπορεί να σηκώσει 1.180 φορές το βάρος του

akareaΤο ακάρεο oribatid έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου άμμου, με διαστάσεις μεταξύ 0,2mm και 1,4mm, αλλά όταν πρόκειται για δύναμη σε σχέση με το μέγεθος και το βάρος, είναι μακράν το ισχυρότερο ζώο στον κόσμο. Για να φτάσει τη δύναμή του, ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσει περίπου 82 τόνους.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα ακάρεα oribatid και πολλά άλλα έντομα τείνουν να είναι τόσο πολύ πιο ισχυρά από άλλα ζώα είναι ο εξωσκελετός τους. Είναι σημαντικά ελαφρύτερος και ισχυρότερος από τα οστά, επιτρέποντάς τους να αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια στη μυϊκή δύναμη. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως ο λόγος της επιφάνειάς του προς τον όγκο και τη μάζα του. Ένα ακάρεο ζυγίζει μόλις 100 μικρογραμμάρια.

Αν το θωρακισμένο ακάρεο είχε το μέγεθος ενός ανθρώπου, θα ήταν εξαιρετικά αδύναμο, λόγω της απλής φυσικής. Τα μεγαλύτερα πλάσματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερους μύες, αλλά μεγάλο μέρος της δύναμής τους πηγαίνει στην υποστήριξη του ίδιου τους του βάρους. Αντίθετα, τα μικροσκοπικά έντομα μπορούν να αφιερώσουν μεγαλύτερο μέρος της μυϊκής τους δύναμης στην άρση βαρών, επειδή έχουν λιγότερη μάζα να μεταφέρουν.

Σύμφωνα με το odditycentral, τα ακάρεα Oribatid ζουν στο έδαφος των δασικών εδαφών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάσπαση του οργανικού υλικού, παρόμοια με τους γαιοσκώληκες. Συμβάλλουν επίσης στη διασπορά των σπόρων, βελτιώνουν τη δομή του εδάφους και μειώνουν τα παθογόνα έντομα καθώς και τα παράσιτα που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα ζώα.

(Πηγή: ethnos.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399