Αντιμέτωπα με τη φτώχεια περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα

Τι αποκαλύπτουν νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής. Τι ισχύει για τους ενήλικες.

 iStock

iStock

Δύσκολη είναι η ζωή για πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας, τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αποκαλύπτουν ότι το 28,1% των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας ζούσαν το 2022 στη φτώχεια. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε το 2021, αλλά και πάλι είναι απαράδεκτο.

Οι ενήλικες που αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση είναι κάπως περισσότεροι – φθάνουν στο 26% του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 20 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι (το 24,7% του συνόλου) βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Ρουμανία (το 41,5%), τη Βουλγαρία (33,9%) και την Ισπανία (32,2%).

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας στους ανηλίκους έχουν η Σλοβενία (10,3%), η Τσεχία (13,4%) και η Δανία (13,8%).

ellada_paidia_ftohia_2Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων φαίνεται πως είναι καθοριστικό για τη διαβίωση των παιδιών. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος να ζει ένα παιδί στη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό της φτώχειας στα παιδιά των γονέων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο είναι 10,2%. Στα παιδιά, όμως, των γονέων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είναι 61,9%.

Τα κριτήρια

Η Eurostat εξηγεί πως από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό κινδυνεύουν όσοι βιώνουν τουλάχιστον μία από τις εξής τρεις συνθήκες:

  • Ζουν με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας
  • Ζουν σε νοικοκυριό που δεν μπορεί να καλύψει πολλές από τις απαραίτητες ανάγκες για καλή ποιότητα ζωής
  • Ζουν σε νοικοκυριό όπου οι ενήλικες παραγωγικής ηλικίας (κάτω των 65 ετών) εργάσθηκαν ελάχιστα (20% ή λιγότερο από το κανονικό) κατά τους τελευταίους 12 μήνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 το 32% των παιδιών στην Ελλάδα ζούσαν αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η μείωση έναντι του 2022 (μείον 3,9%) είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Πολύ μεγαλύτερη είχαν το Λουξεμβούργο (μείον 5,4%) και η Ουγγαρία (μείον 5,2%).

Όσον αφορά τους ενήλικες, το 2021 ζούσε σε συνθήκες φτώχειας και αποκλεισμού το 28,1% των Ελλήνων (μείωση κατά 2,1% το 2022).

(Πηγή: iatropedia.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399