Ζητούνται αστροναύτες 18 έως 28 ετών για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη το 2013

Μοιάζει με αγγελία από εφημερίδα σε διήγημα επιστημονικής φαντασίας: Κι όμως, ζητούνται αστροναύτες ηλικίας 18 έως 28 ετών για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στον Άρη το 2013 –τα βασικά προσόντα είναι ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, περιέργεια, εμπιστοσύνη προς τους άλλους και δημιουργικότητα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με τη Mars One, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό δημιουργημένο από τον ολλανδό επιχειρηματία Μπας Λάνσντορπ και τον, επίσης ολλανδό φυσικό Άρνο Βίλντερς που έχει στόχο τον αποικισμό του κόκκινου πλανήτη και φιλοδοξεί ως το 2033 να έχει τοποθετήσει στην αφιλόξενη επιφάνειά του, 20 άτομα.

Διαβάζοντας λίγο περισσότερο τις πληροφορίες που δίνει το Mars One για τις τεχνικές λεπτομέρειες που θα κάνουν το σχέδιό του πραγματικότητα, συνειδητοποιεί ότι ο ρομαντισμός της εξερεύνησης του διαστήματος, το αποκορύφωμα ίσως του καλώς εννοούμενου τυχοδιωκτισμού, αντισταθμίζεται με μερικές από τις πιο χυδαίες… γήινες πραγματικότητες: η βασική σταθερή πηγή εσόδων για το εγχείρημα θα είναι ένα τηλεοπτικό ριάλιτι σόου το οποίο θα μεταδίδεται σε όλη τη γη και το οποίο προσδοκά αρκετά υψηλή τηλεθέαση ώστε να καλύψει τα, κυριολεκτικά αστρονομικά του έξοδα. Και ίσως οι ολλανδοί παραγωγοί να μην κάνουν λάθος –μάλλον δε θα είναι λίγοι αυτοί που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν την υλοποίηση του ονείρου του «Star Trek», το ταξίδι εκεί που δεν έχει πάει ποτέ άνθρωπος.

Ακόμα κι αυτή η διάσταση ωστόσο, η σύνδεση ενός μέχρι πρότινος ασύλληπτου εγχειρήματος με την τηλεοπτική πραγματικότητα ταιριάζει με τον επιστημονικό-φανταστικό του χαρακτήρα: μέχρι το 1999, όταν η επίσης ολλανδική εταιρεία παραγωγής Endemol στον αέρα το πρώτο «Big Brother» κανείς δε φανταζόταν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θα καθηλωνόταν καθημερινά μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες για να παρακολουθήσει την, εν γένει βαρετή, ζωή μιας ομάδας ανθρώπων που ζούσαν μαζί σε ένα σπίτι. Όσοι μεγαλώσαμε με τον Ρέι Μπράντμπερι, τον Νόρμαν Σπίνραντ και τον Φίλιπ Κ. Ντικ σίγουρα αισθανόμαστε κάτι γνώριμο σε όλα αυτά· η ουτοπία της επέκτασης των ανθρώπινων ορίων δεν μπορεί παρά να έχει ένα δυστοπικό flip-side και το Mars One αποπειράται να συμβιβάσει τις δύο αυτές πλευρές. Ίσως και να τα καταφέρει…

(πηγή: theartfoundation.metamatic.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.