Συγκλονίζει ο θάνατος των φοιτητών στη Λάρισα

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η είδηση του θανάτου δύο φοιτητών στη Λάρισα, πιθανότατα λόγω εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν ανάψει. Τρεις ακόμη νεαροί νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση της υγείας τους.  «Από λάθος πολιτικές χάνονται ανθρώπινες ζωές» τονίζει, απευθυνόμενο προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ευθύνες στην κυβέρνηση και τις πολιτικές λιτότητας επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πορείες διαμαρτυρίας σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, απηύθυνε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι από λάθος πολιτικές χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ο ΙΣΑ ζητά αλλαγή της πολιτικής, η οποία έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας προκειμένου, όπως σημειώνει, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αγοράσουν φθηνό πετρέλαιο για να ζεσταθούν ώστε να μην καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις», φθηνές αλλά και ανθρωποκτόνες.

«Πρέπει να αντιληφθείτε ότι πάνω από όλα είναι η ζωή των Ελλήνων και όχι οι στόχοι που μας βάζουν οι δανειστές μας», αναφέρει ο ΙΣΑ, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδιαφορία» του κράτους.

«Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα χειμώνα, πληρώνεται με αίμα αθώων η ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή στο χώρο του πετρελαίου», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι το δικαίωμα στη φθηνή και ασφαλή θέρμανση είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Τα πυρά τους προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές λιτότητας έστρεψαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το τραγικό περιστατικό. Το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσοτέρων πολιτών «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το συμβάν και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο σπουδαστών που έχασαν τη ζωή τους.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι πέντε σπουδαστές προέρχονται «από λαϊκές οικογένειες (οι δύο παιδιά μεταναστών) που θυσιάζοντας αυτά που δεν έχουν, έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε ένα ίδρυμα που χαροπαλεύει το ίδιο», αλλά, «δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και τα έχασαν».

«Όταν πριν λίγους μήνες προειδοποιούσαμε  για τις επιπτώσεις που θα έχει το ακριβό πετρέλαιο και ρεύμα, είχαμε λοιδορηθεί από την κυβέρνηση, Σήμερα, συντετριμμένοι από τον άδικο χαμό των δύο σπουδαστών ας αναλογιστούμε όλοι τι πρέπει να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι το περιστατικό αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ που έχει καταστήσει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και εξαναγκάζει τις λαϊκές οικογένειας να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μορφές θέρμανσης προηγούμενων δεκαετιών. «Η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για τις συνέπειες της πολιτικής της και πρέπει τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης καταργώντας τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και εξασφαλίζοντας δωρεάν και ασφαλή στέγαση και συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές», καταλήγει.

Αντιδράσεις και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η πολιτική της λιτότητας και της φτώχειας που αποφασίζει η τρόικα και υλοποιεί η συγκυβέρνηση των τριών «προθύμων» Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη πέρα από τη δυστυχία και την εξαθλίωση, σπέρνει και το θάνατο. «Νεαρά παιδιά που τα έστειλαν οι οικογένειές τους να σπουδάσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή νεκρά τα μισά, διασωληνωμένα στην εντατική τα υπόλοιπα, επειδή στα πλαίσια του δόγματος Α. Γεωργιάδη “όσοι δεν προσαρμόζονται πεθαίνουν”, δοκίμασαν να ζεσταθούν με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι», τονίζει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Πορείες διαμαρτυρίας σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Την απόφαση να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς των σορών των δύο άτυχων φοιτητών έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Παράλληλα αποφασίστηκε αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης του σώματος και εν συνεχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν σε πορεία διαμαρτυρίας με κεριά που έκαναν στο κέντρο της πόλης φοιτητές των ΤΕΙ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλη πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Παράλληλα πληθώρα ανακοινώσεων διαμαρτυρίας εκδόθηκαν από φορείς της πόλης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Λευκό Πύργο πραγματοποίησαν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για τη λιτότητα, η οποία όπως αναφέρουν οδήγησε τους δύο νεαρούς στον θάνατο και άλλους τρεις στην εντατική, καθώς επίσης για την ανεργία που πλήττει τους νέους. Οι σπουδαστές του ΤΕΙ μοίρασαν φυλλάδια με ενημερωτικό υλικό για το σχέδιο «Αθηνά», το οποίο υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζει τις σπουδές τους.

(πηγή: tvxs.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399