«Δικτατορία» αντί για «καθεστώς» στα σχολικά βιβλία της Χιλής

Αλλάζει η λέξη που περιγράφεται η περίοδος Πινοσέτ

Να αντικατασταθεί ο όρος «δικτατορία», αντί της λέξης στρατιωτικό «καθεστώς», που αναγράφεται στα σχολικά εγχειρίδια, εισηγήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Χιλής, συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Παιδείας. Με αυτό τον όρο θα περιγράφεται η περίοδος που καταδυνάστευε ο Αουγούστο Πινοτσέτ(1973-1990), ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

«Στην προκειμένη περίπτωση, καθώς έχουν περάσει άλλωστε τα χρόνια, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να φθάσουμε έως το τέλος και να εκστομίσουμε τις λέξεις στρατιωτική δικτατορία», επεσήμανε ο πρόεδρος του σχολικού αυτού οργανισμού Ιγνάσιο Ιραράσαβαλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BioBio.

«Γνωρίζω καλά πως η χρήση της λέξης “δικτατορία” θα αναστατώσει πολλούς, όμως έπειτα από τις αναλύσεις με βάση την πολιτική επιστήμη (και την ορολογία της), κρίναμε πως αυτή είναι η επαρκής λέξη, αυτό είναι όλο», τόνισε ο ειδικός στην εκπαίδευση σχετικά με την αλλαγή, η οποία θα ενταχθεί στα σχολικά κείμενα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών.

Το περασμένο έτος, το ίδιο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο είχε αποδεχθεί τη χρήση του όρου «δικτατορία» ως πιο ενδεδειγμένη για να χαρακτηρίζεται η περίοδος Πινοτσέτ στα εγχειρίδια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως έπειτα από την αντίδραση και την πολεμική που προκλήθηκε, η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα επέλεξε να χρησιμοποιείται η λέξη «καθεστώς», ως εκφράζουσα μία «πιο γενική» έννοια.

Η υπουργός Παιδείας Καρολίνα Σμίντ απάντησε από την πλευρά της πως χρήζει να «αποσαφηνισθεί» η εισήγηση του Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δικτατορίας του Πινοτσέτ, πάνω από 3.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, ενώ άλλοι 38.000 βασανίσθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399