Δραματική αύξηση του δείκτη ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα

Δραματική αύξηση της στατιστικά «ακραίας φτώχειας», καταγράφει σχετική μελέτη της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την «Ανατομία της φτώχειας στην Ελλάδα του 2013».

Σημειώνεται ότι το όριο της ακραίας φτώχειας, ορίζεται για το 2013 στα 233 ευρώ το μήνα για άτομο που ζει μόνο του και στα 684 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά (νοικοκυριού που διαμένουν στην Αθήνα και δε βαρύνονται με έξοδα ενοικίου ή στεγαστικού δανείου). Τα εισοδηματικά αυτά κριτήρια, που καθορίζουν το όριο της φτώχειας, διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας, την κατοχή ή όχι κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης, «το μαζικό πλέον φαινόμενο των οικογενειών με παιδιά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς επίδομα ανεργίας ή άλλη εισοδηματική ενίσχυση είναι το “νέο κοινωνικό ζήτημα”».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, πάνω από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι στη χώρα μας φέτος, έχουν τόσο χαμηλό εισόδημα που δεν επαρκεί για την αγορά βασικών αγαθών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, ενώ το 2009 το ποσοστό του πληθυσμού που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ήταν 2,2%, το 2013 ανέρχεται σε 14%, έχει, δηλαδή, σχεδόν εξαπλασιαστεί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ακραίας φτώχειας καταγράφεται στους ανέργους, το οποίο είναι τριπλάσιο του μέσου πανελλαδικού όρου και ανέρχεται στο 33,7%! Δηλαδή, ένας στους τρεις ανέργους δεν έχει ούτε τα «προς το ζην». Ακολουθούν οι φοιτητές και σπουδαστές, με ποσοστό 20%, οι αυτοαπασχολούμενοι, με ποσοστό 16,3% και οι αγρότες με 10,8%.

Η ηλικιακή ομάδα, που πλήττεται περισσότερο, είναι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 1 έως 17 ετών. Ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 30 έως 44 ετών, με ποσοστό ακραίας φτώχειας στο 18,1%. Όσον αφορά στην κατανομή ανά περιοχή, σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η Αθήνα, με ποσοστό ακραίας φτώχειας στο 20,6% του πληθυσμού της. Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει και αυτοί που δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία, με το ποσοστό ακραίας φτώχειας από 3,7% το 2009 να έχει εκτιναχτεί στο 23,6% το 2013. Αντίστοιχα, για όσους δεν πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο, το ποσοστό ακραίας φτώχειας το 2009 ήταν 1,4% και φέτος έφτασε στο 8,6%.

(πηγή: Ριζοσπάστης)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399