ΟΗΕ: 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες

Σημαντικός ο αντίκτυπος σε θέματα υγείας, ασφάλειας, αξιοπρέπειας

Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο, που ο ΟΗΕ καθιέρωσε πρόσφατα την 19η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Το πρόβλημα είναι τόσο οξυμένο, που ο ΟΗΕ καθιέρωσε πρόσφατα την 19η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

Πρόσφατη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών δείχνει πως 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη στερούνται προσβάσεως σε τουαλέτες και βασικές αποχετευτικές υποδομές, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο σε ζητήματα όχι μόνο σχετικά με την υγεία αλλά και με την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια.

«Ένας από τους βασικούς παράγοντες της παιδικής θνησιμότητας είναι η διάρροια και η δυσαντερεία εξαιτίας της κακής ποιότητας του νερού και της έλλειψης συστήματος αποχέτευσης», αναφέρει ο Χαν Ελάισον, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Το πρόβλημα μάλιστα γίνεται πιο έντονο όταν σε πολλά σχολεία χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου παρατηρείται συχνά έλλειψη ξεχωριστών τουαλετών ανδρών/γυναικών, με αποτέλεσμα γυναίκες να κακοποιούνται σεξουαλικά.

Η έρευνα επίσης, αποκαλύπτει πως παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν δραστηριοποιηθεί επί του θέματος, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που εξακολουθούν να έχουν περισσότερο πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα παρά σε τουαλέτες. Ο αναπτυξιακός στόχος (MDG) της ανάγκης βασικού αποχετευτικού συστήματος αν και προβλεπόταν να καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2015, φαίνεται πως τελικά δεν θα επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός την Ινδίας Ναρέντα Μάντι, στην προεκλογική του εκστρατεία διαμήνυσε: «Πρώτα χτίστε τουαλέτες και μετά ναούς !».

Ωστόσο και στην υποσαχάρια Αφρική το πρόβλημα είναι σοβαρό, καθώς όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός του Κονγκό Ογκούστιν Ματάτα Πόνυο «η διάταξη για τις τουαλέτες σχετίζεται άμεσα με την εκπαίδευση και τη ισότητα των δύο φύλων. Με το χτίσιμο διαφορετικών τουαλετών για αγόρια και κορίτσια, οι γονείς αισθάνονται πιο ασφαλείς να στείλουν τις κόρες τους σχολείο , χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν».

(πηγή: tovima.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399