Έρευνα που σοκάρει: Η ανεργία ευθύνεται για το 20% των αυτοκτονιών παγκοσμίως

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Lancet Psychiatry γύρω από το φαινόμενο της ανεργίας που γίνεται όλο και εντονότερο, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ανεργία ευθύνεται για μια στις πέντε αυτοκτονίες παγκοσμίως.

Ένα ποσοστό το οποίο είναι τεράστιο και φυσικά αντιστοιχεί και σε έναν ανάλογα μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών. Όπως προκύπτει από τις μελέτες των ερευνητών, κάθε χρόνο 45.000 άνθρωποι βάζουν τέλος στην ζωή τους, επειδή δεν αντέχουν άλλο να μένουν χωρίς δουλειά.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της έρευνας συλλέχθηκαν στοιχεία από 63 χώρες, από το 2000 έως και το 2011. Ανάμεσα σε αυτό το διάστημα, προκύπτει πως το ποσοστό των αυτοκτονιών, για τις οποίες ευθύνεται η ανεργία, έχει αυξηθεί από 20% μέχρι και 30%. Σημείο αναφοράς σε αυτήν την περίοδο των έντεκα ετών, είναι η χρονιά του 2008 που «σημαδεύτηκε» από την οικονομική κρίση.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση οδήγησε σε εκτόξευση του ποσοστού των αυτοκτονιών ανά τον κόσμο. Μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, υπήρξαν 5.000 περιπτώσεις αυτοκτονίας για λόγους ανεργίας.

Η έρευνα συνεχίζει εξηγώντας πως κύριο ρόλο στην στενή… σχέση που έχουν οι αυτοκτονίες με την ανεργία παίζει και η διάρκεια που ένας άνθρωπος μένει χωρίς δουλειά. Η πολύ αγχωτική και αβέβαιη καθημερινότητα ωθεί όλο και περισσότερα άτομα να βάλουν οριστικό τέλος στην ζωή τους.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως τα ποσοστά αυτοκτονιών κάθε χώρας επηρεάζονται διαφορετικά από την αύξηση της ανεργίας. Οι χώρες που πριν την παγκόσμια κρίση είχαν ήδη ψηλά ποσοστά ανεργίας, φαίνεται πως δεν αυξάνουν πολύ τα ποσοστά αυτοκτονιών τους. Από την άλλη, σε χώρες που μια ενδεχόμενη απόλυση δεν ήταν τόσο συχνό φαινόμενο, οι πολίτες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο.

(πηγή: iefimerida.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399