Πέθανε ο ωκεανολόγος Γ. Σ. Μπρέκερ, «νονός» του όρου «υπερθέρμανση του πλανήτη»

Φωτο: AP/Gregorio Borgia

Φωτο: AP/Gregorio Borgia

Ο ωκεανολόγος-περιβαλλοντολόγος, Γουάλας Σμιθ Μπρέκερ, που αναφέρθηκε πρώτος στον όρο «υπερθέρμανση του πλανήτη», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών στη Νέα Υόρκη.

Το επιστημονικό άρθρο του Μπρέκερ, που το 1975 έφερε για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ακαδημαϊκής κοινότητας και έκανε ευρύτερα γνωστό το φαινόμενο που σήμερα αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, είχε τον τίτλο:«Κλιματική αλλαγή: βρισκόμαστε στο χείλος μίας αποφασιστικής υπερθέρμανσης του πλανήτη;».

Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, χαρίζοντας στον συγγραφέα του τον χαρακτηρισμό του «νονού» του όρου «υπερθέρμανση του πλανήτη», θέτοντας ένα ερώτημα και διατυπώνοντας μια ερευνητική υπόθεση αναφορικά με το μέλλον του πλανήτη μας. Σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την αξία και τη σημασία του επιστημονικού ερωτήματος που έθετε πριν από δεκαετίες ο  Γουάλας Σμιθ Μπρέκερ. Ο ίδιος μάλιστα, σε συνέντευξή του στους New York Times είχε δηλώσει: «Το κλίμα είναι ένα άγριο ζώο κι εμείς το ερεθίζουμε με μία ράβδο».

Στην «προφητική» επιστημονική του εργασία –44 χρόνια πριν- ο Μπρέκερ παρουσίαζε τη δική του ανάλυση σχετικά  με το πώς  «η παρούσα τάση ψύχους θα αφήσει τη θέση της, πάνω κάτω σε μία δεκαετία, σε μία δραστική υπερθέρμανση που θα οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα»… «Η εκθετική άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, θα οδηγήσει τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, στις αρχές του επόμενου αιώνα, σε πολύ υψηλότερα μεγέθη από τα όρια της τελευταίας χιλιετίας», είχε προβλέψει στο άρθρο του ο γνωστός σήμερα ωκεανολόγος-περιβαλλοντολόγος.

«Με το κλίμα παίζουμε ρώσικη ρουλέτα. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τι υπάρχει μέσα στο πιστόλι, όμως εγώ είμαι λιγότερο αισιόδοξος απ’ όσο κάποιοι άλλοι» είχε αναφέρει σε άλλη συνέντευξή του, στο επιστημονικό περιοδικό Nature, o Μπρέκερ το 1987, τότε που ο όρος «υπερθέρμανση του πλανήτη» είχε γίνει αρκετά δημοφιλής.

Ο περιορισμός της χρήσης καυσίμων από υδρογονάνθρακα θεωρείτο ήδη, πριν από δεκαετίες,  η επικρατέστερη λύση για την αναχαίτιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης τους πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Από την εποχή που δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, ο Μπρέκερ προσπαθούσε να πείσει και τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το 1984 είχε προτείνει σε μία επιτροπή του Κογκρέσου να «δρομολογήσει ένα νέο, φιλόδοξο εθνικό σχέδιο για την κατανόηση της δυναμικής της ατμόσφαιρας, των ωκεανών, του πάγου στη βιόσφαιρα».

Συνεχίζοντας τις εκλύσεις αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου «φέρουμε εις πέρας ένα εγχείρημα που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες», είχε επισημάνει ο επιστήμονας. Ο ίδιος υποστήριζε, αρκετά χρόνια πριν από τη σημερινή εποχή, ότι η μείωση του ποσοστού εκπομπών ρυπογόνων αερίων στην ατμόσφαιρα αποτελεί τη μόνη λύση για τη σωτηρία του πλανήτη.

(Πηγή: ert.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399