Οι πολλαπλές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης

perivallontiki_krisiΟι πολιτικοί και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της περιβαλλοντικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γη, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) αναφέρει ότι οι ανθρώπινες επιπτώσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο και απειλούν να διαταράξουν την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία. Οι επιστήμονες μάλιστα προειδοποιούν για έναν δυνητικά θανατηφόρο συνδυασμό παραγόντων. Αυτοί περιλαμβάνουν την κλιματική αλλαγή, τη μαζική εξαφάνιση ειδών, τη διάβρωση του εδάφους, την αποψίλωση των δασών και την καταστροφή των ωκεανών.

Σύμφωνα με την έκθεση του IPPR, οι παράγοντες αυτοί «οδηγούν σε μια πολύπλοκη διαδικασία περιβαλλοντικής αποσταθεροποίησης που έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα». «Αυτή η αποσταθεροποίηση συμβαίνει σε ταχύτητες άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι χρειάζεται να γίνει;

Το IPPR προειδοποιεί ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ειδικότερα, οι συντάκτες της έρευνας ζητούν τρεις αλλαγές στην πολιτική κατανόηση: στην κλίμακα και τον ρυθμό της περιβαλλοντικής κατανομής, στις επιπτώσεις για τις κοινωνίες και στην επακόλουθη ανάγκη μετασχηματιστικής αλλαγής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το 1950 ο αριθμός των πλημμυρών σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 15 φορές, οι ακραίες θερμοκρασίες κατά 20 φορές, και οι πυρκαγιές επτά φορές.

Ποια θέματα μας απασχολούν;

  • Η καλλιεργήσιμη γη χάνεται 10 έως 40 φορές ταχύτερα από ότι «αναπληρώνεται» από φυσικές διεργασίες
  • Από τα μέσα του 20ού αιώνα, το 30% της καλλιεργήσιμης γης του κόσμου έχει καταστεί μη παραγωγικό λόγω της διάβρωσης
  • Το 95% των εκτάσεων της Γης θα μπορούσε να μειωθεί έως το 2050

Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο μέσος πληθυσμός των απειλούμενων ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα από το 1970, ενώ θεωρείται ως μία από τις πιο φτωχές σε φύση χώρα του κόσμου. Περίπου 2,2 εκατομμύρια τόνοι βλάστησης του Ηνωμένου Βασιλείου διαβρώνεται ετησίως και πάνω από 17% της καλλιεργήσιμης γης παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης.

Παράλληλα, σχεδόν το 85% των γόνιμων εδαφών στην Ανατολική Αγγλία έχει χαθεί από το 1850, ενώ το υπόλοιπο κινδυνεύει να χαθεί τα επόμενα 30-60 χρόνια, σύμφωνα με το δημοσίευμα του bbc.

Το IPPR αναφέρει επίσης ότι πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή ταχείας περιβαλλοντικής αλλαγής. Η έκθεση προειδοποιεί: «Αυτό το ορίζουμε ως “εποχή της περιβαλλοντικής διάσπασης’’ για να τονίσουμε καλύτερα τη σοβαρότητα της κατάστασης και των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής αποσταθεροποίησης που προκύπτει από τη συνολική ανθρώπινη δραστηριότητα».

Θα λάβει η κοινωνία τα κατάλληλα μέτρα;

Ο Simon Lewis, Καθηγητής Επιστήμης της Παγκόσμιας Αλλαγής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, δήλωσε ότι «το IPPR έχει δίκιο να λέει ότι η περιβαλλοντική αλλαγή συμβαίνει όλο και πιο γρήγορα και απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κοινωνία». «Τα μελλοντικά προβλήματα με την προμήθεια τροφίμων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση τιμών, ενώ η αυξημένη μετανάστευση θα δημιουργήσει με τη σειρά της αναταραχή στην κοινωνία. Και τα δύο μαζί θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τους πολιτικούς θεσμούς και τα παγκόσμια δίκτυα εμπορίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτός ο αιώνας θα σηματοδοτηθεί από τις ταχείες κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές – αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που δεν είναι ακόμα σαφές είναι εάν οι κοινωνίες μπορούν να κάνουν σοφές πολιτικές επιλογές για να αποφύγουν την καταστροφή στο μέλλον», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του και ο Harriet Bulkeley, καθηγητής γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο του Durham, συμφώνησε. «Γνωρίζουμε πολλά καλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε αλλά συχνά επιχειρείται μια πολιτική βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό μπορεί, φυσικά, να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για καθυστέρηση. Έτσι, υποθέτω ότι το ερώτημα είναι πόσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία χρειάζονται για να αναλάβουμε δράση;», ανέφερε στο bbc.

(Πηγή: ertopen.com με πληροφορίες από tvxs.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399