Οι άνθρωποι επηρεάζοντας έντονα τους βιότοπους της γης ενδέχεται να οδηγήσουν εκατοντάδες είδη πτηνών και ζώων προς εξαφάνιση μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.
Καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δράσεις τους και να εκμεταλλεύονται τη γη, η άγρια φύση κινδυνεύει να χάσει τόσα πολλά οικοσυστήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλά είδη σε εξαφάνιση. Μέχρι το 2070, οι ερευνητές έχουν προβλέψει ότι έως και 1.700 είδη αμφιβίων, πουλιών και θηλαστικών θα απειληθούν λόγω της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την προκειμένη έρευνα, οικολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Yale εξέτασαν πώς οι αλλαγές και ο τρόπος της χρήσης και εκμετάλλευσης της γης θα επηρεάσουν την ποικιλία φυτών και ζώων που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα εξετάζοντας διάφορα σενάρια βασισμένα στην πληθυσμιακή ανάπτυξη και τις οικονομικές αλλαγές.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 886 αμφίβια, 436 πουλιά και 376 θηλαστικά θα χάσουν μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο σήμερα επιβιώνουν, ώστε θα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης. Οι πληθυσμοί που ζουν στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική, στη Μεσοαμερική, στη Νότια Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Οι αναλύσεις μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τους οικοτόπους παγκοσμίως και τα είδη που επιβιώνουν σε αυτούς», επισημαίνει ο καθηγητής Walter Jetz. Τα ευρήματα δείχνουν ότι περίπου το 30%- 50% των σημερινών οικοτόπων δεν θα υπάρχει έως το 2070.
Ο καθηγητής Jetz προειδοποιεί το παγκόσμιο κοινό ότι οι πιθανές μελλοντικές απώλειες ζώων και πτηνών του πλανήτη δεν αποτελούν πρόβλημα μόνο για τις χώρες στις οποίες θα σημειωθούν οι μειώσεις τους, καθώς η απώλεια οποιουδήποτε είδους θα σήμαινε τη δυσλειτουργία των οικοσυστημάτων και την μειωμένη ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
(Πηγή: perierga.gr)







Τι μάθαμε το 2018 για τον πλανήτη Γη και τους κινδύνους που τον απειλούν - Οι δέκα επιστημονικές αποστολές το 2019 με στόχο νέες ανακαλύψεις για το περιβάλλον
Σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού θα ήθελαν να γυρίσουν στην Ελλάδα
Πολιτικός κρατούμενος ετών 13! Παγκόσμια κατακραυγή για την επικείμενη εκτέλεση έφηβου στη Σ. Αραβία
Τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τις φετινές πυρκαγιές στη Γη
Η πρόταση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην αναθεώρηση του Συντάγματος