Μία φορά κάθε 502 χρόνια πέφτει τόση βροχή όσο το Φεβρουάριο στα Χανιά – Πολύ ακραίο φαινόμενο, λένε οι ειδικοί

vrohi_sta_haniaΣτα πρωτοφανή και μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την περιοχή των Χανίων το Φεβρουάριο, απέδωσε της μεγάλης έκτασης καταστροφές, που υπήρξαν σε πολλά σημεία της Περιφερειακής Ενότητας, ο ομότιμος καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Γιώργος Τσακίρης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην αντιπεριφέρεια Χανίων, με θέμα τα γεωλογικά φαινόμενα μετά από τις τελευταίες θεομηνίες και την εξέλιξη του ερευνητικού έργου «Επικαιροποίηση σχεδίου αξιοποίησης υδατικού δυναμικού λεκάνης Ταυρωνίτη», ο κ. Τσακίρης τόνισε ότι η ένταση των φαινομένων ήταν τέτοια ώστε ήταν αδύνατον να αντέξουν υποδομές και δίκτυα.

«Η φετινή τιμή των 1200 κυβικών βροχής το στρέμμα που καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό Ασκύφου έχει μια περίοδο επαναφοράς τα 502 χρόνια. Για εμάς τους μηχανικούς, ήταν ένα γεγονός που δεν μπορείς να το καταλάβεις καν. Είναι ένα πολύ ακραίο γεγονός. Να σκεφτείτε ότι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα, που κατασκευάζουμε σήμερα, σχεδιάζονται με μια περίοδο επαναφοράς τα 50 χρόνια. Ότι έργα και να είχαμε κατασκευάσει, ότι αντιπλημμυρικά, όσο καλύτερα και να είχαν σχεδιαστεί οι γέφυρες, αυτό το γεγονός από μόνο του ήταν τόσο ακραίο που δεν μπορούσαν προφανώς να αντέξουν τα έργα» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η αποκατάσταση των ζημιών απαιτεί συστηματική και διαρκή προσπάθεια από την πλευρά των αρχών, αλλά και υπομονή από την πλευρά των πολιτών σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταθέτοντας την πρότασή του για την αποκατάσταση των ζημιών υποστήριξε ότι για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού προκρίνει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που θα προβλέπει την κατασκευή έργων μικρού κόστους σε ορεινές περιοχές, που θα συγκρατούν τα νερά και θα περιορίζουν το ενδεχόμενο πλημμυρών.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκατάσταση των ζημιών επεσήμανε ότι «απαιτούν σωστή ιεράρχηση και έργα που πρέπει να γίνουν με την λογική και την πρακτική που φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα».

(Πηγή: newsbeast.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399