Κοροναϊός : Τι συμβαίνει όταν αναρρώσεις – Οι απαντήσεις σε πέντε ερωτήματα

koronoios_anarosiΟ κοροναϊός μπορεί να κυριεύει τον πλανήτη με φονικές διαθέσεις όμως ακόμη κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακάμψουν. Οι μελέτες διαφέρουν ως προς τη διάρκεια που παραμένει μολυσματικός κάποιος που έχει ιαθεί.

Ο κοροναϊός μπορεί να κυριεύει τον πλανήτη με φονικές διαθέσεις όμως ακόμη κι έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι θα ανακάμψουν. Οι μελέτες διαφέρουν ως προς τη διάρκεια που παραμένει μολυσματικός κάποιος που έχει ιαθεί.

Αυτή η συζήτηση μπορεί να φαίνεται πρόωρη για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας ωστόσο ήδη πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ο Chris Gough, αναισθησιολόγος από την Οξφόρδη, είναι ένας από αυτούς που «γιατρεύτηκαν» κι έγραψε στο twitter: «Ημέρα 6: Αισθάνομαι λίγο καλύτερα. Ή έτσι νόμισα. Όμως στη συνέχεια αποκοιμήθηκα στον καναπέ. Ακόμα καμία επιθυμία να φύγω από το σπίτι. Ελπίζω αύριο να έχω περισσότερη ενέργεια».

Από την άλλη πλευρά η Κίνα, μπορεί να δείξει το δρόμο.  Ακολουθούν οι απαντήσεις σε πέντε βασικά ερωτήματα:

  1. Ποιο είναι το ποσοστό ανάκαμψης;

Μέχρι τις 20 Μαρτίου, το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού ήταν 4%.  Ωστόσο δεν αποκλείεται το πραγματικό ποσοστό να είναι χαμηλότερο, λόγω του μεγάλου αριθμού εκείνων με ήπια συμπτώματα που δεν έχουν υπολογιστεί στις καταγραφές.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Chris Whitty, αμφισβήτησε τον αριθμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (3,4%), εκτιμώντας ότι αυτός ανέρχεται σε μόλις 1%.

Ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο είναι ότι στην Κίνα, περίπου ενάμιση μήνα μετά την εμφάνιση του ιού, επετεύχθη με αυστηρά μέτρα, ο αριθμός αυτών που έχουν ιαθεί να ξεπερνά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Αυτό είναι κάτι που ελπίζει να πετύχει και η Δύση με τα μέτρα περιορισμού που λαμβάνει.

  1. Είμαι ακόμα μολυσματικός μετά την ίαση;

Πιθανότατα ναι σε κάποιο βαθμό, αν και οι πρώτες μελέτες διαφέρουν ως προς το πόσο διαρκεί.

Η προσωρινή έρευνα από τη Γερμανία έχει δείξει ότι η μολυσματικότητα του COVID-19 – σε αντίθεση με τον SARS –  αρχίζει απότομα και ότι η ανάκαμψη των ασθενών με ήπια συμπτώματα γίνεται χαμηλού κινδύνου περίπου 10 ημέρες αφότου αρρωστήσουν για πρώτη φορά.

Μια άλλη μελέτη, από τέσσερις επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που έλαβαν θεραπεία σε ένα νοσοκομείο της  Wuhan, αναφέρει ότι ίχνη του ιού θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σώμα για δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων.

Λιγότερο αισιόδοξη ήταν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet που έδειξε ότι ο ιός επιβίωσε στην αναπνευστική οδό ενός ασθενούς στην Κίνα, για 37 ημέρες – πολύ πάνω από το μέσο όρο των 24 ημερών για όσους  είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

koronoios_anarosi_pinakas_1

  1. Μπορώ να ξανανοσήσω από τον COVID-19;

Το να ιαθείς από ιούς τέτοιου τύπου, σημαίνει ότι έχει ανοσία, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες σχετικά με το COVID-19 στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν μια γυναίκα, που πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο στην Οσάκα της Ιαπωνίας διαγνώστηκε για δεύτερη φορά θετική στον κοροναϊό.

Υπάρχει επίσης μια παρόμοια περίπτωση με έναν από τους επιβάτες του Diamond Princess, και ένα άλλο στη Νότια Κορέα. Αυτές ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά πιο ανησυχητική ήταν η έρευνα από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία ανέφερε ότι το 14% των ασθενών που είχαν αναρρώσει διαγνώστηκαν και πάλι θετικοί στον ιό.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα.

Αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί, και υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωματικών ή υπερευαίσθητων τεστ ή ότι ο ιός είχε γίνει αδρανής για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τονίζουν ότι η  απάντηση σε αυτή τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι ακόμη σαφής: «Οι ασθενείς με μόλυνση MERS-CoV είναι απίθανο να μολυνθούν εκ νέου λίγο μετά την ανάρρωσή τους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο σε ασθενείς με COVID-19».

Όσον αφορά στις άλλες επιπτώσεις, οι επιστήμονες επί του παρόντος θεωρούν ότι οι ασθενείς με κοροναϊό μπορεί να υποφέρουν από μειωμένη πνευμονική ικανότητα μετά από μια περίοδο ασθένειας.

Η Νοσοκομειακή Αρχή του Χονγκ Κονγκ παρατήρησε ότι δύο στους τρεις ασθενείς που είχαν ιαθεί, είχαν χάσει το 20-30% της πνευμονικής λειτουργίας – κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσιοθεραπεία.

koronoios_anarosi_pinakas_2

  1. Πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει ασυλία στο COVID-19;

«Εάν κολλήσετε μια λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θωρακίζεται ενάντια στον ιό», δήλωσε ο Dr. Keiji Fukuda, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, στους The LA Times.

«Το να επανεμφανιστεί όταν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση θα ήταν αρκετά ασυνήθιστο  εκτός αν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά », αναφέρει.

Με πολλούς προηγούμενους ιούς, η ανοσία μπορεί να διαρκέσει χρόνια – αλλά σε ότι έχει να κάνει με τον COVID-19 το τοπίο παραμένει θολό.

Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση του ζητήματος είναι η ανάπτυξη ορολογικών εξετάσεων για αντισώματα στο SARS-CoV2, το παθογόνο του COVID-19.

Αυτό  θα παρείχε περισσότερες πληροφορίες και στους ερευνητές που θα μπορούσαν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον συνολικό πληγέντα πληθυσμό.

Καμία χώρα δεν έχει επιβεβαιώσει την πρόσβαση σε μια τέτοια δοκιμή, σύμφωνα με τον Guardian. Αλλά πολλοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου ενός στη Σιγκαπούρη- εργάζονται πάνω σε αυτό.

  1. Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά;

Το CDC ορίζει την ανάρρωση από τον COVID-19 ως απουσία πυρετού, χωρίς χρήση φαρμάκων που τον μειώνουν, για τρεις ημέρες. Πρέπει επίσης να έχουν σταματήσει άλλα συμπτώματα όπως βήχας και δύσπνοια, για επτά ημέρες .

Δύο αρνητικά τεστ διαδοχικά θεωρούνται ως ένδειξη ότι η αυτοαπομόνωση μπορεί να τερματιστεί και ο ασθενής μπορεί θεωρητικά να αρχίσει να έρχεται σε επαφή με άλλους, ακόμη και στην εργασία.

Πάντως, πολλές κυβερνήσεις και εταιρείες εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την απομακρυσμένη εργασία ακόμα και μεταξύ υγειών ασθενών. Επιπλέον, όποιος ζει με κάποιον με κοροναϊό, πρέπει να απομονωθεί για 14 ημέρες.

(Πηγή: in.gr με πληροφορίες από World Economic Forum)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399