Επιβλαβής και στην ψυχική υγεία των ασθενών ο κορονοϊός

Επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των ασθενών επιφέρει ο κορονοϊός, αφού σύμφωνα με έρευνα σχεδόν ένας στους πέντε διαγιγνώσκονται με ψυχική διαταραχή.

© CC0 / PublicDomainPictures / depression

© CC0 / PublicDomainPictures / depression

Το γεγονός πως εκτός από τις σωματικές παρενέργειες ο κορονοϊός επηρεάζει και την ψυχιατρική εικόνα των ασθενών, αποκαλύπτει έρευνα επιστημόνων, οι οποίοι διαπίστωσαν πως σχεδόν ένας στους πέντε που πάσχουν από COVID-19, διαγιγνώσκονται αργότερα με ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Psychiatry», βασίστηκε σε μια μελέτη ηλεκτρονικών αρχείων υγείας από 62.254 άτομα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους ασθενείς τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19 και συνέκριναν τις διαγνώσεις ψυχικής υγείας τους με εκείνες χιλιάδων άλλων ασθενών με διαφορετικές καταστάσεις, όπως η γρίπη και τα σπασμένα οστά.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 18% των ασθενών με δείγμα COVID-19 διαγνώστηκαν με ψυχιατρική ασθένεια, ενώ μόνο το 13% αυτών με γρίπη και το 12,7% αυτών με κάταγμα διαγνώστηκαν με ψυχική ασθένεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 5,8% των ασθενών με COVID-19 διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με ψυχική διαταραχή, σε σύγκριση με 2,8% και 2,5% των ασθενών με γρίπη και κάταγμα, αντίστοιχα.

Η πιο συχνή διάγνωση ψυχιατρικής νόσου μεταξύ των ασθενών ήταν το άγχος, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής προσαρμογής, της γενικευμένης διαταραχής άγχους και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Οι διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η αϋπνία ήταν οι επόμενες πιο συχνές διαγνώσεις.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους άνοιας σε ασθενείς με COVID-19. Η άνοια σχετίζεται με απώλεια μνήμης, γλώσσα, επίλυση προβλημάτων και άλλες ικανότητες σκέψης.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως έρευνα για να διερευνήσουμε τις αιτίες και να εντοπίσουμε νέες θεραπείες» δήλωσε ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πολ Χάρισον, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το δίκτυο BBC.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, τα άτομα με προϋπάρχουσα ψυχική ασθένεια είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19 από εκείνα που δεν είχαν.

Ο δρ Μάικλ Μπλούμφιλντ από το University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο BBC ότι η σχέση μεταξύ COVID-19 και ψυχικής ασθένειας οφείλεται πιθανώς σε «έναν συνδυασμό των ψυχολογικών στρεσογόνων που σχετίζονται με αυτή τη συγκεκριμένη πανδημία και τις φυσικές επιδράσεις» της ασθένειας.

Ωστόσο, ο Τζο Ντάνιελς από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρόσθετη έρευνα πριν από την εξαγωγή συγκεκριμένων συμπερασμάτων.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι πιο ήπιες ψυχολογικές διαγνώσεις είναι κοινές σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σωματικής υγείας οποιασδήποτε φύσης» είπε στο BBC.

«Το να πάσχει κανείς από μία οξεία ή χρόνια αδιαθεσία είναι απλά μια δύσκολη εμπειρία» πρόσθεσε ο Ντάνιελς.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399