Αντίθετοι οι πρυτάνεις με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Συντάκτης: Άννα Ανδριτσάκη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όχι αστυνομικά σώματα στα Πανεπιστήμια. Η θέση της συνόδου των πρυτάνεων παραμένει ξεκάθαρη και αντίθετη με τα σχέδια της κυβέρνησης να ιδρύσει Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπό τις εντολές της ΕΛ.ΑΣ.

Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η επιμονή τους να μην αυστηροποιηθούν διατάξεις ποινικού και πειθαρχικού δικαίου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του παραλογισμού. Ήτοι ιδιώνυμα ποινικά αδικήματα ή πειθαρχικές διώξεις από παντελώς αναρμόδιους φορείς.

Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται καλύτερη φύλαξη, ελεγχόμενη είσοδο, ειδικά στις ευαίσθητες δομές τους, και οικονομική ενίσχυση. Αυτή είναι και παραμένει η απάντηση των πρυτάνεων στην κ. Κεραμέως μετά και τις εργασίες της τριήμερης συνόδου, που έληξε την Παρασκευή. Υπήρξαν και διαφωνίες. Γι’ αυτό καθυστερεί το (καθιερωμένο) ανακοινωθέν.

Στη βάση πάντα της άρνησης να δημιουργηθούν αστυνομικά σώματα εντός των Ιδρυμάτων, υπάρχουν πρυτάνεις που ζητούν καλύτερη φύλαξη από καλά εκπαιδευμένα σώματα, τα οποία δεν θα αποτελούνται από αστυνομικούς και θα δίνουν φυσικά αναφορά στη διοίκηση του Ιδρύματος. Δεν θέλουν όμως ούτε και απλούς φύλακες.

Τα ζητούν πρυτάνεις ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με άλλα. Σε αυτό άλλωστε πάτησε και η κ. Κεραμέως, για να τους πει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε λίγα Ιδρύματα, τρία έως πέντε τα υπολογίζει (προφανώς τα τρία του κέντρου της Αθήνας, ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, και τα δύο μεγάλα της περιφέρειας ΑΠΘ και Πατρών) και όχι όλη τη χρονιά, αλλά ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες. Επέτειος Πολυτεχνείου, Γρηγορόπουλου αλλά και Πρωτομαγιά -γιατί όχι, η Αστυνομία ό,τι θέλει κάνει- και ό,τι του φανεί…

Η απάντηση της υπουργού ήταν η ίδια: Δεν μπορεί να μη δρουν υπό τις εντολές της Αστυνομίας. Οι πρυτάνεις σήμερα θα ανακοινώσουν το ψήφισμά τους με την τελική διατύπωση. Κάποιες από τις εκδοχές αναφέρονται σε «Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων» αντί της προτεινόμενης από την κυβέρνηση «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος».

Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν διαβουλεύεται, ανακοινώνει και θεωρεί προνομιακό πεδίο της τους χώρους καταστολής, όπως τα αυτοδιοίκητα ΑΕΙ. Ξέρουν καλά λοιπόν οι πρυτάνεις πως το «όχι» τους θα γραφτεί κατευθείαν στα παλαιότερα των κυβερνητικών υποδημάτων.

Στην ίδια σύνοδο οι πρυτάνεις εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με την προωθούμενη τροπολογία, βάσει της οποίας απόφοιτοι των ΙΕΚ μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να εισάγονται σε ΑΕΙ. Αν δεν θέλετε μην τους δέχεστε, είπε έξυπνα η κυρία υπουργός που φυσικά δεν παίρνει πίσω τη διάταξη. Άλλωστε με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, για να γλιτώσουν το κλείσιμο, δεν θα πουν όχι σε πελάτες των ΙΕΚ.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399