Σκουπίδια στο Έβερεστ θα γίνουν έργα τέχνης για να αναδειχθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων

Ομάδα προστασίας του Έβερεστ διοργανώνει έκθεση με έργα που δημιουργήθηκαν από σκουπίδια που άφησαν στο βουνό ορειβάτες στις αναβάσεις τους.

© AP Photo / Rizza Alee

© AP Photo / Rizza Alee

Σε μια πρωτοποριακή μέθοδο, προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημα με τα απόβλητα που αφήνουν οι ορειβάτες στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ, προχωρούν ομάδες διατήρησης και προστασίας του βουνού.

Τα συσσωρευμένα σκουπίδια που συλλέγονται από το όρος Έβερεστ θα μετατραπούν σε μια έκθεση τέχνης για μια τοπική γκαλερί στο Νεπάλ, ώστε να μεταδοθεί ένα μήνυμα που θα αποσκοπεί να επισημάνει την αυξανόμενη ποσότητα σκουπιδιών στο ψηλότερο βουνό του κόσμου.

Τέχνη και χρήσιμα αντικείμενα από τα σκουπίδια

Ο Τόμι Γκούσταφσον, διευθυντής έργου και συνιδρυτής του Sagarmatha Next Center, που είναι ένας οργανισμός για την ενημέρωση των επισκεπτών και την εγκατάσταση ανακύκλωσης απορριμμάτων,  δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ξένοι και τοπικοί καλλιτέχνες θα συνθέσουν έργα τέχνης από απορριπτόμενα υλικά και θα εκπαιδεύσουν τους ντόπιους στο να μετατρέπουν τα σκουπίδια σε κάτι χρήσιμο και εύχρηστο.

«Θέλουμε να δείξουμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα στερεά απόβλητα σε πολύτιμα έργα τέχνης… και να δημιουργήσουμε απασχόληση και εισόδημα», δήλωσε ο Γκούσταφσον, ο οποίος συμπλήρωσε πως «Ελπίζουμε να αλλάξουμε τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τα σκουπίδια και να τα διαχειριστούμε».

Πως θα προχωρήσει το πρόγραμμα

Το κέντρο έχει προγραμματίσει κάποια «μικρά εγκαίνια» για τους ντόπιους την άνοιξη εν μέσω της περιορισμένης εισόδου επισκεπτών φέτος εξαιτίας της πανδημίας, δήλωσε ο Γκούσταφσον.

Όπως δήλωσε, τα προϊόντα και τα έργα τέχνης θα παρουσιαστούν, για να ευαισθητοποιήσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ή να πουληθούν ως αναμνηστικά και με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να βοηθήσουν την τοπική κοινότητα.

Το Sagarmatha Next Center βρίσκεται στο Σιανγκμπότσε, στο κεντρικό μονοπάτι προς τη βάση του όρους Έβερεστ, σε υψόμετρο 3.780 μέτρων και μόλις δύο ημέρες με τα πόδια από τη Λούκλα, μια πόλη κοντά στην είσοδο του βουνού.

Σε ύψος 29.032 ποδιών και στα περίχωρά της, υπάρχουν σπασμένες σκηνέςμπουκάλες οξυγόνουσχοινιάχρησιμοποιημένες σκάλες, δοχεία και πλαστικά περιτυλίγματα που αφήνονται στην πλευρά του βουνού από τους ορειβάτες.

Το 2019, η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι 24.200 λίβρες απορριμμάτων είχαν απομακρυνθεί από το βουνό, κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας καθαρισμού διάρκειας 45 ημερών.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού του Νεπάλ δήλωσε πως, εκείνη τη στιγμή τα σκουπίδια περιλάμβαναν «άδειους κυλίνδρους οξυγόνου, πλαστικά μπουκάλια, δοχεία, μπαταρίες, περιτυλίγματα τροφίμων, περιττώματα και απορρίμματα κουζίνας».

Η ευθύνη του χειρισμού και του διαχωρισμού των απορριμμάτων που συλλέγουν τα τοπικά νοικοκυριά και τα σπίτια τσαγιού στο ορεινό μονοπάτι, εμπίπτει πρωτίστως σε μια τοπική περιβαλλοντική ομάδα, την επιτροπή ελέγχου της ρύπανσης Sagarmatha, αλλά η απομακρυσμένη περιοχή και η έλλειψη ταξιδιωτικών υποδομών καθιστούν το έργο δύσκολο.

Επιστροφή των ορειβατών με απορρίμματα ύστερα από ανάβαση

Ο Φίντζο Σέρπα, του ομίλου Eco Himal, ο οποίος συμμετέχει στο έργο, δήλωσε ότι θα εισαχθεί μια πρωτοβουλία, με την ονομασία «επέστρεψέ με πίσω», με κάθε τουρίστα και τον οδηγό του, να επιστρέφουν πίσω με τουλάχιστον ένα κιλό (2,2 λίβρες) σκουπίδια στο αεροδρόμιο της Λούκλα, όπου τα περιεχόμενα θα επιστρέφονται στο Κατμαντού.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε μια τεράστια ποσότητα σκουπιδιών, εάν συμπεριλάβουμε τους επισκέπτες», είπε ο Σέρπα.

Πάνω από 60.000 πεζοπόροι, ορειβάτες και οδηγοί επισκέφτηκαν την περιοχή το 2019. Σχεδόν 4.000 άτομα έχουν κάνει 6.553 ταξίδια μέχρι το Έβερεστ από την πλευρά του Νεπάλ, ενώ υπάρχουν διαδρομές και από την πλευρά του Θιβέτ στην Κίνα.

Η πρώτη φορά που κατακτήθηκε η κορυφή του Έβερεστ ήταν το 1953, όταν ο Νεοζηλανδός ορειβάτης Σερ Έντμουντ Χίλαρι και ο Σέρπα Τενζίνγκ Νοργκάι έφτασαν στην κορυφή του υψηλότερου βουνού.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399