Η πανδημία εκτινάσσει την ακραία φτώχεια στον πλανήτη

AP PHOTO

AP PHOTO

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια εν μέσω της πανδημίας (Covid-19) που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία μάλιστα αναθεωρεί τις αρχικές της εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που εισήλθαν σε καθεστώς φτώχειας μέσα στο 2020. 

Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ότι η εκτιμώμενη αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας το 2020 «είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκανε τον Οκτώβριο του 2020 –με βάση τα δεδομένα του περσινού Ιουνίου– περίπου 88 με 115 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα ωθούνταν σε ακραία φτώχεια εντός του έτους. Ωστόσο, τώρα, με βάση τα νέα στοιχεία, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός θα αγγίξει τα 119 με 124 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι η ακραία φτώχεια ορίζεται ως η επιβίωση ανθρώπων με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.

Πριν από τη νόσο του κορονοϊού, η μόνη άλλη αύξηση φτώχειας που καταγράφηκε στον παγκόσμιο πληθυσμό κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ήταν η ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση (στα έτη 1997-1998). Τότε, η ακραία φτώχεια ανέβηκε κατά 18 εκατομμύρια το πρώτο έτος (1997) και κατά άλλα 47 εκατομμύρια το δεύτερο (1998).

Στις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια παγκοσμίως έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 1 δισ. άτομα. Ωστόσο, πλέον, ένα μέρος αυτής της επιτυχίας στη μείωση της φτώχειας αναμένεται να αντιστραφεί λόγω της σημερινής πανδημίας. Για πρώτη φορά σε 20 χρόνια –τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα–, η φτώχεια είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399