Επικίνδυνη για την ψυχική υγεία των εφήβων η έλλειψη ύπνου

Πόσες ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για τους έφηβους;

efivoi_ypnosΔύσκολη η περίοδος της εφηβείας για γονείς και παιδιά και ειδικά όταν πρέπει να πείσεις έναν 15αρη να κοιμάται νωρίς και να μην μειώνει τις ώρες του ύπνου του.

Από τη φύση τους οι έφηβοι είναι αντιδραστικοί και συνήθως δεν θέλουν να ακολουθούν συμβουλές. Τι γίνεται όμως όταν αυτές είναι για το καλό τους;

Όταν γιατροί αλλά και η εμπειρία των γονιών μιλούν για τη συμπλήρωση 8 ωρών ύπνου;

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και οι ειδικοί στον ύπνο Alex Agostini και Stephanie Centofanti διεξήγαγαν έρευνα η οποία δείχνει ότι ο ύπνος στην εφηβεία συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία.

Αμφίδρομη σχέση

Σύμφωνα με τον καθηγητή Agostini είναι επιτακτική η ανάγκη οι γονείς και οι γιατροί να γνωρίζουν τη αμφίδρομη σχέση μεταξύ ύπνου και ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα στα εφηβικά χρόνια.

«Ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικός για όλες τις ηλικίες καθώς βοηθά τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ο ύπνος εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της καθημερινότητάς μας» αναφέρει ο ίδιος.

Στους έφηβους όμως η ανάγκη είναι μεγαλύτερη. «Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος επειδή περνούν μια ολόκληρη σειρά σωματικών και αναπτυξιακών αλλαγών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον οκτώ ώρες ύπνο κάθε μέρα. Χωρίς αυτές τις ώρες είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν το στρες και την κοινωνική πίεση, το άγχος και την κατάθλιψη», αναφέρει ο Agostini.

Λιγότερες από έξι ώρες ύπνου την ημέρα για έναν έφηβο του δίνουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσει επικίνδυνες συμπεριφορές. Η παράνομη οδήγηση, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι πιο συχνές για αυτή την ηλικία.

Πώς επηρεάζει τον ύπνο η τεχνολογία

Στην Αυστραλία, σχεδόν ένα στα επτά παιδιά και έφηβοι (ηλικίας 4-17 ετών) θα παρουσιάσουν διαταραχή ψυχικής υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ενώ οι μισές από τις παθήσεις ψυχικής υγείας ξεκινούν από την ηλικία των 14 ετών, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται εγκαίρως και δεν αντιμετωπίζονται.

Ο ερευνητής Centofanti, τονίζει ότι ενώ πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να καθυστερεί ένας έφηβος να κοιμηθεί, η τεχνολογία είναι ο κυριότερος.

«Οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο μπροστά στην οθόνη, είτε μιλώντας με φίλους είτε παίζοντας παιχνίδια. Η υπερβολική χρήση τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει αρνητικά σε ζητήματα ψυχικής υγείας και να αυξήσει το άγχος», λέει ο Centofanti

Πολύ σημαντική είναι και η επίδραση που έχει στον ύπνο το μπλε φως που εκπέμπουν οι τεχνολογικές συσκευές. Το συγκεκριμένο φως αναστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης ύπνου και καθυστερεί την φυσική έναρξη του ύπνου.

Αυτή η συνθήκη σε συνδυασμό με την φυσική τάση των νέων να θέλουν να κοιμούνται αργά, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

(Πηγή: in.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399