To 61% ασθενών με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσησης με κορονοϊό μπορεί να περιλαμβάνουν μία σειρά από προβλήματα όπως απώλεια μνήμης, εξάντληση, προβλήματα συγκέντρωσης ακόμα και κατάθλιψη.

© CC0

© CC0

Έξι στους 10 ανθρώπους που νόσησαν με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους, σύμφωνα με μια νορβηγική επιστημονική μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.697 ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπέργκεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στάβανγκερ και του Νοσοκομείου Χαρντσπλάς Ντιακονάλε.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 61% εκείνων που νόσησαν με κορονοϊό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Όταν εξετάσαμε ασθενείς μετά από έξι μήνες, είδαμε ότι πάνω από το 60% είχε μακροχρόνια προβλήματα με συμπτώματα όπως δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγές στη γεύση και απώλεια μνήμης» δήλωσε στο TV2 η Ρεμπέκα Κοξ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, και ειδικός στις ιογενείς ασθένειες.

«Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι πολλοί νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών έχουν προβλήματα με την αναπνοή και την απώλεια μνήμης» πρόσθεσε η Κοξ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο ευάλωτες από τους άνδρες όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι συνήθως οι υγιείς γυναίκες παλεύουν περισσότερο με μακροχρόνιες επιπλοκές και επιπλοκές των πνευμόνων» τόνισε η Κοξ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νορβηγικά ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια πρόσφατη κινεζική μελέτη ασθενών στη Γουχάν, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τους επαγγελματίες υγείας να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα ευρήματα.

«Πρέπει να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τους ασθενείς με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αποτελεί προτεραιότητα στον ΠΟΥ και όλες οι υγειονομικές αρχές πρέπει να κάνουν το ίδιο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επικεφαλής της ΠΟΥ, Χανς Κλουτζ, στο TV2.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση και εξάντληση, προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, διαταραχές του ύπνου, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος, ναυτία, διάρροια, κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης και εξανθήματα.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399