Τα μάτια μας την εποχή του Covid-19

Γράφει η Ντάνι Βέργου

Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών και να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα.

covid_matiaΗ προστασία των ματιών, καθώς και των χεριών, της μύτης και του στόματος, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονoϊού. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι παρ’ όλο που υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον κορονοϊό, απλά, λογικά μέτρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Πλένετε λοιπόν τα χέρια σας συχνά, ακολουθήστε την καλή υγιεινή των φακών επαφής και αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και ειδικά τα μάτια σας», λέει η οφθαλμολόγος Sonal Tuli, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα μάτια μου διατηρώντας τα ασφαλή και υγιή στη διάρκεια της πανδημίας;

  1. Εάν φοράτε φακούς επαφής, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τους αφήσετε στην άκρη για λίγο.

Φορέστε γυαλιά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό. Αλλά οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από το μέσο άτομο.

Σκεφτείτε να φοράτε περισσότερο τα γυαλιά σας, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας πολύ συχνά όταν φοράτε φακούς επαφής. Η αντικατάσταση των φακών επαφής με γυαλιά οράσεως μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό των ματιών και να σας βοηθήσει να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας. Εάν συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής, να είστε εξαιρετικά σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής.

  1. Τα γυαλιά προσθέτουν ένα στρώμα προστασίας.

Τα γυαλιά οράσεως ή ηλίου μπορούν να προστατεύουν τα μάτια από τα μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια. Ωστόσο, δεν παρέχουν 100% ασφάλεια. Ο ιός μπορεί να φτάσει στα μάτια από τις εκτεθειμένες πλευρές -πάνω, κάτω και πλαγίως- των γυαλιών. Εάν φροντίζετε έναν άρρωστο, ασθενή ή δυνητικά εκτεθειμένο άτομο, τα προστατευτικά γυαλιά μπορεί να προσφέρουν ισχυρότερη άμυνα.

  1. Μην ξεχνάτε τα απαραίτητα φάρμακα για τα μάτια σας.

Μην ξεχνάτε να ανεφοδιάζεστε με τα απαραίτητα φάρμακα για τα μάτια σας. Ανανεώνετε τις συνταγές σας εγκαίρως και εφοδιαστείτε με τα φάρμακά σας για τις παθήσεις των ματιών, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του οφθαλμίατρου. Και, μην περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή, μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας ώστε να έχει τα φάρμακά σας και να μπορείτε να τα παραλάβετε.

  1. Αποφύγετε να τρίβετε τα μάτια σας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσετε αυτήν τη φυσική συνήθεια, αλλά κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Εάν αισθάνεστε την επιθυμία να ξύσετε ή να τρίψετε τα μάτια σας ή ακόμα και να ρυθμίσετε τα γυαλιά σας, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο αντί για τα δάχτυλά σας. Τα ξηρά μάτια μπορεί να σας «οδηγήσουν» στο να τα τρίβετε συνέχεια, οπότε υιοθετήστε τη ρουτίνα τού να βάζετε ενυδατικές σταγόνες καθημερινά στα μάτια σας.

Εάν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιονδήποτε λόγο -ακόμα και για τη χορήγηση οφθαλμικών σταγόνων ή αλοιφών- πλύνετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια πλύνετέ τα ξανά αφού αγγίξετε τα μάτια σας.

  1. Μην ξεχνάτε να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Φορέστε μάσκα. Πλένετε τα χέρια σας συχνά, με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθήστε την καλή υγιεινή των φακών επαφής. Και αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Πώς μπορεί ο κορονοϊός να επηρεάσει τα μάτια σας;

Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών, όπως και μέσω του στόματος ή της μύτης. Όταν κάποιος που έχει κορονοϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, μπορεί να διασπείρει σωματίδια του ιού από το στόμα ή τη μύτη του στο πρόσωπό σας. Είναι πιθανό να αναπνεύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας. Αλλά τα σταγονίδια μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα σας μέσα από τα μάτια σας. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας τα μάτια σας αφού αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό.

Ο κορονοϊός μπορεί να σας προκαλέσει επιπεφυκίτιδα, ένα παρ’ όλ’ αυτά σπάνιο σύμπτωμά του. Αν εμφανίσετε επιπεφυκίτιδα, μην πανικοβληθείτε. Καλέστε τον οφθαλμίατρό σας, ενημερώσετε τον και ακολουθήστε τις οδηγίες του για τη φροντίδα των ματιών σας. Να θυμάστε ότι η όταν η επιπεφυκίτιδα προκληθεί από ιό ή βακτήριο, μπορεί να εξαπλωθεί εάν κάποιος αγγίξει τα υγρά των ματιών ή αντικείμενα που φέρουν τα υγρά. Πλένετε και απολυμαίνετε συχνά τα χέρια σας και μη μοιράζεστε πετσέτες, ποτήρια ή σκεύη με άλλους.

ΠΗΓΗ: AMERICAN ACADEMY OF OPHTHALMOLOGY

Σε περίπτωση ανάγκης

Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα μάτια σας μην αμελήσετε να καλέσετε τον οφθαλμίατρο. Οι οφθαλμίατροι είναι πάντα διαθέσιμοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα μάτια.

Καλέστε τον οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατό αν

  • Έχετε εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και κάνετε τακτικές ενέσεις ματιών.
    ● Παρατηρείτε αλλαγές στην όρασή σας (όπως θολές, κυματιστές ή κενές κηλίδες στο οπτικό σας πεδίο).
    ● Έχετε τραυματισμό στα μάτια, ακόμα κι αν σας φαίνεται αμελητέος.
    ● Παρατηρείτε μυοψίες ή φωταψίες («μυγάκια» και «λάμψεις»).
    ● Ξαφνικά χάνετε μέρος της όρασής σας.
    ● Έχετε πόνο στα μάτια ή κόκκινα μάτια, ειδικά εάν σχετίζονται με πονοκέφαλο, ναυτία ή έμετο.

(Πηγή: efsyn.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399