Θαυματουργός επίδεσμος από υλικά οστρακοειδών και εντόμων

shutterstock

shutterstock

Ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν έναν επίδεσμο που επουλώνει γρήγορα τις πληγές χρησιμοποιώντας μια οργανική ουσία που αποτελεί δομικό υλικό προστασίας των οστρακοειδών και των εντόμων. Η χιτίνη είναι ένα πολυμερές υλικό από το οποίο αποτελείται το κέλυφος των οστρακοειδών που λειτουργεί ως πανοπλία για αυτά ενώ επίσης υπάρχει στο δέρμα διαφόρων εντόμων για να τα προστατεύει από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Γνωρίζαμε ότι η χιτίνη διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργεί ως καταλύτης για την επούλωση πληγών. Οι ερευνητές αποφάσισαν να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν επίδεσμο που να αποτελείται από χιτίνη ο οποίος να τοποθετείται σε τραύματα και να βοηθά στην ταχύτερη επούλωση τους.

Δημιούργησαν επιδέσμους ο καθένας εκ των οποίων αποτελούνταν από διαφορετική σύνθεση χιτίνης. Στην συνέχεια πραγματοποίησαν πειράματα με αυτούς τους επιδέσμους σε ποντίκια. Παρακολουθούσαν την εξέλιξη των πληγών των ποντικών σε μικροσκόπιο και διαπίστωσαν ότι ένας από τους επιδέσμους επιτάχυνε την ανάπτυξη νέων κυττάρων του δέρματος και αιμοφόρων αγγείων.

Επίσης στις επουλωμένες πληγές αναπτύχθηκαν ισχυρότερες ίνες κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί βασικό συστατικό υλικό των οστών, των μυών και του δέρματος. Όπως διαπιστώθηκε ο επίδεσμος βοήθησε επίσης έτσι ώστε το νέο δέρμα να είναι λείο και ισχυρό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της χιτίνης λειτουργούν με τέτοιο τρόπο στον επίδεσμο ώστε προσφέρει στον χρήστη του αυξημένη προστασία από λοιμώξεις. Οι ερευνητές παρουσίασαν τον επίδεσμο και τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους στην επιθεώρηση «ACS Applied Bio Materials».

(Πηγή: naftemporiki.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399