Αλλάζει ο χάρτης της γης; Το National Geographic “βλέπει” πέμπτο ωκεανό – Τι υποστηρίζει

Υπάρχει και πέμπτος ωκεανός στον πλανήτη; Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες του National Geographic και πώς εξηγείται.

CC0 / /

CC0 / /

Το National Geographic δείχνει… αποφασισμένο να αλλάξει τον παγκόσμιο χάρτη.

Ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός «τίμησε» την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών την Τρίτη, δηλώνοντας πως τα νερά γύρω από την Ανταρκτική θα λέγονται πλέον «Νότιος Ωκεανός», δηλαδή θα είναι ο πέμπτος ωκεανός του πλανήτη!

«Ο Νότιος Ωκεανός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από επιστήμονες, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία διεθνώς, δεν το αναγνωρίσαμε ποτέ επίσημα» αναφέρει ο ειδικός του National Geographic, Άλεξ Τέιτ, όπως μεταδίδει η “New York Post”.

Το National Geographic έχει καταγράψει τέσσερις ωκεανούς στη γη από όταν η ανθρωπότητα ξεκίνησε να δημιουργεί χάρτες το 1915 – τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Αρκτικό.

Ιστορικά, τα νερά που περιβάλλουν τη νοτιότερη ήπειρο θεωρούνταν ως προέκταση του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι επιστήμονες έχουν εστιάσει στη μοναδική φύση των νερών της Ανταρκτικής -κυρίως λόγω των ρευμάτων που ρέουν εκεί- γνωστά ως Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα (Antarctic Circumpolar Current).

Το ρεύμα αυτό κάνει τα νερά πιο κρύα και ελαφρώς λιγότερο αλμυρά, κάτι που βοηθά στην αποθήκευση άνθρακα στα βάθη του ωκεανού και έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα της γης.

«Όποιος έχει βρεθεί θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τι είναι το τόσο σαγηνευτικό, αλλά θα συμφωνήσει ότι οι παγετώνες είναι πιο μπλε, ο αέρας πιο κρύος, τα βουνά πιο επιβλητικά και το τοπίο γενικότερα πιο μαγευτικό από όλα τα μέρη που μπορείτε να ταξιδέψετε» εξηγεί επιστήμονας και εξερευνητής του National Geographic.

(Πηγή: sputniknews.gr)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399