Ιστοί αραχνών κάλυψαν μια ολόκληρη περιοχή στην Αυστραλία – Πώς δημιουργήθηκε το παράξενο φαινόμενο

Ιστοί αράχνης στην Αυστραλία - REUTERS

Ιστοί αράχνης στην Αυστραλία – REUTERS

Πελώριοι ιστοί αράχνης που εκτείνονται σε δέντρα και μάντρες έχουν σχηματιστεί κοντά σε περιοχές της Αυστραλίας που επλήγησαν πρόσφατα από πλημμύρες.

Κάτοικοι στην περιοχή Γκίπσλαντ της Βικτώρια λένε ότι τα «πέπλα ιστού», που μοιάζουν με μια τεράστια γάζα, εμφανίστηκαν μετά από αρκετές μέρες έντονων βροχών.

Σε ένα σημείο, ένας ιστός αράχνης εκτεινόταν περισσότερο από ένα χιλιόμετρο σε μήκος.

Οι ειδικοί λένε ότι οι ιστοί αραχνών που μοιάζουν με πέπλα δημιουργούνται από μια τακτική επιβίωσης γνωστή ως «μπαλόνι», όπου οι αράχνες υφαίνουν μετάξι για να ανέβουν σε υψηλότερο έδαφος.

Ο Δρ. Κεν Ουόκερ, ερευνητής εντόμων από τα Μουσεία Βικτώρια, είπε ότι είναι πιθανό εκατομμύρια αράχνες να έχουν ρίξει ιστό στα γύρω δέντρα.

«Οι αράχνες που ζουν στο έδαφος πρέπει να ανέβουν πολύ γρήγορα πάνω από αυτό. Το μετάξι αγκιστρώνεται και πιάνει τη βλάστηση και μπορούν να ξεφύγουν», λέει στην εφημερίδα The Age.

Μια τοπική σύμβουλος, η Κάρολιν Κρόσλεϊ, είπε ότι είχε πάει σε ένα ανάχωμα λίμνης τη Δευτέρα το απόγευμα για να ελέγξει για ζημιές από πλημμύρες, όταν αντίκρισε το φαινόμενο. Η κ. Κρόσλεϊ είπε ότι είχε δει κάτι αντίστοιχο παλαιότερα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Μια εικόνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την κόκκινη και μαύρη αράχνη κοντά σε υγρότοπους στο Λόνγκφορντ, Βικτώρια. - REUTERS

Μια εικόνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την κόκκινη και μαύρη αράχνη κοντά σε υγρότοπους στο Λόνγκφορντ, Βικτώρια. – REUTERS

«Δεν ήταν τρομακτικό, ήταν όμορφο. Απλώς όλα είχαν καλυφθεί από αυτό το πανέμορφο πέπλο ιστού, όλα τα δέντρα και οι φράκτες», λέει στο BBC.

Οι ιστοί έχουν σχηματίσει ένα ενιαίο πλέγμα και πάνω του υπάρχουν  μικροσκοπικές αράχνες.

«Το γεγονός ότι δεν έσπασε είναι τρομερό – ήταν σαν αυτές οι αράχνες να είχαν συντονιστεί για να δημιουργήσουν αυτήν την απίστευτη εγκατάσταση», λέει.

Οι ευαίσθητοι ιστοί αναμένεται να διαλυθούν αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι ντόπιοι δήλωσαν ότι το αιθέριο θέαμα ήταν όμορφο μετά από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών.

Δυνατές βροχές και ισχυροί άνεμοι έπληξαν μεγάλα τμήματα της Βικτώριας, προκαλώντας πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στα αυτοκίνητά τους.

Οι αρχές χαρακτήρισαν την καταιγίδα ως καταστροφή, ενώ εκατοντάδες σπίτια στην πολιτεία παραμένουν χωρίς ρεύμα.

(Πηγή: huffingtonpost.gr με πληροφορίες από BBC – Guardian)

Share
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Bookmark the permalink.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399