Κραυγή αγωνίας ενός πολύτεκνου πατέρα

Επιστολή -καταγγελία πατέρα 4 παιδιών για τις αδικίες στο φορολογικό μας σύστημα κατά των πολυτέκνων

 

«Αξιότιμε κύριε
είμαι περήφανος πολύτεκνος πατέρας 4 ανήλικων τέκνων, μέλος του Συλλόγου Πολυτέκνων του Νομού μου και με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα σας γνωστοποιήσω μια φορολογική ανισότητα την οποία διαπίστωσα εχθές, με την ηλεκτρονική υποβολή της …
Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012 (για τα εισοδήματα του έτους 2011) και την άμεση εκκαθάρισή της.
Κατά την συμπλήρωση λοιπόν της δήλωσης και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠ.ΟΙΚ, τα ποσά που εισπράχθηκαν από τη σύζυγό μου, μητέρα 4 ανήλικων τέκνων, κατά το προηγούμενο έτος 2011 και αφορούν το Πολυτεκνικό επίδομα, την ισόβια σύνταξη και την εφάπαξ παροχή Ν.3454/2006 που αναγράφονται στην βεβαίωση του ΟΓΑ, πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1 της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012.
Τα εν λόγω αναφερόμενα ποσά, είναι αφορολόγητα και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, όπως αναγράφεται και πάνω στην ίδια τη βεβαίωση του ΟΓΑ.
Να σημειώσω στο σημείο αυτό πως στις οδηγίες της συμπλήρωσης της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012 που δόθηκαν από το ΥΠ.ΟΙΚ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «…..η συμπλήρωση των κωδικών 659-660 είναι προαιρετική και στις ενδείξεις αυτές ο φορολογούμενος μπορεί να γράψει τα χρηματικά ποσά ή εισοδήματα που απέκτησε το 2011 και τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογήθηκαν με ειδικό τρόπο…..».
Με την εκκαθάριση λοιπόν της Δήλωσης, η φορολογική ανισότητα κατά των Πολυτέκνων που προκύπτει, εντοπίζεται στον υπολογισμό της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και είναι η εξής: αντί να υπολογισθεί στο Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα και μόνο η εισφορά αυτή, αντ’αυτού υπολογίζεται στο άθροισμα του Συνολικού Δηλωθέντος Εισοδήματος και του Αυτοτελούς Φορολογούμενου Ποσού του Πολυτεκνικού επιδόματος! Με την άθροιση λοιπόν αυτή, αυξάνεται το Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και ανεβαίνει – εν προκειμένω στην περίπτωση της συζύγου μου – σε επίπεδο ποσού συνολικού εισοδήματος άνω των 20.000 Ευρώ, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του ποσοστού (από 1% για τα ποσά έως 20.000 Ευρώ σε 2% για τα ποσά άνω των 20.000 Ευρώ) υπολογισμού της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και την επιπλέον επιβάρυνσή μου με το ποσό των 300 Ευρώ, στον συνολικό φόρο που υπολογίζει το ΥΠ.ΟΙΚ με την εκκαθάριση της Δήλωσης.
Είναι προφανές πως υφίσταται αδικία εις βάρος των Πολυτέκνων με τον παραπάνω αυτό τρόπο επιβολής επιπλέον φόρου, μιας και «βαφτίζονται» ως εισοδήματα τα Πολυτεκνικά επιδόματα και επιβάλλονται τεχνηέντως φόροι σε αυτά (τα οποία είναι αφορολόγητα), με την επιβολή της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Τα ερωτήματα που θέτω λοιπόν είναι τα παρακάτω:

α. Είναι ή όχι φορολογική ανισότητα το άθροισμα των Πολυτεκνικών Επιδομάτων στο Συνολικό Δηλωθέν Εισόδημα, επί του οποίου έπειτα υπολογίζεται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης; Δεν αυτοαναιρείται έτσι η έννοια των «αυτοτελών φορολογουμένων ποσών» των εν λόγω επιδομάτων;

β. Λόγω αναφοράς ως προαιρετικής της συμπλήρωσης των κωδικών 659-660 του εντύπου Ε1 της Φορολογικής Δήλωσης Έτους 2012, μήπως θα έπρεπε τελικά να αποκρύπτουμε τα Πολυτεκνικά Επιδόματα από την Εφορία και να μην αναγράφουμε τα ποσά αυτά στους εν λόγω κωδικούς, για την αποφυγή της επιπλέον φορολόγησής μας; Η φορολογική μας ειλικρίνεια λοιπόν τιμωρείται με αυτόν τον «ύπουλο» τρόπο;

γ. Όσοι λοιπόν έχουμε ήδη υποβάλλει την Φορολογική Δήλωση Οικονομικού Έτους 2012 ηλεκτρονικά και η οποία έχει ήδη εκκαθαριστεί, μπορούμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες για την άρση της φορολογικής αδικίας αυτής; Ειλικρινά αρνούμαι να πιστέψω πως η φορολογική αυστηρότητα του Κράτους για είσπραξη φόρων, εξαντλείται στην επιπλέον φορολόγηση των «αφορολόγητων» Πολυτεκνικών Επιδομάτων και της οικονομικής εξαθλίωσης μιας κατηγορίας οικογενειών που αποτελούν την έσχατη λύση στο συνεχώς διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος!
Κλείνοντας την επιστολή αυτή, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την δημοσιοποίησή της, με σκοπό την γνωστοποίηση της παραπάνω φορολογικής ανισότητας εις βάρος των Πολυτεκνικών Οικογενειών της Ελλάδος, μιας και τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και τα Ιστολόγια του Διαδικτύου, αποτελούν έναν έσχατο τρόπο γνωστοποίησης της κραυγής απόγνωσης τους, χωρίς να παραγνωρίζω τις όποιες ενέργειες έχουν ήδη γίνει από το επίσημο συλλογικό όργανο των Πολυτεκνικών Οικογενειών της Ελλάδος.

Με εκτίμηση,

Ένας περήφανος πολύτεκνος πατέρας 4 τέκνων

(πηγή: prassia-eyrytanias.blogspot.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399