Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD)

Η πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (Έρευνα ESPAD) αποτελεί την 7η κατά σειρά πανελλήνια έρευνα στο μαθητικό πληθυσμό η οποία ξεκίνησε το 1984 από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεχίζεται έως σήμερα από το ΕΠΙΨΥ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διαχρονικής παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια.

Στόχος της έρευνας

Η έρευνα ESPAD μελετά την επικράτηση και τα χαρακτηριστικά της χρήσης νόμιμων και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. Επίσης, διερευνά ευρύτερα θέματα της συμπεριφοράς των μαθητών όπως τις φιλικές σχέσεις, τη βίαιη συμπεριφορά, τη σχολική απόδοση, τα κοινωνικο-οικονομικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά των μαθητών, κτλ.

Το 2011

Το 2011 η έρευνα ESPAD υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία και με την υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης ΟΚΑΝΑ/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περιέλαβε 676 σχολικές μονάδες και συνολικά 37.000 μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 13-19 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου που χορηγήθηκε μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στην έρευνα ήταν προαιρετική. Tα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για το σύνολο της χώρας, τις περιφέρειες και τους νομούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 2% των μαθητών, ηλικίας 13-14 ετών, βάζουν συστηματικά τσιγάρο στο στόμα τους, ενώ συστηματικός καπνιστής είναι ένας στους 10 έφηβους 15-16 ετών. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι το τσιγάρο το μαθαίνουν σε όλο και πιο μικρές ηλικίες. Παράλληλα, διαπιστώνουμε πως το βαρύ κάπνισμα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην εφηβική ζωή: το 4,1% των μαθητών από 13-16 ετών καπνίζουν τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα ημερησίως», σημειώνει.

Κρασί, μπίρα αλλά και πιο «βαριά» ποτά πίνουν τα Ελληνόπουλα. Άλλωστε, η κακή αυτή συνήθεια φαίνεται πως υιοθετείται από όλο και περισσότερα παιδιά. Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, το ποσοστό των Ελληνόπουλων που πίνουν οινοπνευματώδη ποτά είναι από τα πιο υψηλά ποσοστά στην Ευρώπη. «Έξι στους 10 μαθητές (13-19 ετών) δήλωσαν ότι ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό μέσα στον τελευταίο μήνα. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς πολύ υψηλό, ωστόσο παρατηρούμε πως ευτυχώς ακόμη στη χώρα μας παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά των παιδιών που δηλώνουν υπερβολική κατανάλωση ή μέθη, αν και αυτό φαίνεται πως σιγά σιγά αλλάζει», τονίζει η κ. Κοκκέβη.

Είναι ενδεικτικό πως το 11,8% των παιδιών ηλικίας 15-16 ετών αποδεικνύεται… γερό ποτήρι καθώς πίνει περισσότερα από πέντε ποτά σε μία και μόνο έξοδό του, ενώ την ίδια συνήθεια είχε τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο μήνα. Όσο για τη μέθη, ακόμη και οι… «πρωτάρηδες» του αλκοόλ, οι 13χρονοι και 14χρονοι μαθητές, μέθυσαν μία με δύο φορές τον μήνα (8,2%).

(πηγές: ΕΠΙΨΥ, εφημερίδα «Τα Νέα»)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399