Δήμοι: Παιδικοί σταθμοί με εταιρείες λαϊκής βάσης

Λύση στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στις κοινωνικές δομές των δήμων λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως, για παράδειγμα, είναι οι παιδικοί σταθμοί και τα ωδεία με την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία απορρόφησης των δικαιούχων παιδιών, προσπαθούν να δώσουν οι δήμοι με τη δημιουργία συνεταιρισμών λαϊκής βάσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με μετόχους άνεργους – πρώην δημοτικούς υπαλλήλους. Το «δικαίωμα» αυτό απορρέει από το νόμο Ν. 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 216/30.09.2011).

Με τον τρόπο αυτό, πολλοί δήμοι θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών, ήτοι 96.151 παιδιά από τα συνολικά 64.000 που έγιναν δεκτά (είτε μέσω κρατικής-ευρωπαϊκής επιδότησης και περικοπών είτε μέσω χορηγιών).

«Νο money», όχι Συνεταιρισμός

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το «μεγάλο μυστικό είναι το να έχει ο δήμος χρήματα», όπως λέει χαρακτηριστικά και με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο οποίος είναι και ο πρώτος που έκανε Συνεταιρισμό Λαϊκής Βάσης για τους παιδικούς.

Και ίσως εδώ το «μπλόκο» να έρχεται να το «σπάσει» ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην aftodioikisi.gr είχε μιλήσει για αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να μπορούν τα ιδιωτικά κεφάλαια να εισρεύσουν σε τέτοιες δομές, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας στο σύνολο των δήμων, όχι μόνον σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν από μόνοι τους μια εταιρεία κοινωνικής και λαϊκής βάσης.

Και μερισματούχοι και εργαζόμενοι

Μέτοχοι της εταιρείας είναι άνεργοι βρεφονηπιακόμοι και βοηθητικό προσωπικό, που εργάζονταν στους παιδικούς, αλλά έχουν απολυθεί λόγω μείωσης προσωπικού ή έχουν λήξει οι συμβάσεις. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σε ένα παιδικό, με τα δικαιώματα που απορρέονται από το νόμο: ασφάλιση στο ΙΚΑ και μισθό σύμφωνα με την τρέχουσα συλλογική σύμβαση που έχουν οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το 4019/2011: «Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή, οπότε εφαρμόζεται η παράγραφος 2 (§1). Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (§2)».

Πώς λειτουργεί ο Συνεταιρισμός

Το αρχικό κεφάλαιο το βάζει ο δήμος από τα χρήματα που διαθέτει, ενώ την εταιρεία τη διοικούν ουσιαστικά οι πρώην εργαζόμενοι. Ο δήμος, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει σε κάθε παιδικό, συντάσσει την Προγραμματική Σύμβαση, με το συνολικό κόστος (μισθοδοσία, λειτουργικά κτλ), και κατόπιν την υπογράφει με το Συνεταιρισμό για τους παιδικούς.

Μέσω αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης, ο Συνεταιρισμός είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι προβλέπεται από αυτή: να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την πρόσληψη εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πλήρη δικαιώματα, ανάλογα με αυτά των μονίμων συναδέλφων τους.

Μαργωμένος: Σε περίπου δύο μήνες ο Συνεταιρισμός για παιδικούς

Μια ανάλογη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στους παιδικούς από τους πρώην εργαζομένους του έχει στα σκαριά και ο Δήμος Καλλιθέας, όπως δήλωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών του δήμου Γιώργος Μαργωμένος. Η διαδικασία βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Συνεταιρισμός από το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, «πρωτοπόρος» είναι ο Δήμος Καλλιθέας στη δημιουργία Συνεταιρισμού για το ωδείο.

Η Προγραμματική Σύμβαση έχει εγκριθεί και από την περιφέρεια. Πρόκειται για τετραμερής σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλλιθέας – Περιφέρειας Αττικής – υπουργείου Πολιτισμού – Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

Ηλιοπούλου: Σύντομα η εταιρεία των εργαζομένων για τους παιδικούς σταθμούς

Ανάλογη εταιρεία υπάρχει σκέψη να ιδρυθεί και στο Δήμο Αθηναίων, καθώς ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την πρόθεσή του να τη δημιουργήσει. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου των παιδικών σταθμών Μαρίας Ηλιοπούλου, «έχουν γίνει οι σχετικές εισηγήσεις, τόσο από πλευράς δήμου όσο και από πλευράς εργαζομένων, βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης, και πολύ σύντομα θα γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις».

(πηγή: aftodioikisi.gr)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399