Τα σχολεία άνοιξαν. Οι ευχές δεν αρκούν…

EΥΘΥΤΑ  (Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων) –Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας   Ρόδου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) και ιδρυτικό μέλος του «SOS Τροχαία Εγκλήματα» με αφορμή άνοιγμα των σχολείων ξεκίνησε μια προσπάθεια (που αφορά μικρούς και μεγάλους) για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κείμενα όπως αυτό που ακολουθεί και αρκετά άλλα που θα παρουσιάσουμε αργότερα τυπώθηκαν και μοιράστηκαν σε μεγάλο αριθμό. Είναι μια (εθελοντική) προσπάθεια που αξίζει να βρει μιμητές. Αν ενδιαφερόμαστε  να ξεφύγουμε από την «μοιραία» χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων. 

EΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχεται στα παιδιά, στους γονείς, στους δασκάλους στους καθηγητές  Καλή Εκπαιδευτική χρονιά με ασφαλείς μετακινήσεις

•  Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί  τα παιδιά μας, να έχουν πιο ασφαλείς διαδρομές από και προς το σχολείο. Με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) τα παιδιά και οι νέοι είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι χρήστες δρόμου καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και την 1η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 15 – 29. Για να φτάσουμε το στόχο μας, για όλο πιο ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας,  χρειάζεται να εργαστούμε και να συνεργαστούμε όλοι, οι γονείς οι δάσκαλοι, οι υπηρεσίες που έχουν την αρμοδιότητα  και οι τοπικοί άρχοντες.

Συμβουλές για τους μαθητές:

Μάθετε τα βασικά σήματα του Κ.Ο.Κ, για να κυκλοφορείτε με ασφάλεια.

● Μην διασχίζετε ποτέ τρέχοντας το δρόμο, είτε υπάρχουν διαβάσεις είτε όχι.

● Να βαδίζετε  πάντα στο πεζοδρόμιο.

● Όχι  στην άκρη  του πεζοδρομίου από την πλευρά της κυκλοφορίας των οχημάτων.

● Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, να βαδίζετε στην άκρη του δρόμου και αντίθετα προς τα αυτοκίνητα, για να μπορείτε να βλέπετε και να ελέγχετε τυχόν απροσεξία του οδηγού ώστε  να μπορείτε να αντιδράσετε.

● Μην περνάτε ποτέ το κόκκινο για πεζούς ( Σταμάτη), ακόμη και αν δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο δρόμο.

● Αν βρεθείτε στη μέση του δρόμου και αντιληφθείτε  αυτοκίνητο, μείνετε ακίνητοι, για να σας  δει ο οδηγός.

 ● Αν βαδίζετε  με την ίδια φορά των αυτοκινήτων, να γυρίζετε  το κεφάλι πίσω, για να βλέπετε την κίνησή τους  και να έχετε  αυξημένη την προσοχή σας.

● Μην διασχίζετε διαγώνια τη διασταύρωση.

● Μη βγάζετε  ποτέ το κεφάλι σας  ή τα χέρια σας  από το αυτοκίνητο.

Να χρησιμοποιείτε  πάντα την πόρτα του αυτοκινήτου, όταν θέλετε να αποβιβαστείτε, πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.

● Να αποφεύγετε  την οδήγηση του ποδηλάτου σας  σε πολυσύχναστους δρόμους, γιατί κινδυνεύετε  από απρόσεκτους οδηγούς.

● Έχετε πάντα ανοιχτά τα μάτια σας και τα αυτιά σας, σε ένα σταυροδρόμι κοιτάτε πάντα δεξιά και αριστερά.

● Κοιτάτε πάντα δύο φορές όταν περνάτε από διασταυρώσεις.

● Μην τρέχετε στους δρόμους κι ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

● Ξεκινήστε πάντα νωρίτερα από το σπίτι για να μην έχετε το άγχος της κίνησης στους δρόμους.

Συμβουλές για τους γονείς

Οι γονείς μπορούν να  γίνουν οι καλύτεροι δάσκαλοι  κυκλοφοριακής αγωγής  για τα παιδιά τους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ίδιοι να αποτελέσουν το σωστό πρότυπο συμπεριφοράς στο δρόμο ως πεζοί και ως οδηγοί.

● Να εφαρμόζετε  τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς είστε εκείνοι που δίνετε  τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί. Αποτελέστε οι ίδιοι σωστό πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας φορώντας τη ζώνη ή το κράνος σας, παραμένοντας ευγενικοί κατά την οδήγηση και σεβόμενοι πάντα  τους κανόνες του Κ.Ο.Κ..

● Για να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας έχει κατανοήσει πλήρως τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Ασφάλειας εξασκηθείτε μαζί του στο σπίτι.

● Να εκπαιδεύσετε  το παιδί σας  σε θέματα οδικής ασφάλειας από πολύ νωρίς.

● Μην παραμελείτε να ενισχύετε και να επιβραβεύετε να παιδιά σας για την τήρηση των κανόνων της οδικής ασφάλειας αλλά και για την ευγένεια τους.

● Να αναζητήσετε , να ελέγξετε  και να επιλέξετε  την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει το παιδί σας  για να φθάνει και να επιστρέφει από το σχολείο του με ασφάλεια.

● Να διανύσετε  τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.

● Να ενημερώνετε  άμεσα τους αρμόδιους φορείς αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα) κ.α

Διαδρομές προς το σχολείο: Δείξτε οι ίδιοι στο παιδί σας πώς να διασχίζει το δρόμο:

● Σταματήστε πριν την άκρη του πεζοδρομίου,  κοιτάξτε και ακούστε με προσοχή αν πλησιάζουν οχήματα, περιμένετε να απομακρυνθούν τα τυχόν διερχόμενα οχήματα.

● Διασχίστε προσεχτικά το δρόμο χωρίς να τρέχετε, βρείτε ένα ασφαλές σημείο  για να διασχίσετε το δρόμο, σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας ακολουθεί τους παραπάνω κανόνες.

●  Μετά από κάποιο διάστημα μπορείτε να ζητήσετε από το ίδιο να σας περάσει απέναντι.

● Στο αυτοκίνητο τα παιδιά δε θα πρέπει να βρίσκονται ποτέ μόνα τους.

●  Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα οχήματα, εξηγήστε του πως οι οδηγοί δε θα μπορούν να το διακρίνουν.

Παιδιά στο αυτοκίνητο: Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις σας από και προς το σχολείο, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, συνήθως ξεπερνούν το κρίσιμο ύψος των 1,35 – 1,40m που απαιτείται να έχουν για να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας χωρίς ειδικό κάθισμα.  

● Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όσο πιο κοντά στην είσοδο του Σχολείου.

●  Αποφύγετε να παρκάρετε απέναντι από την είσοδο του σχολείου καλώντας τα παιδιά να έρθουν σε εσάς.

● Διασφαλίστε την προστασία των παιδιών χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζεται η ομαλή κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων και πεζών.

● Σε περίπτωση που το παιδί σας χρησιμοποιεί λεωφορείο θα πρέπει να του επισημάνετε ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την επιβίβαση και αποβίβασή του από αυτό.

● Μέσα στο λεωφορείο θα πρέπει να παραμένει καθισμένο και δεμένο (εφόσον υπάρχει ζώνη ασφαλείας) με τα πράγματά του τοποθετημένα κάτω από το κάθισμα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδρομής.

Παιδιά και μοτοσυκλέτα:

Το παιδί σας να φορά το κράνος του και όχι το κράνος του ενήλικα οδηγού.

 ● Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσυκλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί, είτε ως επιβάτες.

Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ,πραγματοποιεί  το διαδραστικό εκπαιδευτικό  πρόγραμμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» στα σχολεία μετά από αίτημα των εκπαιδευτικών, σε συλλόγους και φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ : 6946443419 και στο e-mail   efthita_rh@yahoo.gr 

Κατεβάστε πατώντας ΕΔΩ ένα χρήσιμο σχετικό pdf που μπορείτε να εκτυπώσετε σε μέγεθος Α3, χρήσιμο για το σχολείο, το νηπιαγωγείο, το σπίτι και όπου αλλού υπάρχουν παιδιά.

(αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» sostegr.wordpress.com)

Share
Κατηγορίες: Το παιδί και τα μάτια σας!. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399