Επιστήμονες εκπαιδεύουν τις μέλισσες να εντοπίζουν… νάρκες

Μπορούν να εντοπίσουν νάρκες πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλα ζώα, που έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό…

Ειδικές αποικίες μελισσών που μπορούν να ανιχνεύσουν νάρκες, που είναι θαμμένες σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων, παρουσίασαν επιστήμονες από την Κροατία, που δούλεψαν για περισσότερα από δέκα χρόνια στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο.

Οι ερευνητές, καθηγητές από το τμήμα Γεωργίας του πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, παρουσίασαν τις μέλισσες που εκπαιδεύονται για τον εντοπισμό ναρκών μέσα από τη διατροφή τους. Οι μέλισσες, όπως είπαν, σιτίζονται από ένα διάλυμα ζάχαρης, το οποίο αναμιγνύεται με τη μυρωδιά των εκρηκτικών, τονίζεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Croatian Times».

Η καθηγήτρια Ματέγια Γιάνες, που ανέλαβε την εκπαίδευση των μελισσών, δήλωσε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη διατροφή, οι μέλισσες συνδέουν τη μυρωδιά των εκρηκτικών με «την εύκολη τροφή».

«Οι μέλισσες μπορούν να εντοπίσουν από τη μυρωδιά ένα λουλούδι, σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούν να εντοπίσουν, μέσω της μυρωδιάς, τα εκρηκτικά στην ίδια απόσταση», πρόσθεσε η κ. Γιάνες.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως θα αναπτυχθεί το όλο εγχείρημα, με στόχο να εξαχθεί η τεχνογνωσία και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις με τις νάρκες, όπως η Κροατία, η οποία εξακολουθεί να «κρύβει» στο έδαφός της νάρκες που δεν έχουν εκραγεί, από τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, τη δεκαετία του 1990. Επίσης, ανακοίνωσε ότι σύντομα η ίδια και η ομάδα της θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των μελισσών σε δράσεις αποναρκοθέτησης στην πόλη του Μπένκοβατς.

(πηγές: ert.gr, ΑΜΠΕ, Croatian Time)

Share
Κατηγορίες: ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/vhosts/paidevo.gr/httpdocs/parents/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399